Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Πόρτο Λαγός: Το μοναστήρι του Άγιου Νικόλαου που μοιάζει να επιπλέει στο νερό

Πόρτο Λαγός: Το μοναστήρι του Άγιου Νικόλαου που μοιάζει να επιπλέει στο νερό

Το πόρτο Λαγός, ο υδάτινος παράδεισος στο βόρειο άκρο της χώρας, στα όρια του νομού Ξάνθης και Ροδόπης, εκτός από το μοναδικό φυσικό τοπίο του εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη και με την διάχυτη θρησκευτικότητα του, που γίνεται φανερή με την ύπαρξη της εντυπωσιακής μονής του Αγίου Νικολάου.

Δίνοντας την ψευδαίσθηση πως πρόκειται για ένα πλωτό κτίσμα, αυτό το υπέροχο μοναστήρι γεμίζει με την κατανυκτική ομορφιά του την ατμόσφαιρα. Φύγαμε λοιπόν να ανακαλύψουμε την ιστορία αυτού, αλλά και του εκπληκτικού τόπου που βρίσκεται να το φιλοξενεί.

Η μονή του Αγίου Νικολάου, αποτελεί κομμάτι αυτής του Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος.

Οι δύο παραδόσεις που την ακολουθούν θέλουν είτε να χρονολογείται στα πρώιμα βυζαντινά χρόνια, όπου και εγκαινιάστηκε από τον πατριάρχη Νεκτάριο ως ευχαριστία του αυτοκράτορα Αρκάδιου στην Παναγία για την σωτηρία του από βέβαιο πνιγμό.

Επειδή κατά την διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής του από την πρωτεύουσα της Ιταλίας, βρέθηκε ναυαγός στη μέση του πελάγους.

Είτε ο άλλος θρύλος τοποθετεί τα εγκαίνια του μοναστηριού την εποχή της τούρκικης κυριαρχίας. Εδώ η ιστορία θέλει έναν μοναχό που ασκήτευε να γιατρεύει την άρρωστη κόρη του μπέη, ο οποίος και αποφασίζει να δώσει την περιοχή ως δώρο στη μονή του Βατοπαιδίου, κάνοντας έτσι το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου μετόχι της.

Όπως και παραμένει μέχρι τις μέρες μας.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις