Ελλάδα

Νέα μέτρα από Δευτέρα: Αλλαγή στο ωράριο καταστημάτων, κυλιόμενο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Νέο ωράριο στα καταστήματα και κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και «μπλόκο» σε ανεμβολίαστους πολίτες από τους κλειστούς χώρους φέρνουν τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, τα οποία εξειδικεύτηκαν σήμερα (19.11.2021).

Η κυριότερη αλλαγή που ανακοινώθηκε μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα είναι αυτή που αφορά στο ωράριο των καταστημάτων αλλά και της προσέλευσης των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και αυτά αφορούν όλους, όχι μόνο τους ανεμβολίαστους.

Με στόχο να μην παρατηρείται συνωστισμός στα ΜΜΜ, αλλάζει, εκτός από το ωράριο για τους εργαζόμενους και εκείνο λειτουργίας των καταστημάτων.  

Έτσι, από τη Δευτέρα, επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30.

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 10:00 και θα μένουν ανοιχτά έως τις 21:00 έτσι ώστε να μπορούν να μετακινούνται όσοι θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους, άλλες ώρες από εκείνες που μετακινούνται όσοι πηγαίνουν στη δουλειά τους.

Οι ανεμβολίαστοι πολίτες, με βάσει τα νέα μέτρα, δεν θα μπορούν από τη Δευτέρα και μέχρι νεοτέρας, να μπαίνουν (εκτός από την εστίαση) ούτε σε μουσεία, θέατρα, σινεμά, γυμναστήρια. Δεν θα μπαίνουν ούτε με την επίδειξη αρνητικού τεστ. Αντίθετα, παραμένει η υποχρέωση για τεστ προκειμένου να μπουν σε κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης, εκκλησίες και τα καταστήματα λιανεμπορίου. Ελεύθερη θα είναι η πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, κάβες, φαρμακεία.

Για τους χώρους που είναι ανοικτοί για όλους (φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι και κάβες) διατηρείται ο περιορισμός στο πλήθος των ατόμων που βρίσκεται ταυτόχρονα εντός ενός χώρου με όριο το ένα άτομο ανά 9 τμ.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 13 Δεκεμβρίου, επτά μήνες από την έκδοσή του θα παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών.

Για τους ανήλικους 4 έως 17 ετών παραμένει απαραίτητο για την είσοδο σε κλειστούς χώρους το self test. 

Όχι νέο lockdown

Τα νέα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα προς τους ανεμβολίαστους και έχουν ως κύριο στόχο να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή, τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Παρασκευή (19.11.2021) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η κοινωνία δεν θα κλείσει, παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση, ανέφερε επίσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό», πρόσθεσε.

Η επίταξη ήταν αναγκαίο μέτρο, συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως «τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς». Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ικανοποιητικό βαθμό ήδη υπάρχουν 900.000 προγραμματισμένα ραντεβού. Το 75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.

 

Παράλληλα, ο Άγγελος Μπίνης, επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προανήγγειλε αυστηρότατους ελέγχους και παρουσίασε στοιχεία για τα πρόστιμα και τις παραβάσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα. 

 

Δείτε όλες τις ανακοινώσεις

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στρατός Ξηράς: «Νέα εποχή» για το Πυροβολικό με τα ισραηλινά PULS και εκσυγχρονισμό των RM-70
Το Πυροβολικό μεταλλάσσεται και στοχεύει σε ένα πλήρες «kill chain» – από τον εντοπισμό, στην ταυτοποίηση, στη διαταγή βολής, μέχρι την άμεση προσβολή στόχων υψηλής αξίας, σε βάθος και σε χρόνο που πιέζει τον αντίπαλο
Πυροβολικό
Αναβλήθηκε για τις 12 Ιανουαρίου η δίκη του γνωστού τράπερ Ivan Greko
«Οι Εισαγγελικές Αρχές δεν πρέπει να σπεύδουν να ασκούν ποινικές διώξεις υπό την πίεση δημοσιευμάτων, σε υποθέσεις που δεν είναι ώριμες προς εκδίκαση και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε ο συνήγορος του κατηγορουμένου
Ο τράπερ Ivan Greko 5
Συγκλονίζουν οι συγγενείς των ορειβατών που σκοτώθηκαν στα Βαρδούσια όρη - «Τον πήρε ο παππούς του, 5 πέθανε ο πατέρας μου και 10 ο γιος μου»
«Πέθανε ο πατέρας μου και τον έπαιρνα τηλέφωνο και ήταν κλειστό, ενημέρωσα κάτι φίλους του που είναι πάνω και άρχισε η έρευνα» λέει ο πατέρας του Γιώργου Δόμαλη
Οι ορειβάτες που χάθηκαν στα Βαρδούσια όρη
Νέα αποκάλυψη που «καίει» τον γιο και φερόμενο δολοφόνο της Ελένης Παπαδοπούλου - Το προφίλ του 60χρονου, τα χρέη και οι καβγάδες
Οι αρχές να εκτιμούν πως το έγκλημα έγινε σε τρεις φάσεις, ο 60χρονος πρώτα φέρεται να νάρκωσε την μητέρα του, ύστερα να της προκάλεσε ασφυξία και στη συνεχεία να έκαψε το σπίτι με την ίδια μέσα
Ο γιος του υπουργού συνελήφθη για τη δολοφονία της μητέρας του
Την Πέμπτη, 01 Ιανουαρίου, κυκλοφορεί το νέο φύλλο της Εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» – Νέα Χρονιά, Νέες Προσφορές, Νέα τιμή
Την Πέμπτη, 01 Ιανουαρίου, κυκλοφορεί το νέο φύλλο της Εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» Η εφημερίδα  ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Σας εύχεται...
Την Πέμπτη, 01 Ιανουαρίου, κυκλοφορεί το νέο φύλλο της Εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» – Νέα Χρονιά, Νέες Προσφορές, Νέα τιμή
Ανυποχώρητοι οι αγρότες ετοιμάζονται για Πρωτοχρονιά στους δρόμους: Έκλεισαν τον παρακαμπτήριο στο μπλόκο Νίκαιας, την Ιόνια Οδό και την Λάρισας – Βόλου
Η πανελλαδική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, είτε στα Μάλγαρα είτε στη Σίνδο, ενώ την ίδια ώρα, οι κινητοποιήσεις τους συνεχίζονται με τους αγρότες να σκληραίνουν τη στάση τους
Μπλόκο αγροτών στη Λάρισα
89