Τετάρτη, 1 Μαΐ
22oC Αθήνα

Φαίη Μπακογιώργου: Μαρτυρική ζωή με ξύλο, απειλές, επαιτεία και πορνεία – Έτσι εξιχνιάστηκε η δολοφονία της

Φαίη Μπακογιώργου: Μαρτυρική ζωή με ξύλο, απειλές, επαιτεία και πορνεία – Έτσι εξιχνιάστηκε η δολοφονία της

Δύο και πλέον χρόνια, χρειάστηκαν οι δικαστικές και οι αστυνομικές αρχές για να φτάσουν στα πρόσωπα που φέρονται να κρύβονται πίσω από τους μυστηριώδεις θανάτους, τη δολοφονία της 23χρονης Φαίης Μπακογιώργου στην Κυψέλη και τον θάνατο μιας 67χρονης γυναίκας στο κέντρο της Αθήνας και να τους περάσουν χειροπέδες.

Η μητέρα της νεαρής κοπέλας που βρέθηκε τον Οκτώβριο του 2021, νεκρή και τυλιγμένη με μια κουβέρτα στην οδό Τύχης στην “καρδιά” της Αθήνας, η αδερφή της και μια 57χρονη, η κυρία Παγώνα, η οποία φιλοξενούσε τις δύο γυναίκες, είναι σύμφωνα με την έρευνα του Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής τα τρία άτομα που ευθύνονται για τους σκοτεινούς θανάτους και για το λόγο αυτό συνελήφθησαν το πρωί της Τετάρτης και αύριο θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα “φορτωμένες” με βαρύτατες κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με δόλο και της εμπορίας ανθρώπων. 

Ο μίτος της Αριάδνης – πτώμα αγνώστων στοιχείων τυλιγμένο με κουβέρτα

 Όπως προκύπτει από πληροφορίες του newsit.gr, την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ και τα απόρρητα σημειώματα, το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται την 1η Δεκεμβρίου του 2021, όταν ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Γεωργίος Νούλης, μελετώντας τον φάκελο “Μπακογιώργου” αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και διαβιβάζει τον φάκελό  Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, με παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, για διερεύνηση τέλεσης του αδικήματος της «βαριάς σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμου προσώπου – κατ΄ εξακολούθηση» σε βάρος της Φωτεινής Μπακογιώργου, η οποία υποβλήθηκε, στις 5-4-2022, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Μια υπόθεση, που πνιγόταν στο μυστήριο καθώς η νεαρή Φαίη και η 67χρονη “έφυγαν” σε διαφορετικό χρόνο, κάτω από περίεργες συνθήκες.   

Μάλιστα για τον λόγο αυτό, ο φάκελος πέρασε στο Ανθρωποκτονιών προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα της ΕΛ.ΑΣ.: “Στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας ανατέθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης για την διακρίβωση τέλεσης κακουργημάτων και πλημμελημάτων σε βάρος της Φωτεινής Μπακογιώργου, της Χριστίνας Πίσπα και των ανήλικων τέκνων της Φωτεινής Μπακογιώργου”.

Στις επόμενες γραμμές αναφέρεται το χρονικό της εξαφάνισης: “Στις 9-10-2021 η Μαρία Π., μητέρα της Φωτεινής Μπακογιώργου, μετέβη στο Τ. Α. Κυψέλης και δήλωσε την εξαφάνιση της κόρης της Φωτεινής. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η κόρη της την 20:00΄ ώρα της 7-10-2021 αποχώρησε από το σπίτι που διέμεναν μαζί στην οδό Ιωάννη Δροσοπούλου στην Αθήνα. Πρωινές ώρες της 8-10-2021 (μία ημέρα πριν τη δήλωση εξαφάνισής της), στο πεζοδρόμιο της οδού Τύχης 3, στην Αθήνα, βρέθηκε το πτώμα της Φωτεινής Μπακογιώργου, τυλιγμένο με κουβέρτα, χωρίς προσωπικά αντικείμενα, το οποίο μεταφέρθηκε με σταθμό ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο «Η ΕΛΠΙΣ», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της. Την προανάκριση για το πτώμα αγνώστων στοιχείων ανέλαβε αρχικά το Α. Τ. Αγίου Παντελεήμονα, το οποίο παρήγγειλε νεκροψία – νεκροτομή”.

