Κόσμος

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν φυλακίζουν, απειλούν και ξυλοκοπούν δημοσιογράφους – 32 υπό κράτηση

Στη φυλακή έχουν οδηγηθεί συνολικά 32 δημοσιογράφοι στο Αφγανιστάν, από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου. Σύμφωνα με την ΜΚΟ Human Rights Watch (HRW), η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη ανέφερε πως οι δημοσιογράφοι οδηγούνταν υπό προσωρινή κράτηση ύστερα από ρεπορτάζ. 

Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι ενώ οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από προειδοποίηση των Ταλιμπάν για τα ρεπορτάζ τους, κάποιοι υπέστησαν ξυλοδαρμό. Η HRW ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν ενημέρωσαν τον Σεπτέμβριο τα μέσα ενημέρωσης του Αφγανιστάν ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τα ρεπορτάζ για “ζητήματα που δεν επιβεβαιώνονται από αξιωματούχους”.

Το ρεπορτάζ για θέματα που πιθανόν να “έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες” επίσης δεν θα πρέπει να γίνονται, είπαν οι Ταλιμπάν στα μμε στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την HRW.

“Οι κανόνες των Ταλιμπάν είναι τόσο σαρωτικοί ώστε οι δημοσιογράφοι να αυτολογοκρίνονται και να φοβούνται ότι θα καταλήξουν στη φυλακή”, λέει η Πατρίσια Γκόσμαν, υπεύθυνη του παραρτήματος Ασίας της οργάνωσης.

Χθες, οι Ταλιμπάν άφησαν ελεύθερο έναν φωτοειδησεογράφο, τον Μουρταζά Σαμάντι, στη δυτική επαρχία της χώρας Χεράτ έπειτα από τρεις εβδομάδες στη φυλακή.

Ο Σαμάντι είχε συλληφθεί από τους Ταλιμπάν ενώ κάλυπτε μια διαδήλωση γυναικών στην πόλη.

Νωρίτερα, ένας αξιωματούχος μιας οργάνωσης που υποστηρίζει την ελευθερία του Τύπου στο Αφγανιστάν, γνωστής ως NAI, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι από τότε που κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τουλάχιστον 153 μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν κλείσει, είτε εξαιτίας ελλείψεων στη χρηματοδότηση ή λόγω απειλών από τους Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν έχουν μακρά ιστορία απειλών και στοχευμένων δολοφονιών δημοσιογράφων στο Αφγανιστάν.

Ένα πρώην μέλος της αφγανικής ομάδας για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχει πει χαρακτηριστικά ότι για τους Ταλιμπάν η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι το ίδιο με την δολοφονία ενός στρατηγού στον αφγανικό στρατό που τώρα έχει διαλυθεί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έργα και ημέρες της ICE στις ΗΠΑ: Τι είναι και πώς δρα η «Γκεστάπο του Τραμπ»
Το 2025 ήταν η πιο φονική χρονιά για την Αστυνομία Μετανάστευσης των ΗΠΑ εδώ και 20 χρόνια με 31 νεκρούς στα κέντρα κράτησης - Από το Λος Άντζελες και την επιχείρηση «Midway Blitz», στη νεκρή γυναίκα στη Μινεάπολη στην αρχή του 2026
Πράκτορες της ICE
Τραμπ: «Η Βενεζουέλα θα αγοράζει μόνο αμερικανικά προϊόντα από τα έσοδα της συμφωνίας για το πετρέλαιο»
Θρήνος στις κηδείες των στρατιωτικών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επιχείρησης της 3ης Ιανουαρίου - Στους 100 οι νεκροί - «Κηλίδα» στις σχέσεις Βενεζουέλας με ΗΠΑ «βλέπει» η Ντέλσι Ροδρίγκες
Ντόναλντ Τραμπ
Οργή και διαδηλώσεις στη Μινεάπολη για τον θανάσιμο πυροβολισμό της 37χρονης από πράκτορα της ICE - Ήταν «νόμιμη άμυνα» λέει ο Τραμπ
«Εμφύλιος» μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τη δολοφονία της 37χρονης - Μητέρα ενός παιδιού το θύμα - Ο πράκτορας ισχυρίζεται πως απειλήθηκε η ζωή του και για αυτό την πυροβόλησε
37χρονη
24
Ένοπλη επίθεση σε εκκλησία στο Σολτ Λέικ Σίτι - Δυο νεκροί και αρκετοί τραυματίες
Οι αρχές ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένας ύποπτος κατάφερε να διαφύγει από τον χώρο της επίθεσης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του
Η εκκλησία στο Σολτ Λέικ Σίτι