Σάββατο, 1 Ιουν.
24oC Αθήνα

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον Σνόουντεν – Δεν πέταξε για Αβάνα

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον Σνόουντεν – Δεν πέταξε για Αβάνα

Δεν επιβιβάστηκε τελικά στην μεσημεριανή πτήση Αεροφλότ, απο Μόσχα για Αβάνα ο Έντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του ταξιδιού του, που είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ, ο Σνόουντεν είχε περάσει τον έλεγχο εισιτηρίων και επρόκειτο να ταξιδεύσει με την πτήση, συνοδευόμενος από την Σάρα Χάρισον, νομικό σύμβουλο του ιδρυτή των Wikileaks Τζουλιάν Ασάνζ.

Πολλοί δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία είχαν επιβιβαστεί στην πτήση, αλλά όπως ειδοποίησαν, κανείς τους δεν είδε τον Σνόουντεν να επιβιβάζεται στην πτήση.

Ο πρέσβης του Ισημερινού φέρεται ότι παρέλαβε την αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου από τον Σνόουντεν και τού παρέδωσε ταξιδιωτικό έγγραφο πολιτικού πρόσφυγα, το οποίο θα επιτρέψει τη μετακίνησή του μετά την ακύρωση του αμερικανικού του διαβατηρίου.

Ο Σνόουντεν επισήμως δεν πέρασε τα ρωσικά σύνορα, καθώς παρέμεινε στη ζώνη τράνζιτ και σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, «δεν υπήρχαν βάσιμοι λόγοι για τη σύλληψή του».

Ρωσική πηγή από τις υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι οι Αμερικανοί ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας «έχουν τυπικά το δικαίωμα να διατάξουν την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους, όταν αυτό θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και στη ζώνη της ευθύνης τους, όμως θα πρέπει να υπάρχει σοβαρή αιτιολόγηση μιας τέτοιας πράξης».

Με τη σειρά του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κυβερνήτης του αεροπλάνου έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει το δρομολόγιό του ώστε να μην εισέλθει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, καθώς «υπάρχουν επαρκή καύσιμα για κάτι τέτοιο, η χάραξη του δρομολογίου γίνεται καταρχάς με βάση την πιο σύντομη διαδρομή, αλλά υπάρχει πάντοτε ένα περίσσευμα στις δεξαμενές για το ενδεχόμενο κάποιας απρόβλεπτης κατάστασης».

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η πτήση Μόσχα – Αβάνα περνά από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και τη συνοδεία του αεροσκάφους αναλαμβάνουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε
Παγκόσμιο θρίλερ: Εδώ ο Σνόουντεν, εκεί ο Σνόουντεν, που είναι ο Σνόουντεν

Για κατασκοπεία κατηγορείται ο Σνόουντεν

Το Πεκίνο δεν θέλει να αναμειχθεί στην έκδοση του Έντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε τις υποκλοπές στις ΗΠΑ

Νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές υπόσχεται ο πρώην πράκτορας της CIA

Το κορίτσι του… πράκτορα: η σέξι μπαλαρίνα, σύντροφος του ανθρώπου που ξεσκέπασε τις ΗΠΑ

“Ο Σνόουντεν είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία Ρεπουμπλικανού”

“Ξέρω ότι θα υποφέρω γι αυτό που έκανα” λέει ο πράκτορας που αποκάλυψε τις παρακολουθήσεις

Στο Χονγκ Κονγκ ο Σνόουντεν που αποκάλυψε το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις πολιτών

Έντουαρντ Σνόουντεν: Αυτός είναι το… «βαθύ λαρύγγι» που αποκάλυψε τις παρακολουθήσεις πολιτών (VIDEO)


Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε