Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Νέος πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία – Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών – Tι λένε επιστήμονες στο Newsit

Καρέ - καρέ η σημερινή έκρηξη ΦΩΤΟ NEWSIT
– Νέα έκρηξη τα ξημερώματα σε αντιδραστήρα πυρηνικού εργοστασίου
– Βίντεο και εικόνες δείχνουν καπνό από τον αντιδραστήρα Νο3 
– Τι λένε στο Newsit επιστήμονες

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ιαπωνικές αρχές για να αποφύγουν ένα σοβαρό πυρηνικό ατύχημα μετά τις νέες εκρήξεις σήμερα στον αντιδραστήρα υπ΄αριθμόν 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Δύο εκρήξεις σημιεώθηκαν σήμερα στο επίπεδο του αντιδραστήρα 3 και, σύμφωνα με την διαχειρίστρια Tokyo Electric Power (Tepco) , ο αντιδραστήρας είναι ανέπαφος και η πιθανότητα διαρροής ραδιενεργού υλικού είναι μικρή. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν αμέσως μετά από νέο μετασεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών στον κύριο σεισμό των 9 βαθμών που ισοπέδωσε την περιοχή.

 Το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ότι η Tepco προειδοποίησε όσους κατοίκους έχουν παραμείνει σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό να μείνουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι, σύμφωνα με την Tepco, εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό τραυματίσθηκαν από τις σημερινές εκρήξεις.

 Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει για πιθανή έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα. Η ιαπωνική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες όπου φαίνεται καπνός να βγάινει από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

 Οι τεχνικές ομάδες του πυρηνικού σταθμού εργάζονταν πυρετωδώς από την Παρασκευή για να μειώσουν την πίεση των αντιδραστήρων, όταν η κύρια σεισμική δόνηση και το τσουνάμι που ακολούθησαν έθεσαν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα.

 Παρόμοια έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο στον αντιδραστήρα υπ΄αριθμόν 1 του ίδιου πυρηνικού σταθμού, που βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά του Τόκιο.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟ NEWSIT – “ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΝΕΡΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ”

“‘Oπως αναμέναμε έγινε και δεύτερη έκρηξη σε διαφορετικό πυρηνικό αντιδραστήρα του ίδιου συγκροτήματος, τον λεγόμενο αντιδραστήρα 3”,  δήλωσε στο Νewsit, ο πυρηνικός φυσικός και πρώην διευθυντής ερευνών στον Δημόκριτο, Ανδρέας Θεοφίλου.

Kαι συνεχίζει: “Οι επιστήμονες αυτή τη στιγμή προσπαθούν με διάφορους τρόπους να κάνουν ψύξη της καρδιάς του αντιδραστήρα αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται ειναι τόσο μεγάλες που μόνο λίγα δευτερόλεπτα εάν σταματήσει η ψύξη του αντιδραστήρα αρχίζει η τήξη και τότε εκλυονται ραδιενεργά ισότοπα. Μέσα στο χώρο του αντιδραστήρα μαζεύονται υδρογονο και οξυγόνο και αυτό είναι εκρηκτικό μίγμα. Όσο περισσότερες είναι οι ποσότητες των αερίων τοσο μεγαλύτερη είναι η έκρηξη. Σε κάθε περίπτωση δεν θα έχουμε τις επιπτώσεις του Τσερνομπίλ εάν η ραδιενέργεια δεν φύγει σε μεγάλο ύψος. Με τη στεριά μπορεί να μην έχουμε πρόβλημα όμως έχουμε με τη θάλασσα. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι για να πετύχουν ψύξη στους αντιδραστήρες χρησιμοποιουν θαλασσινό νερό το οποίο στη συνέχεια αφού έχει γίνει ραδιενεργό επιστρέφει στη θάλασσα, άρα καταλαβαίνουμε πως αυτό είναι θα δημιουργήσει τεράστια οικολογική καταστροφή”.

Ακούστε τι δήλωσε στο Νewsit, ο πυρηνικός φυσικός και πρώην διευθυντής ερευνών στον Δημόκριτο, Ανδρέας Θεοφίλου:

Άσπρος καπνός βγαίνεια από τον αντιδραστήρα Νο3 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα. ΦΩΤΟ REUTERS

Από το εργοστάσιο φαίνεται να βγαίνει άσπρος καπνός ενώ η περιοχή έχει εκκενωθεί από την Παρασκεύη. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν και σε εκκενώσεις άλλων περιοχών σε μεγαλύτερη ακτίνα για περισσότερη ασφάλεια.

 

 
Το σύστημα ψύξης σταμάτησε να λειτουργεί και το επίπεδο του ύδατος μειώνεται στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Οι αντιδραστήρες Νο.1 και Νο.2 του πυρηνικού σταθμού υπέστησαν αντίστοιχες βλάβες, που προκάλεσαν εκρήξεις στα κτίρια που στεγάζουν τους δύο αντιδραστήρες.

 “Ο αντιδραστήρας Νο. 2 απώλεσε πλήρως το σύστημα ψύξης”, δήλωσε αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Στη Βιένη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον ιάπωνα πρωθυπουργό, το κέλυφος του αντιδραστήρα Νο 3 δεν έχει υποστεί ζημίες από τη σημερινή έκρηξη στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο. 3.

Ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα, ο οποίος επλήγη από τον σεισμό των 9 βαθμών την Παρασκευή και το τσουνάμι που ακολούθησε , διαθέτει έξι αντιδραστήρες. Βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά του Τόκιο, της ιαπωνικής μεγαλούπολης των 35 εκατομμυρίων κατοίκων.

Μία αρχική εκτίμηση του μετασεισμού από τον κρατικό γεωδυναμικό επιστημονικό φορέα, κάνει λόγο για μέγεθος της τάξης των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
 
Εν τω μεταξύ το πρακτορείο ειδήσεων του Κιότο, ανέφερε ότι ένα νέο τσουνάμι ύψους άνω των τριών μέτρων μπορούσε να πλήξει τις επόμενες ώρες τις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας στον Ειρηνικό ωκεανό, συμπεριλαμβανομένου του νομού της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο. Όμως λίγο μετά τις 06:00 το πρωί ώρα Ελλάδος οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν την άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι στις βόρειο-ανατολικές αρχές της χώρας
 
Περισσότερα από 2.000 σώματα αγνοουμένων μετά τον καταστροφικό σεισμό των 9 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι, που τον ακολούθησε και σάρωσε τις βόρειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, την περασμένη Παρασκευή, βρέθηκαν τη Δευτέρα σε δύο ακτές του νομού Μιγιάκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Κιότο.
 
Τα σώματα βρέθηκαν στη χερσόνησο Ότζικα της περιοχής που δέχθηκε τη μεγαλύτερη σφοδρότητα της έντασης της θεομηνίας που έπληξε την Ιαπωνία την περασμένη Παρασκευή.

Μάταια ψάχνει για κάποιο γνωστό της πρόσωπο. Η θλίψη και ο πόνος ζωγραφισμένα στο πρόσωπο της... ΦΩΤΟ REUTERS
 

Σύμφωνα με τις αρχές ο αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής έφτασε τις 3,500 χιλιάδες (συμπεριλαμβανομένων και των 2.000 που βρέθηκαν το πρωί), όμως κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ξεπεράσει τις 10.000.
 
Την ίδια ώρα η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ρεύματος στην Ιαπωνία, η Τοχόκου σκοπεύει να προχωρήσει σε διακοπές της ηλεκτροδότησης για να αποφύγει μεγάλης κλίμακας μπλακ-άουτ λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί και τα δίκτυα της περιοχής, που επλήγει διαδοχικά από τον καταστροφικό σεισμό και το φονικό τσουνάμι.
 
Γαλλικό ινστιτούτο υποστηρίζει ότι εκλύθηκε μεγάλη δόση ραδιενέργειας με την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
 
“Πολύ υψηλή” δόση ραδιενέργειας εκλύθηκε στο περιβάλλον “ταυτόχρονα με την έκρηξη” στον αντιδραστήρα 1 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, το πρωί του Σαββάτου, υποστηρίζει το γαλλικό Ινστιτούτο Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN).
 
Κατά τη διάρκεια της έκρηξης η δόση της ραδιενέργειας έφτασε το 1 μιλισίβερτ την ώρα, σύμφωνα με το IRSN ενώ “η δόση από φυσικές πηγές ακτινοβολίας είναι 0,0001 μιλισίβερτ την ώρα”.
 
Για το IRSN το 1 μιλισίβερτ την ώρα αντιστοιχεί σε “πολύ σημαντική έκλυση στο περιβάλλον”.
 
Η γαλλική υπηρεσία επικαλείται πληροφορίες που έλαβε από την πρεσβεία της Γαλλίας στο Τόκιο και προσθέτει ότι “είναι διαθέσιμες μέχρι τώρα μόνο λίγες μετρήσεις”.
 
Δώδεκα ώρες μετά την έκρηξη, σύμφωνα πάντα με το Ινστιτούτο, η δόση της ακτινοβολίας ανερχόταν στα 0,040 μιλισίβερτ την ώρα.
 
 
Το IRSN αναφέρει ότι όσον αφορά τον αντιδραστήρα 3 του Φουκουσίμα 1 (Νταϊίτσι), “νέες δόσεις ραδιενέργειας” καταγράφηκαν στο περιβάλλον λόγω της διακοπής της σταθερής πίεσης μέσα στο περίβλημα (…) μετά την έναρξη της τήξης του πυρήνα”.
 
Για τους αντιδραστήρες 1, 2, 3 και 4 του Φουκουσίμα 2 (Νταΐνι) “φαίνεται ότι οι εγκαταστάσεις είναι επί του παρόντος χωρίς συστήματα ψύξης”.
 
Στον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάβα, στα βόρεια της Φουκουσίμα, το Ινστιτούτο σημειώνει ότι παρατηρήθηκαν αυξημένα ποσοστά ραδιενέργειας τα οποία όμως “μπορεί να προέρχονται από τη διαρροή στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι”.
 
Τέλος, για το πυρηνικό εργοστάσιο Τοκάι, στα βόρεια του Τόκιο, επιβεβαιώνει ότι το σύστημα ψύξης παρουσίασε πρόβλημα αλλά το εφεδρικό “λειτουργεί κανονικά”.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε