Τετάρτη, 22 Μαΐ
28oC Αθήνα

Υπό δικαστική έρευνα για την υπόθεση Ταπί η Κριστίν Λαγκάρντ

Υπό δικαστική έρευνα για την υπόθεση Ταπί η Κριστίν Λαγκάρντ
Η επικεφαλής του ΔΝΤ και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ τέθηκε υπό επίσημη δικαστική έρευνα από τις γαλλικές αρχές για υπόθεση φοροδιαφυγής πολιτικών στελεχών.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στέλεχη απότο περιβάλλον της Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρουν ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ τέθηκε υπό επίσημη έρευνα από τις γαλλικές αρχές για την υπόθεση Ταπί, που αφορά φοροδιαφυγή πολιτικών στελεχών.

Η Κριστίν Λαγκάρντ κατηγορείται για αμέλεια σε μια υπόθεση πολιτικής διαφθοράς που χρονολογείται από το 2008, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.
Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο αν σκοπεύει να παραιτηθεί από το ΔΝΤ, η πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας απάντησε: “όχι”. “Επιστρέφω να εργασθώ στην Ουάσινγκτον σήμερα το απόγευμα”, διευκρίνισε.
Ο δικηγόρος Ιβ Ρεπικέ δήλωσε προς το Ρόιτερς ότι η Λαγκάρντ, η οποία αυτή την εβδομάδα απάντησε σε ερωτήσεις δικαστικών στο Παρίσι για τέταρτη φορά υπό το καθεστώς της μάρτυρος στην υπόθεση αυτή, υποστήριξε πως η κίνηση των δικαστών είναι αβάσιμη.
“Καταθέτουμε έφεση”, δήλωσε τηλεφωνικά ο Ρεπικέ, προσθέτοντας και αυτός πως η Λαγκάρντ πρόκειται να επιστρέψει αργότερα σήμερα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και δεν έχει σχέδια να παραιτηθεί.
Βάσει της γαλλικής νομοθεσίας, οι δικαστές θέτουν κάποιον υπό επίσημη έρευνα, όταν θεωρούν πως υπάρχουν ενδείξεις αδικοπραγίας, αλλά αυτό δεν οδηγεί πάντα στα διακστήρια.
Η έρευνα αυτή σχετίζεται με κατηγορίες ότι ο μεγιστάνας Μπερνάρ Ταπί, έλαβε χωρίς να πρέπει 403 εκατ. ευρώ από μια διαιτησία για τη διευθέτηση της διένεξης με την τότε κρατική τράπεζα Κρεντί Λιονέ, η οποία έχει σήμερα κλείσει, σχετικά με την πώληση της γνωστής εταιρείας αθλητικών ειδών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αδίκημα της αμέλειας όταν αφορά πρόσωπο στο οποίο έχουν ανατεθεί δημόσιες ευθύνες τιμωρείται στη Γαλλία με μέγιστη ποινή φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμο 15.000 ευρώ.
 
 
Διαβάστε επίσης:


Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε