Κόσμος

Ανακάμπτει η τουρκική λίρα, «πανηγυρίζουν» ο Ερντογάν και οι οπαδοί του

Την ώρα που οι εικόνες με… «οπαδούς» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χορεύουν και να φιλούν εικόνες του προέδρου της Τουρκίας κάνουν το γύρο του κόσμου, ο «σουλτάνος» πανηγυρίζει για την ανάκαμψη της τουρκικής λίρας.

Η Τουρκία απέτρεψε κερδοσκοπικά οικονομικά παιχνίδια από ξένες και εγχώριες δυνάμεις είπε σήμερα (22.12.2021) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ερμηνεύοντας έτσι την επιθετική ανάκαμψη της τουρκικής λίρας από ιστορικά χαμηλά επίπεδα όπου βρέθηκε πριν από μερικές μέρες.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν δήλωσε πως το σχέδιο που ανακοίνωσε τη Δευτέρα για την προστασία των καταθέσεων σε λίρες, πέτυχε το στόχο του.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε επίσης ότι δεν θα αφήσει τους Τούρκους να συντριβούν κάτω από τα επιτόκια και τον πληθωρισμό και ότι η Τουρκία θα βγει νικήτρια απ’ αυτή την οικονομική μάχη.

Και όλα αυτά μετά τις εικόνες… πανηγυρισμών, χορών και λατρείας από οπαδούς του, που φιλούσαν εικόνες του και τον αποθέωναν! 

Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε ανακοινώσει ότι πούλησε 844 εκατομμύρια δολάρια στη διάρκεια της απ’ ευθείας παρέμβασής της στην αγορά την 1η Δεκεμβρίου, την πρώτη από πέντε που πραγματοποίησε αυτό το μήνα για να περιορίσει την κατάρρευση της λίρας, η ισοτιμία της οποίας ανέβηκε αφού είχε φθάσει αυτή την εβδομάδα σε ιστορικό χαμηλό.

Η τουρκική λίρα έφτασε φέτος σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ εξαιτίας της πίεσης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για νομισματική χαλάρωση. Έχασε μέχρι και 60% της αξίας της μέσα σ’ ένα χρόνο πριν σημειώσει σημαντική άνοδο αυτή την εβδομάδα αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ενθάρρυνση των αποταμιεύσεων σε λίρες και την προστασία των καταθέσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο «Τίμι» είναι ελεύθερος: Κολυμπά στη Βόρεια Θάλασσα η φάλαινα που είχε παγιδευτεί στα ρηχά της Βαλτικής
Έπειτα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε αιχμαλωσία, οι θαλάσσιοι βιολόγοι αμφισβητούν εάν η φάλαινα εξακολουθεί να μπορεί να κολυμπά και να βουτάει κανονικά
27 April 2026, Mecklenburg-Western Pomerania, Poel: A helper moistens the whale's back with wet cloths. The humpback whale that stranded near Wismar about a month ago is still stuck in shallow water. A private initiative has been trying to rescue the whale for days. Photo by: Philip Dulian/picture-alliance/dpa/AP Images
Ανάλυση CNN: Δύο μήνες πολέμου στο Ιράν – Οι μεγάλοι χαμένοι, οι «λίγο» κερδισμένοι και αυτοί που μετρούν δυνάμεις
Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τον πόλεμο στο Ιράν είναι εμφανείς και παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για μια σύντομη στρατιωτική επιχείρηση, η πραγματικότητα δείχνει μια σύγκρουση με παρατεταμένο αποτύπωμα
REUTERS