Κόσμος

BBC: Οι 3 επιλογές του Ιράν μετά τους βομβαρδισμούς σε πυρηνικές εγκαταστάσεις από τις ΗΠΑ – Θρίλερ με την απάντηση της Τεχεράνης

Η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του εξαφανισμένου Αλί Χαμενεΐ

Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης παρακολουθεί τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ρίχνει τελικά τις ΗΠΑ στον πόλεμο μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, εν αναμονή της απάντησης της Τεχεράνης.

Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τα ξημερώματα της Κυριακής (22.06.25) πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν σε Φορντό, Νατάνζ και Ισφαχάν, όπως ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για πολύ επιτυχημένη επίθεση. Λίγη ώρα αργότερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχάρη τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την «τολμηρή απόφασή του». Οι δραματικές εξελίξεις «γεννούν» ένα κρίσιμο ερώτημα: Πώς θα αντιδράσει το Ιράν;

Όπως αναλύει το BBC, η ιρανική ηγεσία καλείται να επιλέξει μεταξύ τριών βασικών σεναρίων, καθένα εκ των οποίων φέρει διαφορετικούς κινδύνους και πολιτικές συνέπειες:

1. Να μην αντιδράσει

Η πρώτη επιλογή είναι η πλήρης αυτοσυγκράτηση. Το Ιράν θα μπορούσε να αποφύγει την άμεση στρατιωτική απάντηση προς τις ΗΠΑ συγκεκριμένα, αποτρέποντας ενδεχομένως έναν νέο γύρο αμερικανικών πληγμάτων. Παράλληλα, η αποχή από την κλιμάκωση θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου τον δρόμο της διπλωματίας και ενδεχομένως την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, μια τέτοια στάση ενέχει σοβαρό πολιτικό κόστος στο εσωτερικό. Έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις Ιρανών αξιωματούχων για «συντριπτική απάντηση» σε περίπτωση επίθεσης, η μη αντίδραση ενδέχεται να εκληφθεί ως αδυναμία και να διαβρώσει περαιτέρω την αξιοπιστία του καθεστώτος απέναντι στον λαό.

2. Να απαντήσει άμεσα και δυναμικά

Η δεύτερη επιλογή περιλαμβάνει στρατιωτική απάντηση μεγάλης κλίμακας. Το Ιράν διαθέτει ακόμη ένα αξιόλογο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων, αποτέλεσμα πολυετούς ανάπτυξης και προσεκτικής απόκρυψης. Στη διάθεσή του βρίσκεται ένας κατάλογος περίπου 20 αμερικανικών βάσεων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή που θεωρούνται εν δυνάμει στόχοι.

Μία συντονισμένη πυραυλική επίθεση ή ακόμα και “σμήνος επιθέσεων” (swarm attacks) με drones και ταχύπλοα σκάφη κατά αμερικανικών ναυτικών μονάδων στον Περσικό Κόλπο θα μπορούσε να στείλει το μήνυμα αποφασιστικότητας που επιδιώκει η Τεχεράνη. Όμως, ένα τέτοιο σενάριο ενέχει υψηλό ρίσκο γενικευμένου πολέμου και περαιτέρω καταστροφικών πληγμάτων.

3. Να περιμένει και να χτυπήσει αργότερα

Η τρίτη επιλογή είναι η καθυστέρηση της απάντησης. Το Ιράν θα μπορούσε να αποσύρει προσωρινά την επιθετική ρητορική, να περιμένει την αποκλιμάκωση της έντασης και να επιλέξει το κατάλληλο χρονικό σημείο για να επιφέρει ένα αιφνιδιαστικό χτύπημα, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα.

Αυτό το σενάριο συνάδει με την τακτική που έχει ακολουθήσει η Τεχεράνη στο παρελθόν – μία προσέγγιση που της επιτρέπει να διατηρεί τον στρατηγικό έλεγχο και να επιλέγει τους όρους της σύγκρουσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παρασκηνιακές συνομιλίες ΗΠΑ–Ρωσίας για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία – «Παγώνουν» τα ρωσικά εδαφικά κέρδη
Σύμφωνα με το Bloomberg, Ουάσιγκτον και Μόσχα συζητούν σχέδιο συμφωνίας που θα οδηγούσε σε κατάπαυση του πυρός και θα παγίωνε τα εδάφη που κατέχει η Ρωσία στην Ουκρανία
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν (αριστερά) και ο Ντόναλντ Τραμπ 1
Νετανιάχου σε Μερτς: Στόχος μας η απελευθέρωση της Γάζας από τη Χαμάς – Εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αναστολή στρατιωτικών εξαγωγών στο Ισραήλ
Πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εγκαθίδρυση μιας ειρηνικής διοίκησης στην περιοχή
Μπέντζαμιν Νετανιάχου - Φρίντριχ Μερτς 2
Γάζα: Το σχέδιο του Ισραήλ πρέπει να έχει «συνέπειες» στις σχέσεις με την ΕΕ, δηλώνει ο Αντόνιο Κόστα
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε το Ισραήλ να επανεξετάσει την απόφασή του να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών με την ΕΕ
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα 5