Κόσμος

Απαγορεύθηκε βιβλίο Λυκείου που αφηγείται μια ιστορία αγάπης!

Το ισραηλινό υπουργείο Παιδείας προκάλεσε αντιδράσεις αποκλείοντας από το πρόγραμμα των Λυκείων ένα μυθιστόρημα που αφηγείται την ιστορία αγάπης ανάμεσα σ' έναν Παλαιστίνιο και μια Ισραηλινή.

Η απαγόρευση του έργου της Ντόριτ Ραμπινιάν, που εκδόθηκε πριν από ενάμισι χρόνο στα εβραϊκά με τίτλο “Μίσος”, οφείλεται σ’ ένα αντανακλαστικό που έχει να κάνει με το ζήτημα της ταυτότητας και στον φόβο της αφομοίωσης εβραίων και Παλαιστινίων, γράφει ο ισραηλινός Τύπος.
Ερωτηθείσες από το Γαλλικό Πρακτορείο, οι υπηρεσίες του υπουργού Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ, επικεφαλής του εθνικιστικού θρησκευτικού κόμματος Εβραϊκή Εστία, αρκέσθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι το εν λόγω βιβλίο αποκλείσθηκε από τα έργα που μελετώνται στα τμήματα λογοτεχνίας του Λυκείου, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Όμως η υπεύθυνη του υπουργείου στην οποία οφείλεται η απόφαση, η Ντάλια Φένιγκ, την οποία επικαλείται ο ισραηλινός Τύπος, μίλησε για τον κίνδυνο να θεωρηθεί ότι το βιβλίο ενθαρρύνει την αφομοίωση.

“Οι ιδιαίτερες προσωπικές σχέσεις –και ακόμη περισσότερο η δυνατότητα να θεσμοποιηθούν με το γάμο και τη δημιουργία οικογένειας, έστω κι αν αυτό δεν έχει συμβεί ιστορικά– μεταξύ εβραίων και μη εβραίων θεωρούνται από μεγάλα τμήματα της κοινωνίας απειλή για τη χωριστή ταυτότητα”, δήλωσε η Φένινγκ για να δικαιολογήσει την απόφασή της, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο.
Με τον αγγλικό τίτλο “Borderline” (σύνορο, διαχωριστική γραμμή) το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία της Λιάτ, μιας ισραηλινής διερμηνέα, και του Χιλμί, ενός παλαιστίνιου καλλιτέχνη, που ερωτεύονται στη Νέα Υόρκη, μέχρι που πρέπει να επιστρέψουν στο Τελ Αβίβ η μία και στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο άλλος.
Το υπουργείο απέρριψε τις συστάσεις μιας επιτροπής πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών, καθώς και το αίτημα πολλών εκπαιδευτικών για να περιληφθεί το βιβλίο στο σχολικό πρόγραμμα.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αγανάκτηση πολλών ισραηλινών συγγραφέων πρώτης γραμμής, μεταξύ των οποίων ο Αβραάμ Γισχοσούα, και πολιτικών προσωπικοτήτων.
Η ίδια η Ντόριτ Ραμπνιάν, μια ισραηλινή εβραία ιρανικής καταγωγής, αντιμετώπισε το θέμα με ειρωνεία. “Προφανώς κάποιος στο υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να πιστεύει ότι η λογοτεχνία έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα στο εύπλαστο μυαλό της νεολαίας και –τρέχα γύρευε γιατί– αυτό μου φαίνεται λόγος για να αισιοδοξώ”, δήλωσε.
Οι πολιτικές και οι αποφάσεις της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιας από τις πιο δεξιές στην ιστορία του Ισραήλ, έχουν προκαλέσει πολλές έντοντες αντιδράσεις στους πολιτιστικούς κύκλους μετά την ορκωμοσία της, τον Μάιο του 2015.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διακινητής «αρχιτέκτονας» δημιούργησε μεγάλο «ναρκο-τούνελ» για τη μεταφορά χασίς από το Μαρόκο στην Ισπανία - Δείτε εικόνες
Εικόνες από το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν μια «πολύπλοκη υπόγεια υποδομή», μέσω της οποίας μπορούσαν να διακινούνται λαθραία έως και δύο τόνοι χασίς κάθε εβδομάδα από το Μαρόκο στην ανεξάρτητη πόλη Θέουτα
Ισπανία
Σάλος με τον σύζυγο της Κρίστι Νοέμ: Δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του με γυναικεία ρούχα και ψεύτικο στήθος
Οι φωτογραφίες δείχνουν τον σύζυγο της πρώην υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νοέμ, ντυμένο με ροζ σορτς και εφαρμοστό crop top στο χρώμα του δέρματος, και τεράστια ψεύτικα στήθη
Ο σύζυγος της Κρίστι Νοέλ
Κοινή ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Μέση Ανατολή: «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, καλούμε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ»
«Καλούμε το Ισραήλ να αποφύγει την περαιτέρω επέκταση της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων μέσω χερσαίας επιχείρησης στο λιβανικό έδαφος» αναφέρεται στην δήλωση
Λίβανος
Δημοσιογράφος απήχθη στη Βαγδάτη - Συνελήφθη ένας ύποπτος
Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων υπόπτων και την απελευθέρωσή της δημοσιογράφου, ενώ θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον όλων των εμπλεκομένων
Ένας αστυνομικός στέκεται φρουρός καθώς πολίτες, εγκαταλείπουν το Ιράκ μέσω της συνοριακής διάβασης Καράμε με την Ιορδανία, μετά το κλείσιμο των αεροδρομίων στο Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, εν μέσω της σύγκρουσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν