Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Η Σακελλαροπούλου στην παράδοση της Φλόγας! “Με οδηγό τις αξίες των αρχαίων Ελλήνων θα νικήσουμε τον κορονοϊό”

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας πραγματοποιήθηκε χωρίς θεατές -λόγω του κορονοϊού- στο Καλλιμάρμαρο, αλλά παρουσία, μεταξύ άλλων, της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία μάλιστα έστειλε το δικό της μήνυμα νίκης κόντρα στη φονική πανδημία.

Η πανδημία του κορονοϊού μετά την λαμπαδηδρομία έπληξε και την τελετή παράδοσης της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020» η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία κοινού στο Παναθηναϊκό στάδιο.

Λιγοστοί οι παρευρισκόμενοι στο στάδιο για την λιτή τελετή και χωρίς την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου αλλά και της ηγεσίας της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο και της ΔΟΕ.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι σήμερα η Φλόγα, συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους αρχαίους και στους σύγχρονους αγώνες, ολοκληρώνει τη διαδρομή της στη χώρα που άναψε για πρώτη φορά. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το ταξίδι της για τη μακρινή Ιαπωνία γίνεται σε αντίξοες συνθήκες, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του θεσμού.

“Μια πρωτοφανής πανδημία δοκιμάζει τις κοινωνίες όλου του πλανήτη. Η τελετή παράδοσης της Φλόγας, έστω και χωρίς την πολυπληθή παρουσία αθλητών και ολυμπιονικών, χωρίς το κοινό που θα επιθυμούσε να παρευρίσκεται στο Στάδιο για να την παρακολουθήσει, έχει έναν ισχυρό συμβολισμό»” σημείωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι απλώς μια συνάντηση αθλητών απ’ όλον τον κόσμο που συναγωνίζονται σε πνεύμα ευγενούς άμιλλας.”Είναι η έκφραση της συνεχούς προσπάθειας του ανθρώπου να υπερβεί τον εαυτό του. Είναι η ζωντανή εκδήλωση της συνεργασίας των λαών, της φιλαλληλίας και της κατανόησης του άλλου, της ομόνοιας, της καλής θέλησης, της αδελφοσύνης. Αυτές οι αξίες που ενέπνευσαν το “ευ αγωνίζεσθαι” των αρχαίων Ελλήνων, είναι ακριβώς εκείνες που μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν σήμερα το όπλο μας απέναντι στον κοινό εχθρό. Μ’ αυτές θα τον πολεμήσουμε, με αυτές θα τον νικήσουμε” προσέθεσε.

Ευχαρίστησε, επίσης, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για τη εμπέδωση του ολυμπιακού πνεύματος από την ελληνική κοινωνία και αφού σημείωσε ότι η Αρχαία Ολυμπία φωτίζει τον δρόμο προς το Τόκιο τόνισε ότι «όλοι οι Έλληνες ευχόμαστε καλή επιτυχία στους Ιάπωνες διοργανωτές των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων».

Στην τελετή πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία εντός του Καλλιμάρμαρου με δύο Έλληνες δρομείς, τους “χρυσούς” Ολυμπιονίκες Λευτέρη Πετρούνια και Κατερίνα Στεφανίδη, ενώ στη συνέχεια άναψε ο βωμός εντός του Σταδίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ στην Ελλάδα Σπύρος Καπράλος, ενώ μέσω video έστειλε μήνυμα ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής “Τόκυο 2020” και πρώην πρωθυπουργός Γιοσίρο Μόρι.

Στη συνέχεια ο κ. Καπράλος παρέλαβε την Ολυμπιακή Φλόγα από την Πρωθιέρεια, Ξανθή Γεωργίου και την παρέδωσε στην εκπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής “Τόκυο 2020” Ναόκο Ιμότο, πρώην αθλήτρια της κολύμβησης με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες “Ατλάντα 1996” και υπεύθυνη εκπαίδευσης της UNICEF στην Ελλάδα.

Έτσι πλέον η Φλόγα άρχισε το ταξίδι της για τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων (24/7-9/8), όπου θα γίνει λαμπαδηδρομία επί ιαπωνικού εδάφους.

Ο κ. Καπράλος μεταξύ άλλων ευχήθηκε καλή τύχη και καλή επιτυχία στους Ιάπωνες διοργανωτές, τονίζοντας τη συγκίνηση όλων κάθε φορά που πραγματοποιείται η τελετή παράδοσης της Φλόγας “γιατί αποχαιρετούμε αυτό το σπουδαίο Ολυμπιακό σύμβολο”, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε: “Δυστυχώς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε την λαμπαδηδρομία στη χώρα μας και η τελετή παράδοσης δεν μπόρεσε να γίνει όπως από κοινού την είχαμε προγραμματίσει. Σε κανένα όμως σημείο δεν χάνει τη λάμψη της”.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις