Σάββατο, 4 Μαΐ
19oC Αθήνα

Στημένος ο αγώνας – θρύλος του Μοχάμεντ Άλι με τον Σόνι Λίστον;

Στημένος ο αγώνας – θρύλος του Μοχάμεντ Άλι με τον Σόνι Λίστον;

Ένας αγώνας που πέρασε στην ιστορία. 1964 και ο Μοχάμεντ Άλι (τότε ακόμα ονομαζόταν Κάσιους Κλέι) νικά τον Σόνι Λίστον και κατακτά το τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών. Μια αποκάλυψη έρχεται να ταράξει τα νερά.

Το FBI πίστευε πως ο αγώνας ανάμεσα στον Άλι και τον Λίστον ήταν στημένος! Αυτό αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα που έρχονται στο φως.

25 Φεβρουαρίου 1964, Μαϊάμι. Ο 22χρονος Κλέι πρόκειται να αντιμετωπίσει τον Σόνι Λίστον με έπαθλο τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών. Το νεαρός Κλέι είχε συνεχόμενες ήττες κι όταν στο τέλος αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του, παγκόσμιος πρωταθλητής.

Δεν υπάρχει καμία αναφορά πως ο Μοχάμεντ Άλι γνώριζε οτιδήποτε για το ενδεχόμενο να ήταν στημένο το ματς

Ο αγώνας τελείωσε στον 7ο γύρο, με τον Λίστον να εγκαταλείπει και τον Κλέι να χοροπηδά και να φωνάζει «είμαι πρωταθλητής!».

Όμως έγγραφα που αποκαλύπτουν οι Times της Ουάσινγκτον, αναφέρουν πως το FBI υποπτευόταν ότι το ματς ήταν στημένο από τον Ας Ρέσνικ, έναν τζογαδόρο από το Λας Βέγκας που είχε σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και τον Λίστον.

Τα έγγραφα ήταν τόσο… απόρρητα, που απευθύνονταν απευθείας στον τότε διευθυντή του FBI, Τζέι Έντγκαρ Χούβερ.

Έγγραφο με ημερομηνία 24 Μαΐου 1966 περιείχε λεπτομέρειες από την κατάθεση με έναν τζογαδόρο από το Χιούστον, τον Μπάρνετ Μάτζιντς, ο οποίος περιέγραφε στους πράκτορες του FBI τις συζητήσεις του με τον Ρέσνικ πριν τον πρώτο αγώνα Κλέι – Λίστον.

Ο Μάτζιντς είχε πει ότι ο Ρέσνικ τον είχε συμβουλεύει να μην ποντάρει στη νίκη του Λίστον. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τόσο ο Ρέσνικ όσο και ο ίδιος ο Σόνι Λίστον είχαν ποντάρει περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια στην ήττα του Λίστον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απίστευτο ξύλο σε αγώνα μποξ! – Δείτε το βίντεο

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε