Ελλάδα

Δημογραφικό: «Κατέρρευσαν» οι γεννήσεις μέσα σε 15 χρόνια: Πάνω από 50% η μείωση σε 6 νομούς

Οι γεννήσεις από 117.000 το 2009 έφτασαν σε 67.000 το 2024 - Στα 32,2 έτη αυξήθηκε η μέση ηλικία απόκτησης παιδιών
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Κατά 42% μειώθηκαν οι γεννήσεις στην χώρα μας τη διετία 2024-2025, δείχνοντας πως η Ελλάδα αλλάζει το δημογραφικό «πρόσωπό» της με ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Μέσα σε μόλις 15 χρόνια, οι γεννήσεις από 117.000 το 2009 έφτασαν σε 67.000 το 2024.

Οι Έλληνες πλέον δεν σταμάτησαν να γεννούν μόνο λιγότερα παιδιά. Η χώρα μας μικραίνει δημογραφικά με ξέφρενη ταχύτητα και με 6 νομούς να καταγράφουν την «μαύρη» πρωτιά. Σε Θεσπρωτία, Γρεβενά, Φθιώτιδα, Κοζάνη, Ευρυτανία και Φλώρινα η μείωση των γεννήσεων ξεπέρασε το 50%.

Για την ίδια χρονικό περίοδο (2024-2025), σε ακόμη 10 νομούς η μείωση κυμάνθηκε από 45% έως 50%.

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών, προκαλούν προβληματισμό. Η μείωση των γεννήσεων στην χώρα μας ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 ενώ υπήρξε ένα μικρό «διάλειμμα» από το 2003 έως το 2009 λόγω της μαζικής εισόδου αλλοδαπών στην χώρα μας.

Πίσω από αυτά τα νούμερα ωστόσο κρύβεται μία βαθύτερη αλλαγή: Λιγότερες γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, λιγότερα παιδιά ανά οικογένεια και αναβολή στην αναβολή το «σχέδιο» για τεκνοποίηση.

Ταυτόχρονα, η μέση ηλικία στην απόκτηση παιδιών αυξήθηκε κατά 6 χρόνια: από 26,2 στα 32,2 έτη.

Μειώθηκε και ο ετήσιος δείκτης γονιμότητας

Ο καθηγητής Δημογραφίας και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου, Βύρωνν Κοτζαμάνης, μίλησε στα «Νέα» αναφέροντας πως η μείωση οφείλεται στην πτώση της διαγενεακής γονιμότητας των γυναικών.

Οι γυναίκες που γεννήθηκαν στο τέλος της δεκαετίας του ’50 απέκτησαν 2 παιδιά ενώ όσες γεννήθηκαν γύρω από το 1985 λιγότερα από 1,5.

Η μείωση αποτυπώθηκε και στους ετήσιες δείκτες γονιμότητας που από 2.200 παιδιά ανά 1.000 γυναίκες το 1979-80, έχουν περιορισθεί στα 1.240 το 2024-25.

Η γεωγραφία της υπογεννητικότητας

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η συρρίκνωση των γεννήσεων σε συγκεκριμένους νομούς.

Σε ορισμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας οι γεννήσεις έχουν μειωθεί πάνω από το μισό, ενώ σε αρκετά νησιά οι απώλειες είναι αισθητά μικρότερες.

Η μείωση των γεννήσεων έχει φτάσει πλέον στο 42% συγκριτικά με το 2009.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, σε Θεσπρωτία, Γρεβενά, Φθιώτιδα, Κοζάνη, Ευρυτανία και Φλώρινα η μείωση των γεννήσεων ξεπέρασε το 50% ενώ σε άλλους 10 η μείωση κυμάνθηκε από 45% έως 50%.

Σε Κυκλάδες και Ζάκυνθο η μείωση ήταν μικρότερη ακόμη και του 15% ενώ σε 6 νησιωτικούς νομούς, η μείωση ήταν μικρότερη του 30%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Την επόμενη εβδομάδα οι τοξικολογικές του Γιώργου Μαζωνάκη - Καταθέτουν οι εργαζόμενες του ιατρείου για τον θάνατό του
Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλες επικοινωνίες μεταξύ της γιατρού και του υπνοθεραπευτή που κατάθεσε τη Δευτέρα - Σε εξέλιξη οι έρευνες από την ΑΑΔΕ για τις οικονομικές συναλλαγές του ζευγαριού
Οι 2 κατηγορούμενοι γιατροί
Ακόμα και πισώπλατα μαχαίρωνε ο 27χρονος την Πηνελόπη στην Ηγουμενίτσα - Κοιμόταν για ώρες ο δράστης μετά το φονικό
Ο 27χρονος είχε απασχολήσει τις αρχές για οπαδική βία και μικροκλοπές - Γιατί τα οικονομικά κίνητρα που ο ίδιος ισχυρίστηκε δεν πείθουν τις αστυνομικές αρχές - Απολογείται την Πέμπτη
25χρονη Πηνελόπη 11
Τα δύο ραντεβού του Μαζωνάκη για πλασμαφαίρεση και τα sms μεταξύ της γιατρού και υπνοθεραπευτή - «Σε πήρα στον λαιμό μου»
Ο τραγουδιστής είχε προγραμματίσει να κάνει δύο πλασμαφαιρέσεις στο μοιραίο ιατρείο της οδού Καρνεάδου στο Κολωνάκι - Η συνάντηση με τον υπνοθεραπευτή και τα μηνύματα που ρίχνουν φως στην υπόθεση του Γιώργου Μαζωνάκη
Γιώργος Μαζωνάκης
14
Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Τα κινητά τηλέφωνα θα δώσουν «απαντήσεις» για το κίνητρο του δράστη – «Τσακωμός για 1.900 ευρώ»
Στον 27χρονο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία με δόλο, ενδοοικογενειακή βία, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών
Το 25χρονο θύμα της δολοφονίας
9