Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Φωτιά στα Μέγαρα: Αναζωπύρωση του πύρινου μετώπου – Εκκενώνεται ο οικισμός Παπαγιαννέικα

Φωτιά στα Μέγαρα: Αναζωπύρωση του πύρινου μετώπου – Εκκενώνεται ο οικισμός Παπαγιαννέικα

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της φωτιάς στα Μέγαρα και έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Παπαγιαννέικα και Καλκάνι.

«Για καθαρά προληπτικούς λόγους έγινε η απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι, στην περιοχή του Πευκενέα. Μάλιστα, οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα. Βελτιωμένη είναι πλέον η εικόνα της πυρκαγιάς», τονίζει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθροκογιάννης, ενώ προσθέτει πως οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς αντιμετωπίζονται δραστικά.

Στην ευρύτερη περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς, που είναι σε εξέλιξη σε ένα μεγάλο μέτωπο, στα Γεράνεια Όρη, για δεύτερο 24ωρο, επιχειρούν αυτή την ώρα 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Ολυμπος”, ενώ από αέρος συνδράμουν 18 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.

Εστίες φωτιές υπάρχουν διάσπαρτες σε πολλά σημεία όπως θα δείτε και στο βίντεο του newsit.gr από τον επαρχιακό δρόμο στο Αλεποχώρι.

Παράλληλα με γκρέιντερ ανοίγουν δρόμο για τα πυροσβεστικά ώστε να φτάσουν στα σημεία που υπάρχουν ακόμη εστίες και να τις κατασβήσουν.

Χαρδαλιάς: Πάνω από 40.000 στρέμματα καμένα

Πάνω από 40 χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής από τη μεγάλη φωτιά στα Γεράνεια σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά. Όπως είπε έχουν επίσης καταστραφεί αγροικίες και εξοχικές κατοικίες που ήταν απομακρυσμένες από τους οικισμούς οι οποίοι προστατεύτηκαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έδωσαν μάχη, ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τα σπίτια.

Click4more: Φωτιά στην Κορινθία: Από εδώ ξεκίνησαν όλα (pics)

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η νύχτα ήταν δύσκολη και δόθηκε μάχη για την προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής , στοίχημα το οποίο κέρδισαν οι πυροσβέστες. Η εικόνα της φωτιάς σήμερα είναι πολύ καλύτερη αλλά όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίσουν το έργο τους για την κατάσβεση.

Για το 112 ο Νίκος Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχόλια, ανέφερε ότι δεν είναι μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών. Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή. Η προηγούμενη ήταν στη Σάμο.

Προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε την επέκταση της φωτιάς προς τα νότια, αλλά και προς την πόλη των Μεγάρων, τόνισε ακόμα ο υφυπουργός. Οι ριπές ανέμων ξεπερνούσαν τα 8 μποφόρ και οι δυνάμεις πυρόσβεσης κέρδισαν το στοίχημα, υπογράμμισε. 

Αναφορικά με το πως ξεκίνησε η φωτιά είπε ότι «προχωράει η ανακριτική διαδικασία και το ποιος έχει την ευθύνη ή όχι θα αποδειχθεί μέσα από αυτήν. Αν υπάρξει σύλληψη ή προσαγωγή θα ενημερωθείτε», κατέληξε

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις