Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μίκης Θεοδωράκης: Τελευταίο ταξίδι στην Κρήτη για τον σύγχρονο Διγενή του Ελληνισμού

Μίκης Θεοδωράκης: Τελευταίο ταξίδι στην Κρήτη για τον σύγχρονο Διγενή του Ελληνισμού

Εν πλω – όπως ήθελε – ταξιδεύει ο Μίκης Θεοδωράκης για την τελευταία του κατοικία στον Γαλατά Χανίων. Θα ταφεί δίπλα στον πατέρα και τον αδερφό του, σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου του κορυφαίου μουσουργού.

Στην Αθήνα, σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, αλλά και χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες ξεπροβόδισαν τον Μίκη Θεοδωράκη κατά το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα που ολοκληρώθηκε στον καθεδρικό της πρωτεύουσας.

Από το λιμάνι του Πειραιά ο Μίκης «διασχίζει» ήδη τη θάλασσα του Αιγαίου που τόσο αγάπησε και εμπνεύστηκε από αυτήν. Η σορός του θα φτάσει με το πλοίο της γραμμής στα Χανιά στις 07:30 π.μ. το πρωί της Πέμπτης (09.09.2021).

Εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη (08.09.2021) στην πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.

Click4more: Μίκης Θεοδωράκης: Πλήθος κόσμου στον Πειραιά για το τελευταίο «αντίο»

Εκεί βρέθηκε και η φιλαρμονική ορχήστρα Πειραιά, παίζοντας εμβληματικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, όπως το «Ένα το χελιδόνι»:

Μίκης Θεοδωράκης: Συγκίνηση και δέος μέσα και έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών  

Στην αυλαία του λαϊκού προσκυνήματος στον μεγάλο μας Μίκη, χιλιάδες κόσμου και η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία έδωσαν το παρών στη Μητρόπολη Αθηνών. Παρούσα ήταν και η οικογένειά του, πλην της κόρης του, Μαργαρίτας.

Click4more: Μίκης Θεοδωράκης: Αποχαιρετισμός με τραγούδια έξω από τη Μητρόπολη – Δείτε βίντεο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η Φώφη Γεννηματά, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Γιώργος Παπανδρέου, μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, όλοι στάθηκαν πλάι – πλάι στον μητροπολιτικό ναό της Αθήνας, τιμώντας τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

Επικήδειους εκφώνησαν σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Click4more: Μίκης Θεοδωράκης – Δημήτρης Κουτσούμπας: «Βροντάνε στράτες κι αγορές» – «Αθάνατος»

Από τη μεριά του το πλήθος έξω από τη Μητρόπολη αποχαιρέτισε τη σορό του Οικουμενικού Έλληνα, τραγουδώντας «Η ζωή τραβά την ανηφόρα»:

 

Μίκης Θεοδωράκης – Γαλατάς Χανίων: Δίπλα στους γονείς και τον αδερφό 

Σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία και μετά από ένα σύντομο θρίλερ, ο Μίκης Θεοδωράκης θα «αναπαυθεί» στον Γαλατά Χανίων, κοντά στους γονείς του και τον αδερφό του, στο ίδιο χωριό όπου βρίσκεται το πατρικό της οικογένειας (φωτογραφία κάτω).

Στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων την Πέμπτη (09.09.2021) θα παραστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Click4more: Μίκης Θεοδωράκης – Κυριάκος Μητσοτάκης: Στα Χανιά ο Πρωθυπουργός για την κηδεία

Βάσει προγράμματος, η αυτοκινητοπομπή με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη θα προσεγγίσει τη Δημοτική Αγορά Χανίων και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί πεζή προς τη Μητρόπολη Χανίων, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στη 1 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στον Γαλατά για να συνοδευτεί, μετά το πέρας της, η σορός, πεζή, στο Κοιμητήριο της περιοχής όπου και θα ταφεί.

Όλη η Ελλάδα σκύβει και αποχαιρετά τον νέο Διγενή που πάλεψε στα μαρμαρένια Αλώνια για τη Δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την προκοπή, συνταιριάζοντας την πολιτική δράση και τη μελωδία.

Αθάνατος!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις