Τετάρτη, 1 Μαΐ
20oC Αθήνα

Δωρεάν χειρουργεία τα απογεύματα στο ΕΣΥ, αλλά και σε ιδιωτικά νοσοκομεία για να μειωθούν οι τεράστιες λίστες αναμονής

Δωρεάν χειρουργεία τα απογεύματα στο ΕΣΥ, αλλά και σε ιδιωτικά νοσοκομεία για να μειωθούν οι τεράστιες λίστες αναμονής

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται πάνω από 91.000 χειρουργεία στο ΕΣΥ, ενώ το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει ριζοσπαστικές κινήσεις για να μειώσει τη λίστα «μαμούθ».

Στα μη εξυπηρετούμενα τακτικά χειρουργεία του ΕΣΥ αναμένεται να στρέψει πόρους ύψους 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το υπουργείο Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, με τα χρήματα αυτά αναμένεται να χειρουργηθούν δωρεάν στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ περίπου 50 χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα αναμονής για περισσότερο από 1,5 χρόνο.

“Έχουμε τη λύση, έχουμε το σχέδιο, θα δουλέψει και ο κόσμος θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί”, τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο Open την Κυριακή (11/2).

“Δεν μπορώ ως Υπουργός Υγείας, να δεχθώ ότι υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν 2-3 χρόνια για να χειρουργηθούν”, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν χιλιάδες τακτικά περιστατικά για χειρουργείο, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τους 18 μήνες αναμονή, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Να σημειωθεί πως η συνολική λίστα των επεμβάσεων σε εκκρεμότητα, ξεπερνά σήμερα τις 91 χιλιάδες. Πρόκειται για πραγματικό και όχι πλασματικό αριθμό, καθώς από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου τα νοσοκομεία έχουν ξεκαθαρίσει και επικαιροποιήσει τις λίστες τους μετά από τηλεφωνική επαφή με χιλιάδες ασθενείς.

Πρόκειται για περιστατικά που έχουν συσσωρευτεί από την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού, όταν τα νοσοκομεία όλης της χώρας ήταν μονοθεματικά και τα χειρουργεία είχαν μετατραπεί σε αίθουσες νοσηλείας ΜΕΘ COVID-19.

“Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι αυτά τα προβλήματα δεν είναι μόνο ελληνικά. Για περίπου ενάμιση χρόνο τα χειρουργεία σταμάτησαν λόγω COVID-19. Από τη στιγμή που σταμάτησαν για ενάμιση χρόνο τα τακτικά χειρουργεία, καθώς δεν μπορούσε να μπει κανείς στο νοσοκομείο για να μην κολλήσει και τα δημόσια νοσοκομεία ήταν τα μόνα που χειρίζονταν τα περιστατικά COVID-19, δημιουργήθηκε ένα “μποτιλιάρισμα” ενάμιση έτους σε όλα τα συστήματα υγείας”, σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Πώς θα γίνει η επιλογή

Τα 91 χιλιάδες ραντεβού σε εκκρεμότητα όλο αυτό το διάστημα καταχωρούνται σταδιακά στη νέα Ενιαία Ηλεκτρονική Λίστα Χειρουργείων, η οποία έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία από την 1η Φεβρουαρίου 2024 και καθημερινά ενημερώνεται.

Την εποπτεία για την προτεραιοποίηση των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων θα την έχει το Υπουργείο Υγείας.

Όσοι ασθενείς περιμένουν μεγάλο διάστημα, θα έχουν προτεραιότητα έναντι άλλων, ενώ το νέο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των περιστατικών που καταρτίζεται από χειρουργούς με την επιστημονική γνωμοδότηση της Επιτροπής Χειρουργείων και υπό τη διεύθυνση του υποδιοικητή του κάθε νοσοκομείου, δίνει το περιθώριο επιλογής των ασθενών με βάση τις ανάγκες της υγείας τους.

Το κάθε περιστατικό κατηγοριοποιείται με βάση την εξέλιξη της νόσου, σε πέντε κατηγορίες, οι οποίες κρίνουν και τον χρόνο της επέμβασης.

Ακόμη πιο ουσιαστικό κριτήριο θα είναι το εάν και κατά πόσον το χειρουργείο είναι ασφαλές να παραταθεί, ή πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και κατά προτεραιότητα.

Οι ασθενείς που θα επιλεγούν θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι έχουν το δικαίωμα να χειρουργηθούν άμεσα στα απογευματινά χειρουργεία, χωρίς καμία επιβάρυνση.

Στη συνέχεια ο ασθενής θα υποβληθεί σε επέμβαση στο εγγύτερο στον τόπο κατοικίας του νοσοκομείο, που θα έχει διαθέσιμη κλίνη.

«Η ενιαία λίστα χειρουργείων είναι στο αέρα αλλά έχει δρόμο για να φτάσει στην πλήρη ανάπτυξή της. Αλλά θέλω να έχει εικόνα ο συμπολίτης μου πριν επιλέξει σε ποιο νοσοκομείο θα πάει. Θα έχουμε τα στοιχεία στον αέρα και για κάθε κλινική του νοσοκομείου. Όλες οι λίστες θα γίνονται με διαφάνεια. Θα υπάρχει και έλεγχος στις κλινικές που καθυστερούν», επισήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή θα λειτουργήσουν κανονικά

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργία των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων, τα οποία είναι στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας να υλοποιηθούν κανονικά κι έτσι όπως έχει εξαγγελθεί.

Ωστόσο, στη φάση αυτή προκρίθηκε η λύση των δωρεάν χειρουργείων με σκοπό να “τρέξει” πιο γρήγορα η λίστα αναμονής και να γίνει περισσότερο διαχειρίσιμη, με δεδομένο ότι χιλιάδες άνθρωποι δεν θα είχαν τη δυνατότητα στη φάση αυτή να πληρώσουν το απόγευμα για να εξυπηρετηθούν.

Δεν αποκλείεται μάλιστα για τον σκοπό της ταχύτερης εξυπηρέτησης να επιστρατευθούν χειρουργεία του ιδιωτικού τομέα, στα οποία οι ασθενείς θα χειρουργηθούν χωρίς να καταβάλλουν δική τους δαπάνη. Η λύση αυτή αναμένεται να εφαρμοστεί κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων καθιστούν απαγορευτική τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, 7 προκηρύξεις για αναισθησιολόγους έχουν καταλήξει άγονες, ενώ την ίδια στιγμή στη συμπρωτεύουσα υπάρχουν τεράστιες αναμονές που ξεπερνούν τους 18 μήνες για το περίπου 24% των υπό αναμονή χειρουργικών περιστατικών.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις