Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Αδιανόητο! Τουρίστες έκαναν την… ανάγκη τους τον Ναό του Ήλιου στο Μάτσου Πίτσου!

Αδιανόητο! Τουρίστες έκαναν την… ανάγκη τους τον Ναό του Ήλιου στο Μάτσου Πίτσου!

Η ανθρώπινη βλακεία, τελικά, δεν έχει όρια. Τρανή απόδειξη οι τουρίστες που αποφάσισαν να κάνουν την… ανάγκη τους στο Μάτσου Πίτσου και να βεβηλώσουν τον Ναό του Ήλιου!

Δεν το χωρά ο νους κανενός. Πως κάποιοι βρέθηκαν σε ένα από τα διασημότερα μνημεία του πολιτισμού των Ίνκας και δεν είχαν κανέναν δισταγμό να το βεβηλώσουν. Και έφτασαν στο σημείο ακόμη και να κάνουν την… ανάγκη τους εκεί, με τις αρχές να βρίσκουν περιττώματα στο Μάτσου Πίτσου!

Οι έξι τουρίστες, τέσσερις άνδρες και δυο γυναίκες, από τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Γαλλία και τη Χιλή συνελήφθησαν την Κυριακή από φύλακες του αρχαιολογικού χώρου και αστυνομικούς γιατί, όπως κατηγορούνται, μπήκαν σε απαγορευμένους τομείς του αρχαιολογικού χώρου του Μάτσου Πίτσου στο Περού και προκάλεσαν ζημιές στον Ναό του Ήλιο.

«Οι έξι τουρίστες συνελήφθησαν, τελούν υπό κράτηση και διενεργείται έρευνα σε βάρος τους για πρόκληση βλαβών στην πολιτιστική κληρονομιά», δήλωσε ο Ουίλμπερτ Λέιβα, επικεφαλής της αστυνομίας στην περιφέρεια Κούσκο, στο κεντρικό τμήμα του Περού, όπου βρίσκεται το Μάτσου Πίτσου.

Τα… έκαναν στο Μάτσου Πίτσου

Σύμφωνα με τον αξιωματικό της αστυνομίας, οι αρχές διαπίστωσαν ότι ένας λίθος στον Ναό του Ήλιου αποσπάστηκε από τοίχο και προκάλεσε ρωγμή στο δάπεδο.

Εκτός όμως του ότι μπήκαν σε απαγορευμένο τομέα του αρχαιολογικού χώρου και προκάλεσαν ζημιές, οι τουρίστες κατηγορούνται επίσης πως βεβήλωσαν τον Ναό του Ήλιου: βρέθηκαν περιττώματα, διευκρίνισε η περιφερειακή διεύθυνση πολιτισμού στην πόλη Κούσκο, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας.

Η νομοθεσία του Περού προβλέπει την επιβολή ποινών τουλάχιστον τεσσάρων ετών φυλάκισης σε οποιονδήποτε προκαλεί ζημιά στην εθνική πολιτιστική κληρονομιά.

Ο αρχαιολογικός χώρος Μάτσου Πίτσου («παλιό βουνό», κατά μια ερμηνεία της ονομασίας του στη γλώσσα Κέτσουα), ακρόπολη των Ίνκας, βρίσκεται στην κορυφή ενός όρους, σε υψόμετρο 2.400 μέτρων, 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Κούσκο.

Χαρακτηρίστηκε μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO το 1983.

Σε τμήματα του Ναού του Ήλιου η πρόσβαση απαγορεύεται αυστηρά διότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του οικοδομήματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις