Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Κωνσταντινούπολη: Αυτός είναι ο βομβιστής που σκόρπισε θάνατο στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ

Κωνσταντινούπολη: Αυτός είναι ο βομβιστής που σκόρπισε θάνατο στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ

– Η πρώτη φωτογραφία του Ναμπίλ Φαντλί που σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές είναι ο καμικάζι αυτοκτονίας δόθηκε στη δημοσιότητα
– Το πρωί της Τρίτης πυροδότησε εκρηκτικά και σκότωσε 10 τουρίστες, εννέα Γερμανούς και έναν Περουβιανό στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ ανάμεσα στο Μπλε Τζαμί και την Αγιά Σοφιά
– Οι αρχές έφτασαν στην αναγνώρισή του από κομμένο δάχτυλο που βρέθηκε στον τόπο του μακελειού
– Είχε μπει στην Τουρκία στις 5 Ιανουαρίου από τη Συρία και είχε εμφανιστεί σε τμήμα καταγραφής αλλοδαπών στο Ζειτινμπουρνού
– Συνελήφθη και ένας ύποπτος ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών

Είναι το πρόσωπο που Ναμπίλ Φαντλί, του ανθρώπου που σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές είναι ο βομβιστής αυτοκτονίας που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος και σκόρπισε το θάνατο στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ της Κωνσταντινούπολης. Ενός από τα πιο τουριστικά μέρη της Πόλης, ανάμεσα στην Αγιά Σοφιά και το Μπλε Τζαμί.

Ήταν 10:20 το πρωί της Τρίτης (12.01.2016) όταν ο 28χρονος Σύρος, γεννημένος στη Σαουδική Αραβία, ανατινάχθηκε στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των τουρκικών αρχών, σκοτώνοντας εννέα Γερμανούς και έναν Περουβιανό τουρίστα και τραυματίζοντας άλλους 15 ανθρώπους.

Οι αρχές έφτασαν στην αναγνώρισή του από ένα κομμένο δάχτυλο που βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης και το δακτυλικό αποτύπωμα του οποίου οδήγησε στον Φατλί, που είχε μπει στην Τουρκία στις 5 Ιανουαρίου ως πρόσφυγας από τη Συρία και είχε καταγραφεί σε τμήμα αλλοδαπών μαζί με άλλα τέσσερα άτομα αναφέρει το πρακτορείο Dogan.

Ο 28χρονος είχε ζητήσει άσυλο στην Τουρκία όταν εμφανίστηκε στο τμήμα καταγραφής μεταναστών στη συνοικία Ζεϊτινμπουρνού της Κωνσταντινούπολης. Ο Φαντλί και οι άλλοι τέσσερις άνδρες δήλωσαν συγκεκριμένη διεύθυνση κατοικίας, στην οποία έμειναν για μερικές μέρες αναφέρει η Hurriyet Daily News.

Την ώρα που δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη φωτογραφία του βομβιστή της Κωνσταντινούπολης, έγινε γνωστό πως οι τουρκικές αρχές προχώρησαν και σε μια σύλληψη σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση της Τρίτης. “Ένας άνθρωπος τέθηκε χθες το βράδυ υπό κράτηση μετά την επίθεση αυτή. Η έρευνα συνεχίζεται σχολαστικά και με την μεγαλύτερη προσοχή” δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι η τουρκική αστυνομία κρατά τρεις Ρώσους ως υπόπτους για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Οι συλλήψεις έγιναν στην Αττάλεια, όπου κατά τη διάρκεια των ερευνών η αστυνομία κατάσχεσε έγγραφα και CD κατά την έρευνα στο σπίτι των τριών υπόπτων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. Το ρωσικό προξενείο επιβεβαίωσε την κράτηση τριών Ρώσων πολιτών υπόπτων για διασυνδέσεις με την τζιχαντιστική οργάνωση.

Από την ημέρα της επίθεσης, 65 άτομα, ύποπτα για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος, συνελήφθησαν στην Άγκυρα και στις πόλεις Σμύρνη, Κίλις, ‘Αδανα, Μερσίνη και Σανλίουρφα, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Οι αρχές δεν διευκρίνισαν αν οι συλλήψεις αυτές έχουν σχέση με την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία είναι σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού μετά τη φονικότερη επίθεση που έχει σημειωθεί στη χώρα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, η οποία σκόρπισε τον θάνατο σε 103 ανθρώπους μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, τον Οκτώβριο.

Με πληροφορίες από Dogan, Hurriyet Daily News και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε