Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Μίλτος Τεντόγλου: Τα γραμμάτια όταν ήταν 9 ετών, η μπριζόλα των 200 ευρώ και το εστιατόριο του πατέρα του στη Γερμανία

Μίλτος Τεντόγλου: Τα γραμμάτια όταν ήταν 9 ετών, η μπριζόλα των 200 ευρώ και το εστιατόριο του πατέρα του στη Γερμανία
ΦΩΤΟ Reuters

Ο Γιώργος Τεντόγλου, πατέρας του χρυσού Ολυμπιονίκη του άλματος εις μήκος, Μίλτου Τεντόγλου, έδωσε συνέντευξη για τον γιο του και θυμήθηκε ιστορίες από το παρελθόν.

Ο πατέρας του Μίλτου Τεντόγλου μίλησε στην εφημερίδα ΦΩΣ για τα παιδικά χρόνια του Έλληνα σούπερ σταρ του στίβου, αλλά και για τη δική του ζωή στη Γερμανία, όπου έχει εστιατόριο.

Απόσπασμα της συνέντευξης του πατέρα του Τεντόγλου

Θέλω να μου πείτε ιδιαίτερα περιστατικά από την παιδική ηλικία του Μίλτου. Ήταν ατίθασος μικρός;

Ατίθασος όχι. Αυτόβουλος ήταν. Είχε πάντα τον δικό του τρόπο για να κάνει αυτό που ήθελε. Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Όταν ήταν 9 ετών, ήρθε και μου ζήτησε να του πάρω ένα μηχανάκι. Από αυτά τα μηχανάκια που είναι για παιδιά. Εγώ είχα πάντα τρέλα με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, βλέπαμε μαζί αγώνες. Για να τον αποτρέψω, του είπα ότι είναι πολύ ακριβό, έκανε 1.500 ευρώ και ότι δεν μπορούσα. Ξέρεις τι έκανε; Μάζευε κρυφά λεφτά και μέσα σε δύο μήνες μού έφερε 500 ευρώ!

Πώς τα μάζεψε;

Πήγαινε κάθε μέρα στον παππού του και του κουβαλούσε ψώνια! Ψώνιζε και για άλλους, έκανε θελήματα. Πήγαινε για κάλαντα. Ήρθε λοιπόν και μου έδωσε 500 ευρώ και μου υπέγραψε γραμμάτια για τα υπόλοιπα 1.000!

Τα ξεπλήρωσε;

Αφού του πήρα το μηχανάκι, δεν το ξέχασε, ερχόταν κάθε τόσο και μου έδινε 5 ευρώ, 10 ευρώ για να αποπληρώσει τα γραμμάτια!

Εσείς γιατί τα παίρνατε;

Διότι το είχε υποσχεθεί. Ο Μίλτος ήταν πολύ συνεπές παιδί σε ό,τι συμφωνούσε. Είχα δώσει άλλα 1.500 ευρώ για τον εξοπλισμό, αλλά το θέμα δεν ήταν τα λεφτά, το θέμα ήταν ότι η συμφωνία είναι συμφωνία.

Πώς είναι οι σχέσεις σας τώρα;

Πολύ καλές.

Τι του αρέσει να του μαγειρεύετε;

Μια ειδική μπριζόλα που όποτε έρθει φροντίζω να προμηθεύομαι.

Τι μπριζόλα;

Η καλύτερη, αλλά όχι για τα δικά μας οικονομικά μεγέθη…

Δηλαδή;

Έχει 200 ευρώ το κιλό, είναι ιαπωνικό μοσχάρι με πάρα πολύ καλή γράμμωση και ειδικό λίπος.

Το εστιατόριό σας εκεί έχει ελληνική κουζίνα;

Και ελληνική και γερμανική. Οι πελάτες μας είναι στο 99% Γερμανοί.

Από τα ελληνικά φαγητά τι ζητάνε πιο πολύ;

Μπιφτέκι και σουβλάκι. Θα σας πω όμως τι γίνεται με τον μουσακά. Επειδή στο μαγαζί μαγειρεύω εγώ ο ίδιος, δεν μπορώ να φτιάχνω κάθε μέρα όλα τα φαγητά. Έχω λοιπόν μια λίστα με 60-70 ονόματα που μου έχουν πει όποτε κάνω μουσακά να τους παίρνω τηλέφωνο. Όταν κάνω μουσακά, δίνω γύρω στις 150 μερίδες! Το έχουν αυτό οι Γερμανοί, τους αρέσει ο προγραμματισμός.

Αθλητικά θυμάστε κάποιο περιστατικό όταν ήταν ο Μίλτος μικρός;

Είχαμε πάει μία εκδρομή στη Γερμανία, σε μια πόλη η οποία φημίζεται για τα πετρώματά της. Αφού είδαμε το μουσείο εκεί, αποφασίσαμε να πάμε σε ένα κάστρο που ήταν σε βουνό και υπήρχε ένα μονοπάτι. Ο Μίλτος ανέβηκε μέχρι την κορυφή του βουνού χωρίς να πατήσει στο μονοπάτι. Πάταγε από βράχο σε βράχο!

Πόσων ετών ήταν;

Έξι με επτά. Φοβόμουν μη χτυπήσει, προσπαθούσα να τον συνετίσω, αλλά συνέχιζε τον χαβά του.

Τι σπορ τού άρεσε;

Είχε μεγάλη αγάπη στο ποδήλατο. Εκτός από το μηχανάκι που σας είπα, είχε μαζέψει λεφτά και αγόρασε ένα ποδήλατο πανάκριβο με το οποίο έκανε σούζες, φιγούρες, του άρεσε να κάνει σόου, ανέβαινε πλαγιές. Μια φορά είχε φαγωθεί να ανέβει μια πλαγιά με το μηχανάκι, έπεσε, έπαθε ζημιά η ντίζα, χτύπησε το σαγόνι, του είπα να φύγουμε και ότι θα του φτιάξω την ντίζα, αλλά η στενοχώρια του ήταν που δεν είχε καταφέρει να ανέβει την πλαγιά, όχι που χτύπησε.

Ποιο είναι το όνειρό σας για τον γιο σας; Το παγκόσμιο ρεκόρ;

Ασφαλώς. Βασικά θέλω να τον δω να κάνει έναν αγώνα που να τον χαρεί με την ψυχή του. Είδες τι είπε προχθές; Ότι ήταν χάλια και δεν το ευχαριστήθηκε. Το έβλεπα στο πρόσωπό του. Πήρε χρυσό ξανά σε Παγκόσμιο και δεν ήταν ευτυχισμένος. Θέλω να τον δω να κάνει έναν αγώνα που θα τον γεμίσει. Όνειρο είναι και να πάρει το δεύτερο σερί χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι.

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις