Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Το τέλος του lockdown και το «τσουνάμι» ραντεβού για εμβόλιο από τους 30-39

Freedom Pass

Ο κορονοϊός παραμένει ανάμεσά μας, όπως έδειξαν και τα 3.313 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη, 27.04.2021 (σ.σ. με εκτεταμένη μάλιστα διασπορά σε όλη τη χώρα), αλλά και τα στοιχεία για 92 νεκρούς και 813 διασωληνωμένους.

Με «όπλο» τα εμβόλια, όμως, αλλά και το «άνοιγμα» του καιρού, η χώρα ετοιμάζεται για επιστροφή στην κανονικότητα, μετά από ένα πολύμηνο και δύσκολο για όλους μας lockdown.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και μια σειρά απελευθέρωσης δραστηριοτήτων ετοιμάζεται για τις επόμενες μέρες, καθώς πια βρισκόμαστε λιγότερες από 20 μέρες πριν κι από την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Μέρα – μέρα το τέλος του lockdown τις επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με το Mega, από το Μεγάλο Σάββατο, 1η Μαΐου, θα μπορούμε να μετακινούμαστε για όλες τις δραστηριότητες από δήμο σε δήμο.

Από τις 3 Μαΐου, μαζί με το άνοιγμα της εστίασης, αναμένεται να καταργηθούν και τα SMS για τις μετακινήσεις, κάτι που θα ανακοινωθεί και επίσημα τις επόμενες ημέρες.

Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια. Παράλληλα, εκείνη την εβδομάδα θα επανεξεταστεί η απελευθέρωση των αθλητικών δραστηριοτήτων και η λειτουργία των γυμναστηρίων που παραμένουν κλειστά.

Click4more: Πεισματικά εκτός Αθηνών για Πάσχα: Φεύγουν ακόμα και με ελικόπτερα

Επίσης, στις 15 Μαΐου θα ξεκινήσει επίσημα η τουριστική περίοδος, κάτι που σημαίνει πως και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα απελευθερωθούν.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες δραστηριότητες του εμπορίου και φυσικά τον πολιτιστικό τομέα (σ.σ. κινηματογράφοι και θέατρα), οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

100.000 ραντεβού για εμβόλιο από την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών

Την ίδια ώρα, στο σημαντικό μέτωπο των εμβολιασμών, την παράσταση έκλεψαν οι… 30άρηδες, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε την Μεγάλη Τρίτη (σ.σ. ήδη από το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας για όσους ήταν εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση).

Click4more: Λύματα: +156% το ιικό φορτίο στην Αλεξανδρούπολη – Αξιοσημείωτη μείωση στην Αττική

Οι ηλικίας 30- 39 ετών μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο μόνο με το σκεύασμα της AstraZeneca και συνολικά η ηλικιακή αυτή ομάδα αριθμεί περίπου 1.500.000 συμπολίτες μας.

Νωρίς το πρωί της Μεγάλης Τρίτης έγινε γνωστό πως τα κλεισμένα ραντεβού ήταν ήδη 60.000, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο αριθμός αυτός το βράδυ ανέρχονταν κοντά στις 100.000!

Όσοι ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 30-39 ή 40-44 και δεν μπουν στην πλατφόρμα τώρα, η ευκαιρία θα δοθεί και αργότερα, όταν δηλαδή θα έρθει η σειρά τους.

Ποιοι… ακολουθούν

  • Την Μεγάλη Πέμπτη, 29.04.2021 ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού στους πολίτες ηλικίας 40-44 ετών επίσης μόνο με το εμβόλιο της Astrazeneca.
  • Το Μεγάλο Σάββατο, 01.05.2021, ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού στους πολίτες ηλικίας 45-49 ετών με όλα τα εμβόλια.

Πόσοι έκαναν το εμβόλιο ανά ηλικιακή ομάδα

Άνω των 85 ετών

Το 61% έχει εμβολιαστεί με μία δόση, ενώ αν συνυπολογίσουμε αυτούς έχουν κλεισμένο ραντεβού πάμε στο 65,7%.

Ηλικίας 80 – 84 ετών

Το 61% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το 66% έχει κλείσει ραντεβού.

Ηλικίας 75 – 79 ετών

Το 68% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το 77% έχει κλείσει ραντεβού.

Click4more: Ανάσες αισιοδοξίας: Βλέπουν αποκλιμάκωση κρουσμάτων και θανάτων στην Ελλάδα από τον κορονοϊό

Ηλικίας 70 – 74 ετών

Το 50% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το 70,57% έχει κλείσει ραντεβού.

Ηλικίας 65 – 69 ετών

Το 27% έχει εμβολιαστεί με μια δόση και το ποσοστό αυτό είναι χαμηλό διότι η πλατφόρμα είχε ανοίξει προσφάτως. Το 68,5% έχει κλείσει ραντεβού.

Ηλικίας 60-64 ετών

Το 51% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το 60% έχει κλείσει ραντεβού.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

Με πληροφορίες από: Mega
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters / Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις