weather-icon °C AΘΗΝΑ

Σκλαβενίτης: Από τη Λευκάδα και την καταστροφή στο success story

Σκλαβενίτης: Από τη Λευκάδα και την καταστροφή στο success story

Εδώ και χρόνια ο Σκλαβενίτης δεσπόζει στην ελληνική αγορά των σούπερ μάρκετ. Αλλά η πορεία της εταιρίας που έμελλε να γίνει μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες της χώρας, ξεκίνησε μέσα από εμπόδια.

Ήταν το 1920 όταν η οικογένεια Σκλαβενίτη δημιούργησε εταιρία εισαγωγών ξυλείας και εξαγωγών κρασιών. Ο δρόμος δεν ήταν εύκολος. Το 1936 η οικογένεια καταστράφηκε οικονομικά. Αιτία ένα ατύχημα σε μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων που επρόκειτο να σταλούν στο εξωτερικό.

Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης φεύγει από τη Λευκάδα για την Αθήνα. Η κατοχή βρίσκει την οικογένεια σε κάκιστη οικονομική θέση. Το 1942 πέθαναν και οι δυο γονείς της οικογένειας.

Ο Γιάννης και ο Σπύρος Σκλαβενίτης

Τα παιδιά, Γιάννης και Σπύρος Σκλαβενίτης παίρνουν τη σκυτάλη της επιχειρηματικής δραστηριότητας της οικογένειας. Ξεκινούν, στα τέλη της δεκαετίας του ’40 τη δική τους επιχείρηση. Διαθέτουν κεχρί, κανναβούρι και είδη πρώτης ανάγκης στην Κεντρική Αγορά.

Σιγά σιγά, τα δυο αδέλφια Σκλαβενίτη στρέφονται στο εμπόριο μπακαλικής και μπαχαρικών στον Πειραιά. Το 1950 κάνουν μια γνωριμία που θα αποδειχθεί σταθμός: γνωρίζονται με τον μικρασιατικής καταγωγής Μιλτιάδη Παπαδόπουλο.

Τέσσερα χρόνια μετά, ο Γιάννης και ο Σπύρος Σκλαβενίτης και ο Μιλτιάδης Παπαδόπουλος ιδρύουν την εταιρία Σκλαβενίτης και ΣΙΑ. Έδρα τους τα Πετράλωνα και αντικείμενο η χονδρική πώληση τροφίμων.

Το 1967 ιδρύουν την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών «delivery» στην Ελλάδα, την «ΤΗΛΕΞΥΠ». Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της και η διάθεση προϊόντων αρίστης ποιότητας σε τιμές χονδρικής την εδραίωσαν. Σε πολύ σύντομο διάστημα, η εταιρία δέχεται παραγγελίες σχεδόν από κάθε γωνιά της Αττικής.

Το πρώτο σούπερ μάρκετ

Η επιτυχία της ΤΗΛΕΞΥΠ ώθησε τους τρεις επιχειρηματίες σε ακόμη μια κίνηση σταθμό. Το 1969 δημιούργησαν το πρώτο κατάστημα λιανικής. Και το 1971 άνοιξαν στη λεωφόρο Κηφισού 80, στο Περιστέρι, το πρώτο σούπερ μάρκετ. Σήμερα, εκεί, βρίσκονται κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρίας Σκλαβενίτης.

Το σλόγκαν «τόσο φθηνά όσο πουθενά» είναι ακόμη και… σήμερα ένα από τα πιο γνωστά της αγοράς.

Η νέα γενιά Σκλαβενίτη

Το 1993 έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σκλαβενίτης και το 2006 ο Σπύρος. Την ίδια χρονιά σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας. Είχε προηγηθεί έναν χρόνο νωρίτερα, όπως λέγεται, πρόταση εξαγοράς από πολυεθνικό όμιλο ύψους 400 εκατ. ευρώ. Κι αυτή όπως κι άλλες, απορρίφθηκε.

Σταδιακά, στο τιμόνι της επιχείρησης μπήκαν η Μαρία, ο Γεράσιμος και ο αδικοχαμένος Στέλιος Σκλαβενίτης.

Υπό την ηγεσία τους, τα τελευταία χρόνια, η Σκλαβενίτης έχει κάνει πολλές εξαγορές. Όχι μόνο άνοιξε νέα καταστήματα αλλά εξαγόρασαν κι άλλα. Όπως τα σούπερ μάρκετ Παπαγεωργίου. Εξαγόρασαν επίσης 28 καταστήματα άλλων αλυσίδων: της Ατλάντικ (10), της Δούκας (4), της Μπαλάσκας (5), της Extra Πρώτα και Φθηνά (9).

Πρόεδρος της Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ είναι η Μαρία Σκλαβενίτη. Ο Στέλιος είχε τη θέση του αναπληρωτή Διευθύνοντος Σύμβουλου. Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, αναλαμβάνοντας κυρίως το διοικητικό κομμάτι του ομίλου.

Το τελευταίο μεγάλο deal

Η εταιρία Σκλαβενίτης ήταν εκείνη που ενδιαφέρθηκε για την συγχώνευση με τον Μαρινόπουλο. Μετά από διαπραγματεύσεις μηνών και ενώ οι προμηθευτές δέχτηκαν “κούρεμα” 50% επί των όσων είχαν λαμβάνειν, το deal έκλεισε.

Την 1η Μαρτίου 2017 η εταιρία απορρόφησε το δίκτυο 361 καταστημάτων της Carrefour Μαρινόπουλος.

Ο όμιλος Σκλαβενίτη, μετά την εξαγορά της «Μαρινόπουλος», αριθμεί 538 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

#TAGS MM