Κόσμος

NASA: Η Artemis I έφτασε στη Σελήνη και το Orion έστειλε εντυπωσιακές εικόνες

Η κάψουλα Orion της αποστολής Artemis I της NASA έφτασε στη Σελήνη και πέτυχε τον πρώτο στόχο της, πλησιάζοντας σε απόσταση 130 χιλιομέτρων (80 μίλια). Αποτελεί ένα μνημειώδες επίτευγμα για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία και το πρώτο θετικό δείγμα ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν μια μέρα στο φεγγάρι.

Πιο συγκεκριμένα, η κάψουλα Orion της αποστολής Artemis I της NASA πραγματοποιεί τον γύρο της Σελήνης, χωρίς να προσεδαφιστεί σε αυτή ώστε να διαπιστωθεί αν θα μπορέσει στο μέλλον να μεταφέρει ανθρώπους, οι οποίοι θα ξαναπατήσουν στο φεγγάρι και θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για μελλοντικές αποστολές στον πλανήτη Άρη.

Η κάψουλα έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει ανθρώπους αλλά τώρα μεταφέρει μόνο τρία ανδρείκελα και φορτίο που θα χρειαστεί για να φέρει εις πέρας τη δοκιμαστική της πτήση. Τα ανδρείκελα είναι γεμάτα αισθητήρες, οι οποίοι, σύμφωνα με την αστροναύτη της NASA, Ζένα Κάρντμαν, «μας δίνουν μια αίσθηση για το εάν το περιβάλλον θα είναι εντάξει για τους ανθρώπους».

Μάλιστα, την ώρα που το Orion έφτασε στην πίσω πλευρά της Σελήνης, χάθηκε το σήμα με τη Γη για 34 λεπτά. Με το που επανήλθε η επικοινωνία της NASA, η κάψουλα έστειλε μια εντυπωσιακή φωτογραφία του πλανήτη μας. Λίγο νωρίτερα, το Orion έκανε ζουμ στα μέρη της Σελήνης που προσεδαφίστηκαν οι αποστολές Apollo 11, 12 και 14.

Όταν ολοκληρώσει τον γύρο της Σελήνης (σ.σ. θα τον κάνει αντίθετα από την τροχιά της) στις 26 Νοεμβρίου, το Orion αναμένεται να φτάσει στα 400.171 χιλιόμετρα από τη Γη, καταρρίπτοντας το ρεκόρ απόστασης της αποστολής Apollo 13 και θα αποτελέσει το πρώτο όχημα που σχεδιάστηκε για ανθρώπους και έφτασε τόσο μακριά!

Παρακολουθήστε τη ζωντανή μετάδοση της NASA από το ταξίδι του Orion:

Βάσει του σχεδίου της NASA, η κάψουλα θα επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου και αν η αποστολή στεφθεί με επιτυχία, τότε θα επαναληφθεί το 2024 με πλήρωμα ενώ, πιθανόν το 2025, θα εκτοξευθεί και η αποστολή Artemis III που θα μεταφέρει στη Σελήνη την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ποιος είναι ο 29χρονος ομογενής Πέτρος Κρομμύδας που εξαφανίστηκε από το Λονγκ Άιλαντ - «Πήγε να κολυμπήσει και δεν βγήκε ξανά από τη θάλασσα»
Ο Πέτρος Κρομμύδας εξαφανίστηκε με μυστηριώδη τρόπο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης - Η αστυνομία έχει βρει μόνο τα ρούχα του και το αυτοκίνητό του
Ο Πέτρος Κρομμύδας
Η Ουκρανία είναι έτοιμη για συνομιλίες αν η Ρωσία συμφωνήσει για «πραγματική εκεχειρία»
«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να μιλάει για την ετοιμότητά της για ειρήνη και να αρχίσει να ενεργεί συμφωνώντας άνευ όρων σε μια πραγματική και διαρκή κατάπαυση του πυρός» λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Andrii Sybiha
Νέα στοιχεία για την δολοφονία του Φίλιππου Τσάνη στην Γερμανία
Σε βίντεο εντοπίστηκε η αναζήτηση «πώς να διαγράψεις βίντεο» ενώ ανακτήθηκαν και δύο βίντεο, στα οποία εμφανίζεται και δεύτερο άτομο να εμπλέκεται στην δολοφονική επίθεση εναντίου του Φίλιππου Τσάνη
Ο Φίλιππος Τσάνης και η αδερφή του