Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ο Ομπάμα στους πληγέντες της Sandy: «Δε θα το βάλουμε κάτω» – 74 οι νεκροί από τον τυφώνα

Ο Ομπάμα στους πληγέντες της Sandy: «Δε θα το βάλουμε κάτω» – 74 οι νεκροί από τον τυφώνα

Τους κατοίκους του Νιου Τζέρσεϊ που μέσα σε λίγες ώρες είδαν τον κόσμο τους να καταστρέφεται από τον τυφώνα Sandy επισκέφτηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που ο απολογισμός των νεκρών έφτασε τους 74.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Sandy είναι 74, εκ των οποίων 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη της Νέας Υόρκης.
Στο Μεγάλο Μήλο, η μισή πόλη, η ανατολική της πλευρά, είναι βυθισμένη ακόμη στο σκοτάδι. Περισσότερα από 5,6 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν έχουν ρεύμα. Οι διακοπές ρεύματος θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες, όπως και τα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και στα δρομολόγια των τρένων.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, πως από την Πέμπτη, σιγά σιγά, ένα μέρος του μετρό θα ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία του. Για την εξυπηρέτηση των Νεοϋορκέζων, οι μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς θα είναι δωρεάν έως την Παρασκευή, τουλάχιστον.

Τα σχολεία κλειστά, τρία νοσοκομεία έχουν εκκενωθεί και σχεδόν όλες οι σήραγγες της πόλης είναι επίσης αποκλεισμένες.
Το μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου υπέστη σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες, ενώ τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε άλλο κτίριο, αφού η έδρα τους, κοντά στην περιοχή του Ιστ Ρίβερ πλημμύρισε.

Από την Πέμπτη θα λειτουργήσει ξανά, έστω και περιορισμένα, και το αεροδρόμιο ΛαΓκουάρντια. Αντίθετα με το JFK και το Νιουαρκ, το ΛαΓκουάρντια (που χρησιμοποιείται κυρίως για πτήσεις εσωτερικού) δεν λειτούργησε από χθες γιατί όλοι οι διάδρομοί του πλημμύρισαν.

Όλα αυτά ενώ η καταστροφή σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο. Το Μπρίζι Πόιντ του Κουίνς, όπου φωτιά κατέστρεψε ολοκληρωτικά τουλάχιστον 50 σπίτια, μοιάζει με κρανίου τόπος. Το ίδιο και γειτονιές του Στέιτεν Άιλαντ, του Ατλάντικ Σιτι, του Νιου Τζέρσεϊ.

Ομπάμα: Δε θα το βάλουμε κάτω!

“Είμαστε εδώ για σας. Δεν θα σας ξεχάσουμε”, το μήνυμα που έστειλε ο Μπαράκ Ομπάμα στους Αμερικανούς. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφτηκε την παραλιακή πόλη Μπριγκαντίν, ενώ συναντήθηκε και με κατοίκους του Νιου Τζέρσεϊ που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τον συνόδευε ο κυβερνήτης της πολιτείας Κρις Κρίστι.


“Περνάμε δύσκολους καιρούς, αλλά βγαίνουμε πιο δυνατοί από πριν…ο ένας νοιάζεται για τον άλλον. Δεν θα αφήσουμε κανέναν στο δρόμο”, επισήμανε.

Βοήθεια από τον Μέρντοχ

Ένα εκατομμύριο δολάρια προσφέρει στους πληγέντες του τυφώνα ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, Ρούπερτ Μέρντοχ, που κάλεσε και άλλους επιχειρηματίες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

“Η News Corp έδωσε ένα εκατομμύριο δολάρια για να στηρίξει τις πληγείσες οικογένειες στη Νέα Υόρκη και το Νιού Τζέρσι. Ελπίζω πως και άλλες επιχειρήσεις θα κάνουν το ίδιο”, έγραψε ο Μέρντοχ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Βοήθεια στις ΗΠΑ για τους πληγέντες πρότεινε ο Χαφίζ Σαΐντ αρχηγός της ισλαμιστικής οργάνωσης Λασκάρ-ι-Τάιμπα στο Πακιστάν, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Βομβάη το 2008. Ο Σαΐντ ανακοίνωσε ότι η φιλανθρωπική του οργάνωση Τζαμάατ-ουντ-Ντάουα είναι έτοιμη να βοηθήσει τα θύματα του κυκλώνα Σάντι.

Αλλά η απάντηση της Ουάσινγκτον ήταν «ευχαριστούμε δε θα πάρουμε!». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, επισήμανε “τον σεβασμό των ΗΠΑ προς την ισλαμική παράδοση για την προσφορά βοήθειας προς όποιον έχει ανάγκη όπου και αν βρίσκεται, αλλά η συγκεκριμένη προσφορά είναι εντελώς ανούσια για μας”.
Και πως να γίνει δεκτή η προσφορά όταν ο Σαΐντ έχει επικηρυχθεί από τις ΗΠΑ έναντι 10 εκατ. δολαρίων!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ζωή μετά τον τυφώνα Sandy – Δείτε φωτο

Η Sandy “κατάπιε” την ακτή του Ν.Τζέρσει, άφησε πίσω της τουλάχιστον 48 νεκρούς και οι ζημιές θα ξεπεράσουν τα 50 δις δολάρια

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε