Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Γιώργος Λαζόγκας: Συλλυπητήρια Μενδώνη, Αναγνωστοπούλου για τον θάνατο του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου

Γιώργος Λαζόγκας: Συλλυπητήρια Μενδώνη, Αναγνωστοπούλου για τον θάνατο του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου
ΑΠΕ ΜΠΕ

Συλλυπητήριο μήνυμα της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την απώλεια του κορυφαίου ζωγράφου Γιώργου Λαζόγκα. Ο μεγάλος καλλιτέχνης και σπουδαίος δάσκαλος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ύστερα από άνιση αναμέτρηση με τον καρκίνο.

Μόλις πληροφορήθηκε την απώλεια του σπουδαίου ζωγράφου Γιώργου Λαζόγκα, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Ελλάδα χάνει σήμερα έναν από τους μεγάλους καλλιτέχνες της εποχής μας, έναν νεωτεριστή της εννοιολογικής τέχνης, έναν ακάματο δημιουργό που αναμετρήθηκε τολμηρά με τη φιλοσοφική διάσταση του χρόνου,  της ζωής, του θανάτου.

Έναν εικαστικό που συνταίριαξε τη σύγχρονη έκφραση με την έμπνευση από την «μεγάλη Ιστορία», από τα fragmenta και τα μυθολογικά σπαράγματα. Η απώλειά του μου προκαλεί βαθιά θλίψη, καθώς το τελευταίο διάστημα επικοινωνούσαμε για την προετοιμασία της έκθεσής του «Το χθες είναι τώρα: Μύθοι και Αρχαιότητα», που παρουσιάζεται από τον Μάιο, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και η οποία δέχεται καθημερινά πλήθος επισκεπτών.

Η οργάνωση αυτής της έκθεσης ήταν κάτι που το θέλησε ο ίδιος, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του, με τις «Νίκες», τις «Σειρήνες», το «Ταξίδι του Οδυσσέα», τα «Θραύσματα αγγείων», τους «Κίονες», διάβασε την αρχαιότητα σε αρμονική σχέση με το σήμερα. Χρησιμοποίησε όλα τα μέσα της εποχής του για να επεξεργαστεί τα υλικά που επέλεγε, ώστε να αποτυπώσει τη σύγχρονη πραγματικότητα στο έργο του, με προσωπική γραφή, βιωματική και ταυτόχρονα ερευνητική. Ο συνδυασμός του παρελθόντος με το παρόν, του αρχαίου με το σύγχρονο για να δημιουργήσει το επιθυμητό, το διαχρονικό, είναι η ταυτότητα, το αποτύπωμα του Λαζόγκα.

Τον ευχαριστούμε για το ήθος του, για την ευγένειά του, για την έμπνευσή του, για τον στοχασμό του πάνω στην ιστορία, για τη διαυγή και ερευνητική ματιά  του πάνω στη μυθολογία, την παράδοση, την πολιτιστική κληρονομιά. Ο Γιώργος Λαζόγκας, φεύγοντας από κοντά μας, μας αφήνει τεράστια παρακαταθήκη – επίκαιρη όσο ποτέ – την ευφάνταστη, τη δημιουργική συνομιλία του χθες με το σήμερα. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην αγαπητή φίλη Αννα Μιχαλιτσιάνου, στον Μιχάλη, στους πολλούς φίλους του».

Γιώργος Λαζόγκας: Τα συλλυπητήρια του Υφυπουργού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε την εξής δήλωση: «Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Γιώργο Λαζόγκα, τον εικαστικό – ερευνητή, τον εικαστικό – πειραματιστή, τον εικαστικό – φιλόσοφο.

Με έργα που επικεντρώνονται στη χειρονομία, τη διαδικασία επεξεργασίας της ύλης και τη βιωματική σχέση με τα υλικά, αλλά και στη φιλοσοφική διάσταση εννοιών όπως ο χρόνος, η ζωή και ο θάνατος και σε αρχετυπικά σύμβολα, ο Λαζόγκας κατάφερνε μέσα από την αφαίρεση να πει πολλά και να σε κάνει να αισθανθείς ακόμα περισσότερα.

Click4more: Πέθανε ο ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας – Έδινε μάχη με τον καρκίνο

Το έργο του, που εκτείνεται σε 50 και πλέον έτη, είναι απόλυτα σύγχρονο και συνάμα άμεσα συνδεδεμένο με το παρελθόν μέσα από τους κώδικες που ανέπτυξε. Στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε, ρωτήθηκε τι θα ήθελε να αναγράφεται πλάι στο όνομά του στα βιβλία της Ιστορίας της Τέχνης του μέλλοντος. «Διατήρησε τη μνήμη του χθες στο σήμερα. Γιατί το χθες είναι σήμερα ή, αν προτιμάτε, το σήμερα είναι χθες», απάντησε.

«Το χθες είναι τώρα», εξάλλου, είναι και ο τίτλος της τελευταίας του έκθεσης η οποία και ακόμα είναι επισκέψιμη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Θερμά συλλυπητήρια στην Άννα Μιχαλιτσιάνου, στους φίλους και τους οικείους του».

Γιώργος Λαζόγκας: Συλλυπητήρια της Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου

Δήλωση της βουλευτού Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σίας Αναγνωστοπούλου για την απώλεια του Γιώργου Λαζόγκα Αποχαιρετούμε – δυστυχώς συνεχίζουμε και αποχαιρετούμε – ανθρώπους σαν τον Γιώργο Λαζόγκα, τον σπουδαίο ζωγράφο της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής.

«Το χθες είναι τώρα…» είναι ο τίτλος της τελευταίας έκθεσης του και είναι τόσο ενδεικτικός για τον διάλογο που ανέπτυξε με τις ιστορικές χρονικότητες, στα διάφορα στάδια του έργου του. Έργα πάνω σε διαφορετικά επίπεδα αντιθέσεων, με τις διαφορετικές αναπαραστάσεις του χρόνου, το τότε και το τώρα.

Ο Λαζόγκας ζωγράφισε καμβάδες, διαστρωματώνοντας χρώματα, εικόνες και νοήματα, περνώντας τα ίχνη τους μέσα από την διαστολή του χρόνου, αυτό το τόσο οικείο στοιχείο στη ζωγραφική του, χρησιμοποιώντας σοφά και απλά την διαδοχικότητα των φάσεων των αντικειμένων, τη φθορά και τη γέννηση τους. «Τι άλλο είμαστε εμείς εκτός από θραύσματα, παλίμψηστα του χρόνου». Δικά σου λόγια, δικές σου έννοιες Γιώργο Λαζόγκα. Έτσι σε αποχαιρετούμε. Τα συλλυπητήρια μου στην αγαπημένη σου Άννα, την Άννα Μιχαλιτσιάνου, στην οικογένεια σου, στους φίλους σου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις