Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αίμα και θάνατος στην Ουκρανία – Νεκροί στους δρόμους του Κιέβου – Συνεχείς επιχειρήσεις της αστυνομίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας – ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Αίμα και θάνατος στην Ουκρανία – Νεκροί στους δρόμους του Κιέβου – Συνεχείς επιχειρήσεις της αστυνομίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας – ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ

– Στους 25 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ωρών στην Ουκρανία
– Συγκλονιστικές εικόνες στο Κίεβο: Ο εθνικός ύμνος ακούγεται από τα μεγάφωνα και εκκλήσεις να απομακρυνθούν από την πλατεία Ανεξαρτησίας γυναίκες και παιδιά
– 1000 οι τραυματίες από τις συγκρούσεις αστυνομίας – διαδηλωτών
– Ναυάγησε ξανά η συνάντηση Γιανούκοβιτς – αντιπολίτευσης
– “Ξεπέρασε τα όρια η αντιπολίτευση” είπε ο Ουκρανός πρόεδρος
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ένας πόλεμος (ο εμφύλιος) είναι προ των πυλών της Ουκρανίας, ένας άλλος (αυτός ανάμεσα σε Ευρώπη και Ρωσία) έχει ξεκινήσει. Στη μέση θύματα, “παράπλευρες απώλειες” για κάποιους, οι πολίτες της χώρας.

Εκρήξεις, φωτιές, βόμβες μολότοφ, επιχειρήσεις της αστυνομίας για να αδειάσουν την πλατεία Μαϊντάν (Ανεξαρτησίας) ή Μέκκα της διαμαρτυρίας όπως την αποκαλούν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, αποκάλυψε το ξημέρωμα στην Ουκρανία. Από τη μια πλευρά οι ειδικές δυνάμεις και από την άλλη διαδηλωτές με κράνη και ρόπαλα, πίσω από οδοφράγματα. Το σκηνικό της βίας συμπληρώνεται από φωτιές και πυκνούς καπνούς.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΕΒΟ

Η πλατεία Ανεξαρτησίας, το κέντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, έχει γίνει τις τελευταίες ώρες το κέντρο των αιματηρών συγκρούσεων. Συγκρούσεων σώμα με σώμα μέχρι τελικής πτώσης που έχουν αφήσει πίσω τους 25 νεκρούς και 1000 τραυματίες.




Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών στο Κίεβο.
Σύμφωνα με το υπουργείο, 241 άνθρωποι νοσηλεύονται, ανάμεσά τους 79 αστυνομικοί και πέντε δημοσιογράφοι.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μεταξύ των νεκρών είναι εννέα αστυνομικοί

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά στο κέντρο του Κιέβου, ενώ ένας τέταρτος έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από όχημα. Άλλοι δυο άνθρωποι υπέστησαν καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια των ταραχών. Το έβδομο από τα επισήμως επιβεβαιωμένα θύματα είναι ένας πολίτης που πέθανε από τις αναθυμιάσεις σε ένα γραφείο του κυβερνητικού κόμματος των Περιφερειών στο οποίο έγινε έφοδος διαδηλωτών οι οποίοι το πυρπόλησαν. Τουλάχιστον έξι από τους νεκρούς αστυνομικούς πέθαναν από τραύματα που προήλθαν από πυροβολισμούς.


Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000, πολλοί από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση. Το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε ότι 184 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών εκ των οποίων οι 35 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Η καθηγήτρια ιατρικής Όλγα Μπογκομόλετς που χαρακτήρισε “σοκαριστικό” τον ρυθμό με τον οποίο φτάνουν στα νοσοκομεία οι τραυματίες.

Εξαιτίας των ταραχών έχει κλείσει το μετρό του Κιέβου, οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να μην ανοίξουν σήμερα ενώ κανείς δε μπορεί να φτάσει στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Άγρια νύχτα

Οι εκκλήσεις σε γυναίκες και παιδιά να φύγουν από την πλατεία Ανεξαρτησίας, συνεχείς. Από τα μεγάφωνα ακούγεται ο εθνικός ύμνος και η αστυνομία να ξεκινά επιχείρηση εκκαθάρισης περίπου στις 04:00 τα ξημερώματα.

Η νέα επιχείρηση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων ξεκίνησε με τη ρίψη δεκάδων δακρυγόνων και αναισθητικών κροτίδων που δημιούργησαν αποπνικτικές συνθήκες στην ήδη πολύ βαριά ατμόσφαιρα στο κέντρο του Κιέβου.
Ήταν η δεύτερη επίθεση. Σε εκείνη που προηγήθηκε, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.


Στη διάρκεια της νύχτας ξέσπασε φωτιά στο κτίριο που χρησιμοποιούν ως έδρα τους οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές. Εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν τμήματα του 9οροφου κτιρίου να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες και πυκνός καπνός να βγαίνει από τα παράθυρα.

Οι επικεφαλής των διαδηλωτών κάλεσαν τους αντικαθεστωτικούς που βρίσκονται στην πλατεία της Ανεξαρτησίας να βοηθήσουν ώστε να σώσουν τους ανθρώπους που πιθανώς να χρειάζονται βοήθεια για να ξεφύγουν από το κτίριο του οποίου αρκετά τμήματα έχουν τυλιχτεί στις φλόγες.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου διαδηλωτές κατάσχεσαν όπλα στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας όταν εισέβαλαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μια στρατιωτική μονάδα.
Μετά τις συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις και τη ρίψη μολότοφ περίπου 5.000 διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε στρατιωτικά κτίρια, και κατόπιν κινήθηκαν προς τις αποθήκες πυρομαχικών όπου κατάσχεσαν άγνωστο αριθμό οπλισμού.

Γιαννούκοβιτς: Ξεπεράσατε τα όρια!

Μετά τη νέα συνάντηση με την αντιπολίτευση που κατέληξε σε ναυάγιο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, απηύθυνε διάγγελμα στο λαό της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι κάλεσαν τους “ριζοσπάστες της πλατείας της Ανεξαρτησίας σε ένοπλο αγώνα” πριν καν αρχίσει η σημερινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση “που θα μπορούσε να εγκρίνει τους νόμους, οι οποίοι θα αλλάξουν την Ουκρανία”.

“Απέκλεισαν το Κοινοβούλιο και απαίτησαν όλη την εξουσία για την αντιπολίτευση και αμέσως”, τόνισε ο Γιανουκόβιτς στο διάγγελμά του προς το έθνος τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.


“Χωρίς εντολή από το λαό, αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι πολιτικοί άνδρες επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία παραβιάζοντας το Σύνταγμα με βιαιότητες και δολοφονίες”, τόνισε αναφερόμενος στις χθεσινές αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο.

Απείλησε με διώξεις τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι “ξεπέρασαν τα όρια” με τις βίαιες απόπειρες “κατάληψης της εξουσίας”. Έσπευσε όμως να διαμηνύσει πως “ακόμη δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης”.

Και αφού απείλησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, τους κάλεσε να αποστασιοποιηθούν από τους ακραίους ριζοσπάστες, όπως αναφέρεται στη δήλωσή του, έτσι ώστε να “μπορέσει να συνομιλήσει διαφορετικά μαζί τους”.

Το ναυάγιο

Νωρίτερα, η συνάντηση του Γιανούκοβιτς με τον εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο είχε πέσει στο κενό. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, “υποχρεώθηκε” να εγκαταλείψει τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, χωρίς να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για το πώς θα σταματήσει η φονική βία στο Κίεβο.


«Δυστυχώς, δεν έχω φέρει τίποτα καλό από τις συνομιλίες» δήλωσε στην ιστοσελίδα Ukrainska Pravda ο εκ των επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον Βιτάλι Κλίτσκο ο Ουκρανός πρόεδρος αρνείται να σταματήσει την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου και απαιτεί να εγκαταλείψουν οι αντικαθεστωτικοί την πλατεία της Ανεξαρτησίας.

«Ο πρόεδρος είπε ότι η μόνη λύση είναι να εκκενωθεί το Μαϊντάν και όλοι να πάνε στα σπίτια τους» ανέφερε επίσης ο ίδιος, τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Hromadske.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκηνές… πολέμου στο Κίεβο με φωτιές και αίμα – Η αστυνομία περικύκλωσε τους διαδηλωτές – Προσοχή! Σκληρές εικόνες – ΔΕΙΤΕ LIVE

Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στο Κίεβο (ΒΙΝΤΕΟ)

Εμπόλεμη ζώνη πάλι η Ουκρανία! – ΦΩΤΟ

Η Ρωσία ενισχύει την Ουκρανία με ένεση ρευστότητας ύψους 2 δισ.

Ουκρανία: Σε ισχύ από Δευτέρα ο νόμος περί αμνηστίας των διαδηλωτών

Διαδηλώσεις μετά… μουσικής στο Κίεβο (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε