Ελλάδα

Μέχρι τις 16:00 το απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα και Λαύριο – Πρόσθετες αναχωρήσεις για να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό

Με προβλήματα συνεχίζεται η έξοδος των αδειούχων - Το Λιμενικό και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προειδοποιούν για καθυστερήσεις δρομολογίων από το λιμάνι του Πειραιά
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μέχρι τις 16.00 το μεσημέρι της Παρασκευής (14.08.2026) θα είναι σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα και Λαύριο, λόγω των μανιασμένων ανέμων που πνέουν έως 9 μποφόρ, σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Από της 16:00 και μετά αίρεται το απαγορευτικό σε Ραφήνα και Λαύριο και τα πλοία θα αναχωρήσουν ενώ θα προστεθούν δρομολόγια για να εξυπηρετηθούν οι αδειούχοι του Δεκαπενταύγουστου.

Υπενθυμίζεται πως οι ριπές των ανέμων ξεπερνούν τα 100 χλμ/ώρα. Τα δρομολόγια των πλοίων προς Μαρμάρι διεξάγονται κανονικά από το πρωί.

Σχετικά με τον Πειραιά, η εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος ανέφερε πως μόνο 3 δρομολόγια πλοίων ακυρώθηκαν. Και τα τρία είχαν προγραμματιστεί για νησιά των Κυκλάδων. Αυτά δεν θα πραγματοποιηθούν και θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα των αναχωρήσεων των υπόλοιπων πλοίων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Λιμενικό και τις ενημερώσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ορισμένα από τα πλοία που αναχωρούν από τον Πειραιά, θα εκτελέσουν τα δρομολόγιά τους με αλλαγές στις προσεγγίσεις σε νησιωτικά λιμάνια, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Από τη Ραφήνα έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες αναχωρήσεις:

  • Στις 16:00 το «Αικατερίνη Π.» για Τήνο και Μύκονο.
  • Στις 16:15 το «Fast Ferries Andros» για Τήνο και Μύκονο.
  • Στις 18:00 το «Superferry» για Άνδρο.
  • Στις 18:45 το «Andros Queen» για Τήνο και Μύκονο.
  • Στις 19:15 το «Andros King» για Άνδρο.

Από το Λαύριο θα πραγματοποιηθούν τρία δρομολόγια:

  • Στις 16:00 το «Superstar» για Άνδρο, Τήνο και Μύκονο.
  • Στις 16:00 το «Terra Jet 2» για Τήνο, Μύκονο και Πάρο.
  • Στη 01:00 του Σαββάτου 15 Αυγούστου το «Άρτεμις» για Μήλο.

Οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνούν με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες ή τα κατά τόπους λιμεναρχεία πριν μεταβούν στα λιμάνια, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν νεότερες αλλαγές ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών.

Οι περιοχές όπου σαρώνονται από τους ανέμους

Μιλώντας για την εξέλιξη του καιρού, η Αναστασία Τυράσκη τόνισε ότι το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής ημέρας είναι οι ιδιαίτερα ενισχυμένοι άνεμοι, οι οποίοι, πέρα από τις δυσκολίες στις θαλάσσιες μετακινήσεις, αυξάνουν σημαντικά και τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών.

Στην περιοχή του στενού του Καφηρέα καταγράφονται άνεμοι έως και 9 μποφόρ, ενώ πολύ ισχυροί βοριάδες επηρεάζουν το νότιο τμήμα του Ευβοϊκού, τη νότια Εύβοια, τη Σύρο, την Τήνο, την Άνδρο, τη Μύκονο, την Κέα και την Κύθνο.

Στα 8 μποφόρ φτάνουν οι άνεμοι σε αρκετές ακόμη θαλάσσιες περιοχές, μεταξύ άλλων στη Σέριφο και τη Σίφνο, αλλά και σε τμήματα του νοτιοδυτικού και βορειοανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο θυελλωδών ανέμων, οι άνεμοι έως 9 μποφόρ αναμένεται να διατηρηθούν τουλάχιστον έως τις 16:00, ενώ μέχρι περίπου τις 19:00 υπάρχει πιθανότητα να παραμείνουν σε αυτές τις εντάσεις, πιθανώς με πιο περιορισμένη έκταση και κυρίως στην περιοχή του Καφηρέα.

Οι ριπές των ανέμων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, γεγονός που επιβαρύνει ιδιαίτερα τις συνθήκες σε περιοχές που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ισχυροί βοριάδες, έως και 8 μποφόρ, επικρατούν και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου, όπως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, στην ανατολική Κρήτη, στην περιοχή των Κυθήρων και της δυτικής Κρήτης, αλλά και στο βορειοανατολικό Αιγαίο, στη Λήμνο και τη Λέσβο.

Οι ενισχυμένοι βόρειοι και βορειοανατολικοί άνεμοι επηρεάζουν παράλληλα τα ανατολικά ηπειρωτικά, από τη Στερεά Ελλάδα και νοτιότερα έως την Πελοπόννησο. Στο Ιόνιο οι συνθήκες είναι καλύτερες, αν και εκεί οι άνεμοι φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Πώς η έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική μπορεί να σχετίζεται με την κακοκαιρία Daniel, εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Αυτό που εξετάζουμε είναι «ο τυφώνας Daniel το 2023 να μετατόπισε κάποια μολυσμένα πτηνά στην Αττική γιατί τα κουνούπια μολύνονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου από πτηνά»
Κουνούπι
Φωτιά στη Χαλκιδική: Το «ευχαριστώ» του προέδρου Ιατρικού Συλλόγου σε εθελοντές και πυροσβέστες – «Ευτυχώς δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή»
«Θέλω να πω ένα ευχαριστώ σε όσους άνοιξαν ένα σπίτι, πρόσφεραν νερό, ένα χέρι βοήθειας ή απλώς στάθηκαν δίπλα σε έναν άνθρωπο που εκείνη τη στιγμή φοβόταν»
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Αποκαταστάθηκε η λειτουργία του προαστιακού Πάτρας – Άγιος Ανδρέας: Είχε διακοπεί λόγω οχήματος πάνω στις γραμμές
Η Hellenic Train επισημαίνει ότι, εξαιτίας του περιστατικού, αναμένονται καθυστερήσεις, ενώ δεν αποκλείονται και τροποποιήσεις στο πρόγραμμα των δρομολογίων έως ότου απομακρυνθεί το όχημα
Προαστιακός Πάτρα
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα