Κόσμος

Cenk: Η Τουρκία αναπτύσσει βαλλιστικούς πυραύλους με εμβέλεια έως 3.000 χιλιόμετρα

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι αποτελούν ένα από τους πιο σημαντικούς στόχους και προτεραιότητες που έχει θέσει η Τουρκία για να εξοπλιστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της με προηγμένα οπλικά συστήματα.

Η πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν την 1η Οκτωβρίου 2024, κατά του Ισραήλ έγινε θέμα συζήτησης στην Τουρκία και αναλυτές αποκάλυψαν πως οι νέοι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι τύπου Cenk, που αναπτύσσει η εταιρεία Roketsan, θα έχουν εμβέλεια μέχρι και 3.000 χιλιόμετρα.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της Turkiye, για το οποίο αναφέρθηκε σήμερα (07.10.2024) και ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος αμυντικός αναλυτής Turan Oguz δήλωσε ότι η Άγκυρα «τρέχει» το πρόγραμμα των πυραύλων Cenk, ενώ ακόμα ισχυρίστηκε ότι θα έχουν εμβέλεια έως και 3.000 χιλιόμετρα.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία έχει την ικανότητα να χτυπά στόχους απευθείας με τους βαλλιστικούς πυραύλους της, διασφαλίζοντας ότι περιοχές με αμάχους θα παραμένουν αλώβητες. Ο πύραυλος Cenk είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και της στρατηγικής αποτροπής της Τουρκίας».

Στη συνέχεια ο Τούρκος αναλυτής πρόσθεσε ότι: «Ο πύραυλος Cenk, μαζί με τα υπάρχοντα συστήματα βαλλιστικών πυραύλων τύπου Bora και το Tayfun, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει σημαντικά τη δυναμική της περιφερειακής ισχύος, ενώ ενισχύει τη στρατιωτική ικανότητα της Τουρκίας, επιτρέποντάς της να υιοθετήσει μια πιο δυναμική στάση έναντι πιθανών απειλών και να πετύχει τους στρατηγικούς της στόχους».

 

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους σε προγράμματα κατασκευής και ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον βαλλιστικό πύραυλο Tayfun και την υπερηχητική διαμόρφωσή του.

Τον Οκτώβριο του 2023, η Roketsan είχε πραγματοποιήσει επιτυχημένη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου τύπου Tayfun, με τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας, Μουράτ Ακιντζί, να αποκαλύπτει τότε ότι, μεταξύ άλλων, βρίσκεται σε εξέλιξη και το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικού πυραύλου μέσης εμβέλειας τύπου Cenk, ο οποίος θα έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Μάλιστα, ο Τούρκος αξιωματούχος είχε διευκρινίσει ότι η Τουρκία θα διαθέτει τον τακτικό βαλλιστικό πύραυλο τύπου Bora με εμβέλεια έως 300 χιλιόμετρα, τον βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς τύπου Tayfun με εμβέλεια έως 1.000 χιλιόμετρα και τον πύραυλο Cenk μεσαίου βεληνεκούς τύπου Cenk με εμβέλεια άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Axios: «Προ των πυλών» η σύσταση διεθνούς ασφάλειας στη Γάζα – Οι προϋποθέσεις, το «ναι» της Χαμάς και ο ρόλος της Τουρκίας
Οι ΗΠΑ πιέζουν για την οριστικοποίηση του σχεδίου για τη δημιουργία διεθνούς δύναμης ασφαλείας, με διάφορες χώρες να είναι διατεθειμένες να στείλουν στρατεύματα προκειμένου να επικρατήσει η ειρήνη στη Γάζα
Μια λήψη από drone δείχνει την καταστροφή σε μια κατοικημένη γειτονιά, στην πόλη της Γάζας.
«Εγκληματίες» χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές ο στρατός μετά το μετεκλογικό χάος στην Τανζανία – Τουρίστες εγκλωβισμένοι στα αεροδρόμια
Μεγάλο μέρος της οργής του κόσμου στρέφεται εναντίον του γιου της προέδρου της χώρας - Είναι επικεφαλής μιας «ανεπίσημης δύναμης επέμβασης» που κατηγορείται για απαγωγές αντιφρονούντων
Βίαιες ταραχές στην Τανζανία
Οικογένεια Ισραηλινού ομήρου έθαψε για τρίτη φορά τα λείψανά του - «Δεν υπάρχει καμία θλίψη που να συγκρίνεται με αυτό»
Ο 27χρονος Οφίρ απήχθη από τη Χαμάς και πέθανε τον Δεκέμβριο του 2023 και το Ισραήλ ανέκτησε κομμάτια της σορού του - Επιστροφή των λειψάνων του έγινε επίσης τον Αύγουστο του 2024 και στις 27 Οκτωβρίου 2025
Ο 27χρονος Ισραηλινός όμηρος, Οφίρ Τζαρφάτι