Ελλάδα

Νάξος: Συλλήψεις εργατών μετά από καταγγελία του Δημάρχου για το συρματόπλεγμα στην Πορτάρα

Το συμβάν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, ενώ αναμένονται διευκρινίσεις από τις αρμόδιες αρχές για τη νομιμότητα των εργασιών

Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει το περιστατικό που σημειώθηκε χθες (04.08.2025)στην Πορτάρα της Νάξου, όπου τοποθετήθηκε συρματόπλεγμα περιμετρικά του μνημείου, προκαλώντας την αντίδραση του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού.

Ο Δήμαρχος, προχώρησε το πρωί της Τρίτης σε καταγγελία προς τις αστυνομικές αρχές σχετικά με την τοποθέτηση συρματοπλέγματος στον αρχαιολογικό χώρο της Πορτάρας.

Σύμφωνα με το naxostimes.gr, την ώρα που εκτελούνταν οι εργασίες τοποθέτησης, άνδρες της Αστυνομίας έφτασαν στο σημείο και συνέλαβαν τους εργάτες με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Η καταγγελία του Δήμου αφορούσε την εν εξελίξει εργασία περίφραξης με συρματόπλεγμα, την οποία ξεκίνησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στο πλαίσιο μέτρων προστασίας του μνημείου.

dimarxos naxos

Το συμβάν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, ενώ αναμένονται διευκρινίσεις από τις αρμόδιες αρχές για τη νομιμότητα των εργασιών και τη μεθόδευση της επέμβασης στον εμβληματικό χώρο της Πορτάρας.

Οργισμένοι πολίτες 

Στο μεταξύ, εξοργισμένοι είναι οι κάτοικοι της Νάξου με τον τρόπο που επέλεξε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να «προστατεύσει» το μνημείο-σύμβολο του νησιού, τον Ναό του Απόλλωνα (Πορτάρα).

Οι πολίτες, σημειώνει το naxostimes.gr, ζητούν την άμεση απομάκρυνσή του. Θεωρούν πως αυτή η εικόνα δυσφημεί τη Νάξο και την πολιτιστική της κληρονομιά, και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Κάνουν έκκληση στο Υπουργείο Πολιτισμού και την κ. Μενδώνη προσωπικά να πάρουν θέση. «Σας αρέσει αυτή η εικόνα του Ναού του Απόλλωνα κ. Μενδώνη;» ρωτούν.

Σημειώνεται ότι μετά το περιστατικό με τον τουρίστα που φωτογραφήθηκε σηκώνοντας μάρμαρο του μνημείου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων τοποθέτησε φύλακες, στερώντας τους από άλλους αρχαιολογικούς χώρους λόγω υποστελέχωσης.

«Το συρματόπλεγμα προσβάλλει την ιστορία του τόπου μας. Αν είναι δυνατόν! Σαν να φυλακίσαμε την ίδια την πολιτιστική μας ταυτότητα», λέει χαρακτηριστικά εκπαιδευτικός από τη Νάξο.

Η τοπική κοινωνία απαιτεί να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα: φύλακες, κάμερες, σήμανση, φωτισμός, καθαριότητα, ξεναγοί. Όλα όσα όφειλαν να έχουν γίνει εδώ και χρόνια.

«Η φυλάκιση του μνημείου είναι καταδικαστέα. Από το ένα άκρο πήγαμε στο άλλο. Η απόφαση ήταν σπασμωδική και ασύνετη» σημειώνει κάτοικος της Νάξου.

«Πού είναι οι τοπικοί μας άρχοντες; Δεν τους ενοχλεί αυτό που βλέπουν; Τους αρέσει; Τι φοβούνται και δεν μιλάνε;», διερωτάται δημότης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βιολάντα: Το πόρισμα του ΕΜΠ για τα αίτια της διάβρωσης του υπόγειου σωλήνα από όπου διέρρευσε το προπάνιο και έγινε η έκρηξη
Υπενθυμίζεται ότι ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου παραμένει προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να απολογηθούν άλλα δύο στελέχη της εταιρείας
Το εργοστάσιο της Βιολάντα μετά τη φονική έκρηξη
5
Σαρώνει η κακοκαιρία Erminio: Δύο περιοχές σε κόκκινο συναγερμό, μέχρι πότε θα διαρκέσει η σκόνη
Συνεχίζεται και την Πέμπτη η κακοκαιρία με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες στα περισσότερα τμήματα της χώρας, ισχυρούς ανέμους και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις, έως 7 μποφόρ, στο Αιγαίο
Αφρικανική σκόνη
Μέγα Σπήλαιο Καλαβρύτων: Δεν έπεισαν τον ανακριτή και επέστρεψαν στη φυλακή ο ηγούμενος και ο μοναχός
Στις έρευνες της αστυνομίας για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας είχαν βρεθεί, μεταξύ άλλων., 264 αρχαία νομίσματα, 14 βυζαντινές εικόνες, δύο Ιερά Ευαγγέλια και ένα εκκλησιαστικό βιβλίο του 18ου αιώνα
Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στο Μέγα Σπήλαιο Καλαβρύτων