Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Χαμός στις ΗΠΑ με αθλήτρια που γύρισε την πλάτη στη σημαία ενώ ακουγόταν ο εθνικός ύμνος

Χαμός στις ΗΠΑ με αθλήτρια που γύρισε την πλάτη στη σημαία ενώ ακουγόταν ο εθνικός ύμνος
ΦΩΤΟ Reuters

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλεί στις ΗΠΑ η κίνηση της Αμερικανίδας σφυροβόλου, Γκουέν Μπέρι, να γυρίσει την πλάτη στην σημαία της χώρας, ενώ έπαιζε ο εθνικός ύμνος και ήταν πάνω στο βάθρο για την απονομή του χάλκινου μεταλλίου στα προκριματικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Φωνές για αποκλεισμό της αθλήτριας, τι απάντησε η ίδια.

Η Γκουέν Μπέρι γύρισε την πλάτη στην σημαία των ΗΠΑ κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας προκαλώντας σάλο και στη συνέχεια δήλωσε ότι διαμαρτυρήθηκε κατά αυτόν τον τρόπο επειδή ένιωσε ότι στοχοποίησαν την ιδιότητά της ως ακτιβίστρια.

Η 31χρονη σφυροβόλος ανέβηκε στο βάθρο το περασμένο Σάββατο (27/6), έχοντας βρεθεί στην 3η θέση των αμερικανικών προκριματικών αγώνων για τους Ολυμπιακούς και αμέσως μετά την έναρξη της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ γύρισε την πλάτη ώστε να αντικρίζει τις κερκίδες αντί για τη σημαία.

 

Η Γκουέν Μπέρι έχει μακρά ιστορία στον ακτιβισμό, αφού όταν μετά το χρυσό της μετάλλιο στους Παναμερικούς Αγώνες το 2019, είχε υψώσει την γροθιά της κατά την ολοκλήρωση της ανάκρουσης της «Αστερόεσσας», μια «διαμαρτυρία» – όπως εξήγησε αργότερα – για την αδικία στις ΗΠΑ και την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

«Αισθάνομαι ότι μου την έστησαν, ότι το έκαναν επίτηδες. Θύμωσα πολύ για να είμαι ειλικρινής» είπε η Μπέρι, αμέσως μετά καθώς καθ’ όλη την διάρκεια της διοργάνωσης δεν ακουγόταν ο εθνικός ύμνος στις απονομές, οπότε η αθλήτρια θεώρησε ότι έγινε για να«τσεκαριστεί» η αντίδρασή της και όχι τυχαία.

Η τρίτη θέση της Μπέρι στους προκριματικούς αγώνες της εγγυάται μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και εχει υποσχεθεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ζητήματα κοινωνικής αδικίας στις ΗΠΑ. «Ο στόχος μου και η αποστολή μου είναι μεγαλύτερη από τον αθλητισμό. Είμαι εδώ για να εκπροσωπήσω αυτού που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του συστημικού ρατσισμού. Αυτό είναι το σημαντικό για εμένα» έχει δηλώσει η αθλήτρια, η στάση της οποίας έχει επιφέρει ποικίλες αντιδράσεις και κάνει το γύρο του διαδικτύου, με άλλους να την επικροτούν και άλλους να καλούν την ομοσπονδία να την αποκλείσει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις