Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Αυστραλία: Κολοσσιαία αποτυχία η εμβολιαστική εκστρατεία λέει ο πρώην πρωθυπουργός

Αυστραλία: Κολοσσιαία αποτυχία η εμβολιαστική εκστρατεία λέει ο πρώην πρωθυπουργός

Κολοσσιαία αποτυχία χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, την εμβολιαστική εκστρατεία στη χώρα μιλώντας στο BBC. Όπως είπε η κυβέρνηση απέτυχε να αγοράσει αρκετά εμβόλια, έτσι είναι πιθανόν τα σύνορα της χώρας να παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2022.

Ο νυν πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον της Αυστραλίας, ο οποίος δέχεται πυρά για την αργή εμβολιαστική εκστρατεία, έχει δηλώσει ότι περισσότερες προμήθειες εμβολίων δεν πρόκειται να διασφαλίσουν πως η Νέα Νότια Ουαλία θα εξέλθει από το λόκνταουν πέντε εβδομάδων, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι ένα αποτελεσματικό και σωστά επιβεβλημένο λοκντάουν.

Ο Τέρνμπουλ είπε πως η αυστραλιανή κυβέρνηση απέτυχε να προμηθευτεί αρκετά εμβόλια εξασφαλίζοντας μόνο μια μεγάλη προμήθεια από σκευάσματα της AstraZeneca παρότι υπήρξε αρκετή διστακτικότητα των πολιτών να εμβολιαστούν, ενώ από τις άλλες εταιρείες δεν αγοράστηκαν αρκετά εμβόλια.

«Είναι η μεγαλύτερη αποτυχία δημόσιας διοίκησης που μπορώ να θυμηθώ», είπε ο Τέρνμπουλ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2015 ως το 2018 προτού απομακρυνθεί από τον Μόρισον έπειτα από ένα εσωκομματικό «πραξικόπημα».

«Πρόκειται για μια κολοσσιαία αποτυχία και το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω τον χρόνο και να διορθώσεις αυτό που έπρεπε να έχει γίνει τον περασμένο χρόνο. Ο λόγος που βρισκόμαστε σε λοκντάουν –το οποίο είναι τόσο απογοητευτικό όταν τόσα άλλα μέρη του κόσμου ανοίγουν – είναι πολύ απλά επειδή η κυβέρνησή μας απέτυχε να αγοράσει αρκετά εμβόλια», σημείωσε.

Με μόνο το 16% περίπου των Αυστραλών ηλικίας άνω των 16 ετών να είναι μέχρι στιγμής πλήρως εμβολιασμένο, η κύρια ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της χώρας άλλαξε το σαββατοκύριακο τη σύστασή της για να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ζήτηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η Βικτόρια χαλαρώνει το lockdown

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πολιτειακός πρωθυπουργός Ντάνιελ Άντριους ανακοίνωσε ότι η πολιτεία Βικτόρια θα χαλαρώσει το lockdown όπως προβλεπόταν, αλλά στη γειτονική Νέα Νότια Ουαλία καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες ιχνηλάτησης εκατοντάδων επαφών, μετά τον εντοπισμό νέων εστιών. Πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Σίδνεϊ προστέθηκε στον κατάλογο των πιθανών τοποθεσιών έκθεσης στον ιό και όποιος το επισκέφθηκε το προηγούμενο 10ήμερο πρέπει να θεωρήσει εαυτόν στενή επαφή και να τεθεί σε απομόνωση για δύο εβδομάδες, τόνισαν οι αρχές.

Το Σίδνεϊ, η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας και πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας, διανύει την πέμπτη εβδομάδα του λοκντάουν που επιβλήθηκε για να αποτραπεί η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Τα μέτρα αναμένεται να χαλαρώσουν την Παρασκευή, ωστόσο δεν αποκλείεται να παραταθούν, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να ξεπερνούν τα εκατό σε ημερήσια βάση, εκ των οποίων πολλά είναι ενεργά, με τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί να έχουν επαφές στην κοινότητα.

Η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας αναμένεται να χαλαρώσει το δικό της λοκντάουν την Τετάρτη.

Με πολλές επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές, η κεντρική κυβέρνηση υπολογίζει πως τα περιοριστικά μέτρα πιθανόν έχουν κόστος 300 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων (περίπου 186 εκατ. ευρώ) την ημέρα. Παρά το πλήγμα στη δραστηριότητα, ο υπουργός Οικονομικών της κεντρικής κυβέρνησης, ο Τζος Φράιντενμπεργκ, κρίνει ότι είναι πρόωρο να προβλεφθεί ύφεση φέτος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις