Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Αλβανία: Διχόνοια και πολιτικό χάος – Ράμα: Οι εκλογές θα γίνουν!

Αλβανία Ράμα
Φωτογραφία EPA

Χωρίς τέλος η πολιτική κρίση στην Αλβανία.
Επεισοδιακή νύχτα στα Τίρανα, χιλιάδες κόσμου στους δρόμους κατά του Έντι Ράμα.
«Οι εκλογές θα γίνουν» διαμηνύει ο Αλβανός πρωθυπουργός μετά το «μπλόκο» από τον πρόεδρο της χώρας.
Σενάρια καθαίρεσης του Ιλίρ Μέτα από τη θέση του προέδρου δημοσιεύουν τα ΜΜΕ της χώρας.

«Οι εκλογές θα γίνουν στις 30 Ιουνίου! Καληνύχτα», με αυτή τη φράση στο Facebook αντέδρασε ο Έντι Ράμα στην απόφαση του προέδρου της χώρας Ιλίρ Μέτα να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές που επρόκειτο να γίνουν στην Αλβανία στο τέλος του μήνα.

Η Αλβανία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη δίνη όχι μόνο της κόντρας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Ράμα και τον πρόεδρο Μέτα αλλά και στο σάλο που προκαλούν όχι μόνο οι αποκαλύψεις για διαφθορά, αλλά και οι συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η αντιπολίτευση επιμένει να ζητά την παραίτηση του Ράμα. Το έκανε ξανά το Σάββατο (08.06.2019) όταν κατέβασε στους δρόμους των Τιράνων χιλιάδες κόσμου, που διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης με ένα και μοναδικό… αίτημα: να πέσει ο Ράμα.

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία Reuters

Αλλά ο Αλβανός πρωθυπουργός φαίνεται πως κάθε άλλο παρά προτίθεται να παραιτηθεί. Μετά την ανάρτηση στο Facebook, σε νέες δηλώσεις του στην Κυριακή (09.06.2019) επιτέθηκε στον πρόεδρο της Αλβανίας, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν και μίλησε για σχέδιο να πέσει ο ίδιος και η κυβέρνησή του.

«Δεν αιφνιδιάστηκα, το περίμενα», είπε για την απόφαση του Ιλίρ Μέτα να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία. Κατά τον Ράμα, η απόφαση του Αλβανού προέδρου είναι «το κλείσιμο του κύκλου ενός σχεδίου που έχει καταστρωθεί εδώ και καιρό. Για μια μοναδική αιτία. Δεν ζητάνε την αναβολή των εκλογών αλλά θέλουν να ρίξουν τη κυβέρνηση και να εμποδίσουν την μεταρρύθμιση στην δικαιοσύνη. Αλλά ούτε την κυβέρνηση μπορούν να ρίξουν ούτε την μεταρρύθμιση στην δικαιοσύνη μπορούν να ανακόψουν και στις 30 Ιουνίου θα κάνουμε εκλογές γιατί οι εκλογές είναι του λαού, δεν είναι των κομμάτων ούτε του Προέδρου», είπε ο Ράμα.

Φωτογραφία EPA

Οι δηλώσεις του έρχονται την ώρα που σενάρια στον αλβανικό τύπο κάνουν αναφορά σε ένα άλλο σχέδιο: αυτό της καθαίρεσης του Ιλίρ Μέτα από τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας. Για να μπορέσει, όμως, ο Ράμα να ρίξει τον πρόεδρο της Αλβανίας χρειάζεται 94 ψήφους στη Βουλή, κάτι που μοιάζει απίθανο, αφού το κοινοβούλιο της Αλβανία είναι διχασμένο.

Σημειώνεται πως εδώ και πολύ καιρό στην Αλβανία δεν λειτουργεί το Συνταγματικό δικαστήριο καθώς αρκετοί δικαστές διώκονται ποινικά για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις. Αυτό, επίσης, καθιστά δύσκολη την οποιαδήποτε ενέργεια από μέρους του Μέτα όσο και του Ράμα.

Δυο πολιτικών που κάποτε ήταν σύμμαχοι αλλά τους τελευταίους μήνες ακονίζουν τα μαχαίρια τους

Το μπλόκο του Μέτα

Ήταν αργά το βράδυ του Σαββάτου (08.06.2019) όταν ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ανακοίνωσε την απόφασή του να ακυρωθούν οι δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου. Με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις να διαρκούν μήνες και συχνά να «πνίγονται» στη βία, ο Μέτα ανακοίνωσε ότι η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών.

Η ανακοίνωση του Μέτα έγινε λίγο προτού διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους πέταξαν καπνογόνα και κροτίδες έξω από το κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Τίρανα, διαλυθούν από την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Με πληροφορίες και από himara.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις