Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Δεν το βάζει κάτω ο Τραμπ! Νέοι δασμοί 200 δισ. στην Κίνα με εξαίρεση την… Apple

Δεν το βάζει κάτω ο Τραμπ! Νέοι δασμοί 200 δισ. στην Κίνα με εξαίρεση την… Apple
Φωτογραφία Reuters

Δεν έχει τέλος ο οικονομικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να επιβάλει νέους δασμούς στο Πεκίνο.

Οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ θα είναι ύψους 10% μέχρι το τέλος της χρονιάς και κατόπιν θα αυξηθούν στο 25%. Θα επιβληθούν σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα, αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Τραμπ όμως δεν σταματά εκεί και απείλησε το Πεκίνο πως αν… τολμήσει να ανταποδώσει, θα επιβάλει κι άλλους δασμούς, σε περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων 267 δισεκ. δολαρίων!

Η ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο με την οποία ανακοινώθηκαν οι νέοι δασμοί στην Κίνα το λέει ξεκάθαρα: αν το Πεκίνο προχωρήσει στη λήψη μέτρων αντιποίνων εναντίον Αμερικανών αγροτών ή εναντίον αμερικανικών βιομηχανιών «θα προχωρήσουμε αμέσως στην τρίτη φάση, η οποία είναι οι δασμοί σε επιπρόσθετα εισαγόμενα προϊόντα αξίας κατά προσέγγιση 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Η επιβολή των δασμών στα προϊόντα αυτά θα τεθεί σε εφαρμογή στις 24 Σεπτεμβρίου και το ύψος τους θα αυξηθεί στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, ώστε να δοθεί χρόνος σε αμερικανικές εταιρείες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στρέφοντάς τις σε άλλες χώρες, ανέφερε στέλεχος της κυβέρνησης του ρεπουμπλικάνου.

Από τους νέους αμερικανικούς δασμούς, πάντως, σε μια απόφαση που προκαλεί τουλάχιστον αίσθηση, εξαιρέθηκαν προς το παρόν προϊόντα όπως τα iWatch και τα iPhone της Apple που κατασκευάζονται σε κινεζικά εργοστάσια. Δεν αποκλείεται, όμως, να συμπεριληφθούν σε αυτό που ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε την «τρίτη φάση» των δασμών.

Οργή στην Κίνα

Το νέο κύμα δασμών προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, οργή στο Πεκίνο. Άμεσα, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης ζήτησε να γίνει έκτακτη σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η κινεζική αντίδραση στο νέο… φιρμάνι Τραμπ, μετέδωσε το Bloomberg.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Κίνας προτίθεται να μη στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για να διεξαχθούν συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την εμπορική διένεξη των δύο πλευρών, ανέφερε η South China Morning Post επικαλούμενη κινεζική κυβερνητική πηγή που δεν κατονομάζει.

Κατά το δημοσίευμα, το Πεκίνο επανεξετάζει το σχέδιο να σταλεί μια αντιπροσωπεία υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Λίου Χε στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων. Η πηγή είπε στην εφημερίδα πως το Πεκίνο δεν έχει ακόμη λάβει οριστικές αποφάσεις, αλλά θα πρέπει η Ουάσινγκτον να δείξει «καλή θέληση» πριν διεξαχθούν συνομιλίες.

Εξάλλου ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Τζονγκ Σαν προεξόφλησε σε στελέχη μεγάλων ξένων εταιρειών ότι ο μονομερής τρόπος με τον οποίο δρα η κυβέρνηση Τραμπ και η πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζει θα ζημιώσουν τα συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας, ενώ θα πλήξουν επίσης την παγκόσμια οικονομία.

Ο Τζονγκ επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο και ότι η συνεργασία είναι η μοναδική ορθή επιλογή.

Από την πλευρά τους, στελέχη της κυβέρνησης της Ιαπωνίας απηύθυναν έκκληση να τερματιστεί το ταχύτερο ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, προειδοποιώντας ότι θα πληγεί η παγκόσμια ανάπτυξη.

«Η ανταλλαγή δασμών και μέτρων αντιποίνων δεν ωφελεί καμία χώρα», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι. Ενώ ο υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο σημείωσε ότι παρότι πρέπει να διορθωθούν οι παγκόσμιες ανισορροπίες ως προς το εμπόριο για να αποφευχθεί μια νέα οικονομική κρίση, η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο πρέπει να διευθετήσουν τη διένεξή τους μέσω διαλόγου κι όχι επιβάλλοντας δασμούς.

«Η μεγαλύτερη και δεύτερη οικονομία του κόσμου πρέπει να κάνουν διάλογο όπως αρμόζει», είπε ο Άσο. «Η μείωση του όγκου του εμπορίου θα οδηγήσει σε συρρίκνωση και των δύο οικονομιών, κι οι συνέπειες για τις άλλες χώρες θα είναι μεγάλες», προειδοποίησε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις