Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Κορονοϊός – Η ενημέρωση από το υπ. Υγείας: Μειώθηκαν κατα 14% τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

Κορονοϊός – Η ενημέρωση από το υπ. Υγείας: Μειώθηκαν κατα 14% τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα
Φωτογραφία αρχείου

Όπως κάθε Πέμπτη έτσι και σήμερα, 16.12.2021, έγινε η καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, με έμφαση και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, αλλά και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει 4.696 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα, με την Αττική να καταγράφει 1.464 εξ αυτών και την Θεσσαλονίκη 797 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων του 24ώρου).

Το λόγο πήρε αρχικά η Μίνα Γκάγκα, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως είναι θετικό το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι εμβολιασμοί.

Από την πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως: “Συνεχίζεται μία αποκλιμάκωση με μείωση κρουσμάτων κατά 14% αυτή την εβδομάδα. Σε Λακωνία, Λασίθι και Λευκάδα παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου”. Και συνέχισε, λέγοντας μεταξύ άλλων πως την περασμένη εβδομάδα είχαμε 9.000 κρούσματα σε παιδιά, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ήταν 11.000, συνεπώς υπάρχει μείωση. Τέλος έκανε σύσταση στους γονείς να κάνουν τα παιδιά τους self test ακόμα και στην περίοδο των γιορτών, καθώς συχνά είναι ασυμπτωματικά.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε μεταξύ άλλων: “Η παραλλαγή Όμικρον αναμένεται να δημιουργήσει ραγδαία αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων που αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Η δυναμική στο ΕΣΥ θα εξαρτηθεί από τους εμβολιασμούς στους άνω των 60 ετών. Κεντρικό ρόλο θα παίξει το ποσοστό των πολιτών που θα έχει κάνει την τρίτη δόση”.

“Δεν έχουμε συζητήσει τίποτα για νέα μέτρα. Είναι επιθυμητό ο καθένας από εμάς να πράξει τα δέοντα”, απάντησε η κα Παπαευαγγέλου σε σχετική ερώτηση. 

Σε ερώτηση για τη μελέτη Τσιόδρα, η Μίνα Γκάγκα απάντησε: “Κάθε εβδομάδα έχουμε μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό που ελέγχει τα δεδομένα. Το Φθινόπωρο του 2020, έστειλε πάρα πολλούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τους γιατρούς. Δεν θέλω να κάνω σχόλιο για ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες. Έχουμε ανθρώπους που μπήκαν στη ΜΕΘ και πέθαναν μετά από μισή ώρα, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ…”.

“Ο μέσος χρόνος για να μπει κάποιος σε ΜΕΘ είναι μία ημέρα. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν και θα μείνουν εκτός ΜΕΘ για 5 – 6 μέρες”, πρόσθεσε. 

Κορονοϊός: Δείτε την ενημέρωση

Περισσότερα σε λίγο…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις