Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Άρχισε η δίκη για τη συντριβή του Concorde στην Γαλλία

Το Concorde λίγο πριν την συντριβή. ΦΩΤΟ REUTERS
Το Concorde λίγο πριν την συντριβή. ΦΩΤΟ REUTERS

10 χρόνια μετά το ατύχημα που κόστισε τη ζωή σε 113 ανθρώπους ξεκίνησε η δίκη πέντε ατόμων με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Η δίκη ξεκίνησε σήμερα στη Γαλλία και εκτός από τα αίτια που οδήγησαν στην συντιβή το δικαστήριο θα αποφασίσει και αν είναι σωστό το σενάριο που εκπονήθηκε από Γάλλους ειδικούς που διεξήγαγαν έρευνες αναφορικά με τα αίτια που προκάλεσαν την συντριβή.

Το 2002,το Γραφείο Ερευνών και Ανάλυσης(BEA),κατέληξε στο συμπέρασμα,ότι λίγο πριν από την απογείωσή από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ,βόρεια του Παρισιού, το Concorde πάτησε μία μεταλλική βέργα από τιτάνιο μήκους 43 εκατοστών που ήταν στο διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης με αποτέλεσμα να σκάσει ένα από τα ελαστικά του.

Τεμάχια του ελαστικού προκάλεσαν στη συνέχεια-και πάντα σύμφωνα με την θεωρία-ρωγμή σε μία από τις δεξαμενές καυσίμων προκαλώντας διαρροή,πυρκαγιά και την απώλεια των δύο πλευρικών κινητήρων του αεροσκάφους.Οκτώ δευτερόλεπτα αργότερα,ο αεροσκάφος,μέσα στις φλόγες έπεσε σε ένα ξενοδοχείο σε γειτονική πόλη και εξερράγη.

Ωστόσο, δικηγόροι της αμερικανικής εταιρείας λένε ότι υπάρχουν πάνω από 20 μάρτυρες που θα καταθέσουν ότι η φωτιά ξέσπασε πριν το αεροσκάφος πατήσει την βέργα από τιτάνιο. Ακόμη θα καταθέσουν ότι η Air France γνώριζε για τα προβλήματα με τα ελαστικά του Concorde και δεν έκανε τίποτα για να τα επιδιορθώσει.

Η γαλλική αεροπορική εταιρεία δεν είναι κατηγορούμενη στην υπόθεση,αλλά αναφέρθηκε ότι κατέβαλε αποζημιώσεις περίπου 173 εκατομμυρίων ευρώ σε συγγενείς των θυμάτων.

Εάν η Continental κριθεί ένοχη αντιμετωπίζει μία ανώτατη χρηματική ποινή 375.000 ευρώ,ενώ ο καθένας από τους μεμονωμένους κατηγορούμενους ποινή μέχρι και φυλάκιση πέντε ετών και χρηματική ποινή μέχρι 75.000 ευρώ.

Η δίκη ενδέχεται να ολοκληρωθεί τον Μάϊο και η ετυμηγορία να ανακοινωθεί το φθινόπωρο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε