Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι παράνομες επιδοτήσεις 1,7 εκατ. ευρώ και οι 15 συλλήψεις – Ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος δήλωνε χωράφια ακόμα και νεκρών

Αρχηγός της οργάνωσης φέρεται ότι είναι ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Μύρων Χιλετζάκης - Κομβικό ρόλο φέρεται ότι είχαν ο λογιστής Γιώργος Λαμπράκης, αλλά και η σύζυγός του, δικηγόρος Χρυσάνθη Κουτάντου

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το ελληνικό FBI συνέλαβε στο Ηράκλειο Κρήτης 15 αγρότες, μέλη κυκλώματος που έχει αποκομίσει ποσά που φθάνουν τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ από παράνομες επιδοτήσεις.

Το ποσό των 1,7 εκ. ευρώ από «μαϊμού» επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ φέρεται ότι κατάφεραν να αποκομίσουν 42 μέλη κυκλώματος μέσα σε διάστημα 6 ετών, από το 2019 έως και το 2025.

Το ελληνικό FBI μετά από συντονισμένη επιχείρηση κατάφερε να εντοπίσει και να συλλάβει 15 μέλη του κυκλώματος στο Ηράκλειο της Κρήτης, ανάμεσά τους αγροτοσυνδικαλιστή δικηγόρο και λογιστή.

«Είναι τόσες πολλές οι παράλληλες έρευνες και κατ’ οίκον έρευνες που γίνονται σε χώρους διαμονής, δραστηριοποίησης, αποθήκες κ.τ.λ. των ανθρώπων που είναι πάνω που θεωρώ δικονομικά απίθανο να τελειώσει απόψε το βράδυ (σ.σ. 12.12.2025) η δικογραφία», ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Γιώργος Κοκοσάλης.

Αρχηγός της οργάνωσης φέρεται ότι είναι ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης.

Ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος δήλωνε χωράφια ακόμα και νεκρών για να παίρνει παράνομες επιδοτήσεις.

Κομβικό ρόλο στη δομή της οργάνωσης φέρεται ότι είχαν ο λογιστής Ηρακλείου, Γιώργος Λαμπράκης, λογιστής και του συνεταιρισμού, αλλά και η σύζυγός του, δικηγόρος Χρυσάνθη Κουτάντου.

Οι κουμπαριές, τα κομματικά στελέχη και το πάρτι των επιδοτήσεων έβαλαν «φωτιά» στην πολιτική αντιπαράθεση.

ΟΠΕΚΕΠΕ
Η φωτογραφία που κατέθεσε στα πρακτικά ο Μακάριος Λαζαρίδης της ΝΔ

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος ζητά τη διαγραφή του Γιώργου Λαμπράκη, κουμπάρου του Νίκου Ανδρουλάκη, και τον παραπέμπει στα αρμόδια όργανα.

Πάρτι με τις επιδοτήσεις

Ο φερόμενος εγκέφαλος, είναι ο άνθρωπος που το 2016 βρήκε στον λογαριασμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ επιδότηση 200 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα κατηγορείται ότι στο κόλπο των επιδοτήσεων είχε βάλει και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του, μέχρι και την πεθερά του.

Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι ο αρχηγός ήταν ένας από τους αγροτοσυνδικαλιστές που σχεδίαζαν την προηγούμενη εβδομάδα να συναντηθούν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη.

Η συντονιστική επιτροπή των Κρητικών αγροτών, πάντως, δηλώνει πως ουδέποτε ο συγκεκριμένος είχε συμπεριληφθεί στην αποστολή τους.

Οι 15 συλληφθέντες κρατούνται στο αστυνομικό μέγαρο Ηρακλείου, για τη νέα υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και αναμένεται τις επόμενες ώρες – ίσως και μέσα στη νύχτα – να γίνει η μεταγωγή τους στην Αθήνα.

 

Το Σάββατο (13.12.2025), οι συλληφθέντες αναμένεται να παρουσιαστούν στην Ευρωπαία Εισαγγελέα στην Αθήνα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ελεύθερος ο 53χρονος οδηγός αστικού λεωφορείου που αγνόησε τα σήματα και παρέσυρε μπάρες σε σιδηροδρομική διάβαση στην Θεσσαλονίκη
Ο οδηγός κατέθεσε ότι δεν έκανε κάτι παράνομο, τονίζοντας ότι τα ηχητικά σήματα τον βρήκαν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και λόγω του μήκους του λεωφορείου δεν πρόλαβε να περάσει
Τρένο
Η στιγμή του τροχαίου στον Κολωνό - Μηχανή με μεθυσμένη οδηγό συγκρούεται με δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα
Στο πρώτο εκπνεόμενο αλκοτέστ που της έγινε από τους άνδρες της Τροχαίας, βρέθηκε θετική στην κατανάλωση αλκοόλ σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο του πλημμελήματος
Τροχαίο στον Κολωνό
11
Τα επίσημα αιτήματα των αγροτών στα οποία η κυβέρνηση απαντά με διπλό κάλεσμα για διάλογο - Η αντίθεσή τους να περάσουν αρμοδιότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια, απέστειλαν το απόγευμα της Κυριακής (14/12/25) τη λίστα των διεκδικήσεών τους προς την κυβέρνηση
ΦΩΤΟ EUROKINISSI 212