Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Δεκαπενταύγουστος: Συναγερμός στις εκκλησίες λόγω κορονοϊού – Πώς θα γιορτάσουν Τήνος και Πάρος

Δεκαπενταύγουστος: Συναγερμός στις εκκλησίες λόγω κορονοϊού – Πώς θα γιορτάσουν Τήνος και Πάρος

Η Κοίμηση της Θεοτόκου τιμάται κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται στις εκκλησίες τον Δεκαπενταύγουστο για τη μεγάλη χριστιανική γιορτή. 

Ο φετινός Δεκαπενταύγουστος θα είναι διαφορετικός, καθώς ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ, με τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα μας να έχουν… επιστρέψει σε υψηλά -και συνάμα ανησυχητικά- επίπεδα τον τελευταίο μήνα. Κυβέρνηση, επιτροπή λοιμωξιολόγων και Εκκλησία είναι σε συναγερμό, καθώς θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να τηρηθούν εντός και εκτός των ναών, όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την νόσο Covid-19. 

Με βάση τα μέτρα που ισχύουν μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα (16 Αυγούστου) επιτρέπεται η είσοδος στους ναούς με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Στους εξωτερικούς χώρους, δηλαδή στα προαύλια των εκκλησιών, ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους. Επίσης, είναι απαραίτητη η χρήση διπλής μάσκας.

“Ο φετινός Δεκαπενταύγουστος είναι λίγο καλύτερος από πέρυσι. Σήμερα και αύριο είναι δύσκολες ημέρες, γιατί είναι μέρες γλεντιού και πανηγυριού. Απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με πολύ κόσμο και δεν πρέπει να χορέψουν όσοι πάνε σε εκδηλώσεις με μουσική. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ένας που νοσεί και μπορεί να μην το ξέρει, ευθύνεται για 100!”, τόνισε στον Alpha η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά), Ματίνα Παγώνη. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ζήτησε τη χρήση μάσκας και μέσα στους Ναούς για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου. «Όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν προκειμένου ο εορτασμός να μην έχει δυσάρεστες συνέπειες», τόνισε. Υπογράμμισε δε ότι «μόνον με τον εμβολιασμό μπορούμε να φρενάρουμε τις απώλειες από το τέταρτο κύμα, που είναι πολύ μεταδοτικό». 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

 

Δεκαπενταύγουστος: Πώς θα γιορτάσουν Τήνος και Πάρος

Μετά το Πάσχα… αλλιώς, πολλές είναι οι περιοχές της Ελλάδας που θα γιορτάσουν με διαφορετικό τρόπο και την Κοίμηση της Θεοτόκου, καθώς δεν θα γίνουν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις που προστάζουν οι τοπικές παραδόσεις, όπως οι λιτανείες. 

Μία από αυτές τις περιοχές είναι και η Τήνος, όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνονται χιλιάδες προσκυνητές για τη γιορτή της Παναγίας. 

“Φέτος το καλοκαίρι η Τήνος έχει πάρα πολύ κόσμο. Κοντεύει να αγγίξει τα νούμερα του 2019. Υπάρχει κόσμος και στο κέντρο αλλά και στα χωριά με την πληρότητα να αγγίζει σχεδόν το 100% σε όλο το μήκος και το πλάτος του νησιού. Για τον λόγο αυτό και εν όψει του 15Αυγουστου ήδη τα μέτρα είναι πολύ αυξημένα. Από την Παρασκευή, υπάρχει ενίσχυση στους ελέγχους από το Λιμενικό και την Αστυνομία, και στο λιμάνι αλλά και σε όλο το νησί, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού”, δήλωσε στο newsit.gr η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του νησιού, Ευγενία Αλοιμόνου.

Και συνέχισε: “Όσον αφορά στην αυριανή ημέρα δεν θα γίνει περιφορά. Δεν θα γίνει λιτανεία, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Θα γίνει μόνο η λειτουργία και η ρίψη στεφάνου. Στην εκκλησία ισχύουν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Θα τηρηθούν οι αποστάσεις, μόνο με μάσκα η είσοδος στον ναό. Θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός πιστών μέσα στον ναό και δεν θα υπάρχει στάσιμος προσκυνητής. Θα υπάρχει ροή, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα”.

Διαφορετικός θα είναι ο Δεκαπενταύγουστος και στην Πάρο, όπου βρίσκεται κλιμάκιο από την Αθήνα για τους ελέγχους σχετικά με τον κορονοϊό, όπως είπε στο newsit.gr, ο δήμαρχος του νησιού, Μάρκος Κωβαίος.

“Για αύριο έχουμε αναστείλει όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις και οποιαδήποτε εκδήλωση μπορεί να φέρει πολύ κόσμο. Μόνο η λειτουργία θα πραγματοποιηθεί κανονικά χωρίς λιτανεία, χωρίς τίποτα. Στο ναό θα μπορούν να εισέλθουν πιστοί με μάσκα και τηρώντας τις αποστάσεις. Οι έλεγχοι είναι αυξημένοι και μάλιστα έχει έρθει κλιμάκιο από την Αθήνα, προκειμένου να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση για την αποφυγή του συνωστισμού. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις