Κόσμος

Αφγανιστάν: Τρεις νεκροί σε ανταλλαγή πυρών στα σύνορα με το Ιράν

Δύο Ιρανοί συνοριοφύλακες και ένας μαχητής Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σήμερα μετά τη συμπλοκή με πυρά που ξέσπασε κοντά σε συνοριακό φυλάκιο μεταξύ του Ιράν και του Αφγανιστάν, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν και μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι τρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ιρανικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν στα σύνορα των δυο χωρών, σύμφωνα με τις αρχές των Ταλιμπάν.

Νωρίτερα, η ιρανική αστυνομία έκανε λόγο για “συμπλοκή” χωρίς να δώσει πληροφορίες για τα θύματα, και μέσω του τοπικού ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Mehr ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός Ιρανού συνοριοφύλακα. Το Irna μετέδωσε στη συνέχεια ότι δύο Ιρανοί συνοριοφύλακες σκοτώθηκαν και δύο Ιρανοί πολίτες τραυματίστηκαν.

Μετά τη συμπλοκή, οι ιρανικές αρχές έκλεισαν το συνοριακό φυλάκιο Μιλάκ -Ζαράντζ, σημαντικό εμπορικό σταυροδρόμι – και όχι το σημείο όπου έγινε η συμπλοκή – μέχρι νεωτέρας, μετέδωσε το Irna.

Και οι δύο πλευρές κατηγορούν η μια την άλλη ότι άνοιξε πρώτη πυρ.

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται μεσούσης της έντασης μεταξύ της Τεχεράνης και της Καμπούλ για τη διανομή του νερού του ποταμού Χελμάντ, ένα φράγμα που κατασκευάστηκε στο Αφγανιστάν και περιορίζει τη ροή του νερού προς το Ιράν, το οποίο πλήττεται από την ξηρασία.

“Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από κάθε πλευρά και αρκετοί τραυματίστηκαν”, είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών των Ταλιμπάν, ο Αμπντούλ Ναφί Τακόρ, με μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Twitter.

“Η κατάσταση (είναι) επί του παρόντος υπό έλεγχο”, είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του “δεν θέλει πόλεμο με τη γειτονική της” χώρα.

Το πρωί του Σαββάτου, “οι δυνάμεις των Ταλιμπάν άρχισαν να πυροβολούν με κάθε είδους όπλα εναντίον ιρανικού αστυνομικού φυλακίου από αφγανικό έδαφος”, είχε δηλώσει νωρίτερα ο υποδιοικητής της ιρανικής αστυνομίας, στρατηγός Κασέμ Ρεζάι, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Οι αστυνομικοί απάντησαν τότε στα πυρά αυτά που σημειώθηκαν στα σύνορα με την επαρχία Σιστάν Μπαλουτσιστάν, στο νοτιοανατολικό Ιράν.

“Αφότου άρχισε η συμπλοκή, ο αρχηγός της αστυνομίας διέταξε τους συνοριοφύλακες να εμποδίσουν οποιονδήποτε να πλησιάσει στα σύνορα”, πρόσθεσε ο στρατηγός Ρεζάι.

Το Ιράν, που μοιράζεται σύνορα άνω των 900 χιλιομέτρων με το Αφγανιστάν, δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση που σχημάτισαν οι Ταλιμπάν.

Η Τεχεράνη προειδοποίησε πρόσφατα ότι “επιφυλάσσεται” του δικαιώματος να πάρει μέτρα για τη συλλογή νερού του ποταμού Χελμάντ, ο οποίος πηγάζει από το κεντρικό Αφγανιστάν και καθιστά δυνατή την άρδευση μεγάλων γεωργικών εκτάσεων στο νοτιοανατολικό Ιράν.

Ο εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε ότι το Αφγανιστάν είναι “αποφασισμένο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του”, αλλά ότι οι “ανάρμοστες δηλώσεις” του Ιράν θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γάζα: Βίντεο φρίκης της Χαμάς – Εκτέλεση οκτώ «συνεργατών» του Ισραήλ μετά την εκεχειρία
Το ισλαμιστικό κίνημα έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν την εκτέλεση οκτώ Παλαιστινίων κατηγορούμενων για συνεργασία με το Ισραήλ – Μια επίδειξη ισχύος σε μια κατεστραμμένη Γάζα, όπου η εκδίκηση αντικαθιστά τη δικαιοσύνη
Στιγμιότυπο από το βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς
Γάζα: Το Ισραήλ περιορίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας – Κατηγορεί τη Χαμάς για παραβίαση της συμφωνίας
Το Ισραήλ ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι θα επιτρέπει την είσοδο μόνο 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας – αριθμός μειωμένος στο μισό σε σχέση με αυτόν που είχε συμφωνηθεί
Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Η Γη σε «σημείο μη αναστρέψιμο» προειδοποιούν οι επιστήμονες: Καταρρέουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι
Μια παγκόσμια έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, τα πρώτα οικοσυστήματα που καταρρέουν, σηματοδοτούν την είσοδο της Γης σε μια «νέα κλιματική πραγματικότητα» με μη αναστρέψιμες συνέπειες
Ο πλανήτης Γη
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έτοιμος να κινητοποιήσει δύο εκατομμύρια εφέδρους για την Ουκρανία
Το Κρεμλίνο ετοιμάζει μια νομοθετική μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να αναπτύξει έως και δύο εκατομμύρια εφέδρους, χωρίς να χρειαστεί να κηρύξει πόλεμο ή να προχωρήσει σε νέα γενική επιστράτευση
Ρώσοι στρατιώτες 4