Κόσμος

Αλβανία: Απαγορεύτηκε στον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα η είσοδος στη Βρετανία

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα γνωστοποίησε χθες Παρασκευή ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο για «διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα» και «διαφθορά», κατηγορίες που ο ίδιος αρνείται.

Την Πέμπτη, η βρετανική πρεσβεία στα Τίρανα είχε ενημερώσει μέσω Twitter ότι «αυτήν την εβδομάδα το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε δράση κατά αρκετών Αλβανών για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και για διαφθορά», χωρίς να τους κατονομάσει.

Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αλβανίας μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο 77χρονος Σαλί Μπερίσα, δήλωσε ότι περιλαμβάνεται στη λίστα των ατόμων στα οποία απαγορεύτηκε η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ενημερώθηκα με επιστολή ότι ο υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδό μου στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε και συμπλήρωσε ότι το έγγραφο τον συνδέει με «οργανωμένο έγκλημα και εγκληματικές ομάδες», κατηγορία την οποία χαρακτήρισε «συκοφαντία».

Κατηγόρησε τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, καθώς και τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, ότι βρίσκονται πίσω από τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Στον Σαλί Μπερίσα είχε ήδη απαγορευτεί πέρυσι η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες για «πράξεις διαφθοράς όσο ήταν πρωθυπουργός».

Καρδιολόγος κατ’ επάγγελμα, ίδρυσε το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα το 1990 και δύο χρόνια αργότερα έγινε ο πρώτος μη κομμουνιστής εκλεγμένος πρόεδρος της βαλκανικής χώρας, αξίωμα που κατείχε μέχρι το 1997.

Το 2005, το κόμμα του Μπερίσα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές και ο ίδιος διετέλεσε πρωθυπουργός της Αλβανίας μέχρι το 2013.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Βλέπουν» δάχτυλο Πούτιν πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο Χίθροου - Προς ακύρωση οι μισές πτήσεις της Κυριακής
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ρίχνει ένα βότσαλο στη γεωπολιτική και στρατιωτική λίμνη του ΝΑΤΟ και παρακολουθεί τους κυματισμούς των αντιδράσεων που θα ακολουθήσουν», λέει πρώην αξιωματικός της MI6
Ταξιδιώτες περιμένουν στην ουρά για να κάνουν check-in στον τερματικό σταθμό 4 του αεροδρομίου Χίθροου μετά την κυβερνοεπίθεση
9
Bloomberg: Με τις «ευλογίες» του Τραμπ ο Ερντογάν κλείνει συμφωνίες – μαμούθ για περισσότερα F-16, 250 Boeing και «βλέπει» F-35
Στο τραπέζι της συνάντησης Τραμπ - Ερντογάν θα βρεθούν συμφωνίες στον τομέα της άμυνας αλλά και της ενέργειας, συνολικής αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων
Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 2