Τι έδειξε η ιατροδικαστική 

Σύμφωνα με τον Ιατροδικαστή που διενήργησε την νεκροψία – νεκροτομή του πτώματος, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό της  Αστυνομίας “Ως αιτία θανάτου προσδιορίστηκε το «πνευμονικό οίδημα» και οι «πρόσφατες ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις». Από την νεκροψία – νεκροτομή προέκυψαν μεταξύ άλλων, τα περιγραφικά στοιχεία του πτώματος και από την έρευνα προέκυψε ότι το πτώμα ανήκει στην Φωτεινή Μπακογιώργου. Ακολούθως, το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα διαβίβασε το προανακριτικό υλικό στο Τ. Α. Κυψέλης.

Κατόπιν, η δικογραφία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Με την από 1-12-2021 παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Γεωργίου Νούλη, διαβιβάστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, για διερεύνηση τέλεσης του αδικήματος της «βαριάς σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμου προσώπου – κατ΄ εξακολούθηση» σε βάρος της Φωτεινής Μπακογιώργου, η οποία υποβλήθηκε, την 5-4-2022, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Με την από 15-4-2022 παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Νούλη, διαβιβάστηκε στο Τ. Α. Κυψέλης παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης για διερεύνηση τέλεσης του αδικήματος της «επικίνδυνης ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης και συνέργειας σε αυτή» σε βάρος της  Φωτεινής Μπακογιώργου και των ανήλικων παιδιών της, η οποία υποβλήθηκε την  6-6-2022 στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Με την από 13-10-2022 παραγγελία της Εισαγγελέως Πρωτοδικών κυρίας Σταυρούλας Αυγουστινάκη, διαβιβάστηκε στην ΥΔΕΖΙ/Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας παραγγελία διενέργειας συμπληρωματικής προκαταρκτικής εξέτασης”. 

Η ειδική ομάδα του Ανθρωποκτονιών 

Οι έμπειροι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών, δεν άφησαν τον χρόνο να πάει χαμένος. Έστησαν ειδική ομάδα έτσι ώστε να ακτινογραφήσουν την υπόθεση και να φθάσουν στη λύση του μυστηρίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται “από την ΥΔΕΖΙ, συστάθηκε ειδική ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από έμπειρους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, με σκοπό τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, καθώς και την επεξεργασία προανακριτικών και πληροφοριακών δεδομένων προκειμένου να διερευνηθούν τα ανωτέρω αδικήματα. Σκιαγραφήθηκαν τα προφίλ των δύο ενηλίκων θυμάτων και ο κύκλος επαφών τους, χαρτογραφήθηκαν οι τελευταίες κινήσεις τους, αναζητήθηκαν τα ανήλικα τέκνα για τη διαπίστωση της ενεστώσας κατάστασής τους και λήφθηκε πλήθος ένορκων μαρτυρικών καταθέσεων“.

Μαρτυρική ζωή με ξύλο, απειλές, επαιτεία και πορνεία 

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα της ΕΛ.ΑΣ, από την έρευνα της ειδικής ομάδας του Ανθρωποκτονιών και το profiling διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα: “Η Παγώνα Τ. φιλοξενούσε στο διαμέρισμα της, στην οδό Ιωάννη Δροσοπούλου 155 στην Αθήνα, την Φωτεινή Μπακογιώργου με τα ανήλικα τέκνα της, την Μαρία Π., (μητέρα της Φωτεινής), την Αικατερίνη Μ, (αδερφή της Φωτεινής) με το ανήλικο τέκνο της και μία ηλικιωμένη γυναίκα, την Χριστίνα Πίσπα.

Έπειτα από πολύωρες και επαναλαμβανόμενες εξετάσεις μαρτύρων που διέμεναν στην ίδια πολυκατοικία και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και μαρτύρων που εργάζονταν σε καταστήματα πλησίον της πολυκατοικίας, προέκυψε ότι, η Παγώνα Τ., και η Αικατερίνη Μ., είχαν κακοποιητική συμπεριφορά (ξυλοδαρμοί, απειλές, προσβολές κ.λπ.) σε βάρος της  Φωτεινής Μπακογιώργου και την εξανάγκαζαν να επαιτεί. Δέον να σημειωθεί ότι κατά την επαιτεία, η Μπακογιώργου, συνοδευόταν είτε από την αδερφή της, είτε από την Παγώνα Τ. Μάλιστα, η Παγώνα Τ., φέρεται να κανόνιζε ερωτικές συναντήσεις της Μπακογιώργου με άνδρες, έναντι αμοιβής.

Όσον αφορά στα ανήλικα τέκνα της Φωτεινής Μπακογιώργου, ένοικος της πολυκατοικίας δήλωσε πως είχε ακούσει την Παγώνα Τ., να τα χτυπάει με ξύλινο αντικείμενο. Δέον να σημειωθεί ότι η μητέρα της Φωτεινής Μπακογιώργου, ήταν παρούσα στα προαναφερόμενα τα γεγονότα, χωρίς να καταβάλει καμία προσπάθεια να εμποδίσει τις ανωτέρω πράξεις”. 

Ο θάνατος της 67χρονης – Την είχαν ρίξει στην επαιτεία

Στις επόμενες γραμμές αναφέρεται και το αποτέλεσμα της έρευνας του Ανθρωποκτονιών για τον θάνατο της 67χρονης Χριστίνας Πίσπα που φιλοξενούσε η Παγώνα Τ.  “Αναφορικά με την Χριστίνα Πίσπα, προέκυψε ότι, η Παγώνα Τ.,  είχε κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος της και την ανάγκαζε και αυτήν να επαιτεί. Επιπλέον, την ωθούσε σε διερχόμενα οχήματα προκειμένου να εισπράττει αποζημίωση από τυχόν τραυματισμούς της. Ο θάνατος της Πίσπα, βεβαιώθηκε από ιδιώτη γιατρό την 14-5-2021, ενώ τις πληροφορίες (προς τη γιατρό) παρείχε η μητέρα της Φωτεινής Μπακογιώργου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι, η Πίσπα, έπασχε από διάφορες παθολογικές ασθένειες και ο θάνατος της επήλθε εξαιτίας αυτών, σε διαμέρισμα επί της οδού Αριστομένους στην Αθήνα. Ωστόσο, από την έρευνα της ΥΔΕΖΙ/Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας επιβεβαιώθηκε ότι ο θάνατος της Πίσπα,  επήλθε στο διαμέρισμα επί της οδού Ιωάννη Δροσοπούλου στην Αθήνα.  
Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε από την ΥΔΕΖΙ/Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας στην  Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε για διενέργεια κύριας ανάκρισης στο 15ο Ανακριτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών”.

Τα εντάλματα και οι κατηγορίες 

Η ειδική ομάδα του Ανθρωποκτονιών, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και τη συλλογή των στοιχείων, το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιεί επιχείρηση στην περιοχή της Κυψέλης και περνάει χειροπέδες στις τρεις γυναίκες. Όπως αναφέρεται “Σε βάρος της Παγώνας Τ, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για «Εμπορία ανθρώπων κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα», «Ανθρωποκτονία με δόλο», «Διακοπή της κύησης», «Επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου ατόμου – συνοίκου και εγκύου, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση» και «Σωματική βλάβη αδύναμου ατόμου – ανηλίκου, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή».

Σε βάρος της Αικατερίνης Μ., (αδερφής του θύματος Φωτεινής Μπακογιώργου) εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για «Συνέργεια σε εμπορία ανθρώπου, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα» και 2«Ανθρωποκτονία με δόλο».
Σε βάρος της μητέρας του θύματος Φωτεινής Μπακογιώργου, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για παράβαση του άρθρου «Ανθρωποκτονία με δόλο». Το πρωί της 9-11-2023, οι δράστιδες οδηγούνται ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών, καθώς συνελήφθησαν, δυνάμει των ανωτέρω ενταλμάτων σύλληψης”. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις