Κόσμος

Δένδιας: Οι ΗΠΑ είναι ο ιδανικός εταίρος για να πείσει την Τουρκία να αποδεχτεί τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θα ήταν ο ιδανικός εταίρος για να πείσει την Τουρκία να αποδεχτεί τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο φόρουμ «EU-US Future» που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Atlantic Council.

Ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Αθήνα και η Άγκυρα θα μπορούσαν να λύσουν σχετικά εύκολα τα περισσότερα προβλήματα που ταλανίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στάθηκε στο γεγονός ότι η Αθήνα και η Ουάσιγκτον έχουν κοινή αντίληψη σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κινεζικής Θάλασσας, όπου οι ΗΠΑ αντιτάσσονται στις κινεζικές αξιώσεις εναντίον των Φιλιππίνων.

«Οι ΗΠΑ θα ήταν ο ιδανικός εταίρος για να πείσει την Τουρκία ότι κάτι τέτοιο (αποδοχή της σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας) θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια την Τουρκία, ένα πιο σταθερό μέλλον για την περιοχή, και σε πολύ καλύτερες αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Υπάρχουν άπλετα παραδείγματα. Οι ΗΠΑ διαθέτουν μοχλούς επιρροής στην περιοχή και είναι η μόνη δύναμη που επικοινωνεί με ευκολία με σχεδόν όλα τα μέρη και συνεπώς είναι η δύναμη που μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ όλων των μερών στην περιοχή», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός.

Ο Νίκος Δένδιας και ο παράγοντας ΕΕ

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στην αξία της ΕΕ, λέγοντας ότι καλείται να διαδραματίσει έναν ρόλο και ότι πρέπει να κατανοήσει ότι πέρα από το γεγονός ότι είναι μια μεγάλη οικονομική δύναμη, θα πρέπει επίσης να είναι μια μεγάλη γεωπολιτική δύναμη. Συνεχίζοντας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η άνθιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων οφείλεται στο γεγονός ότι είναι οικοδομημένες πάνω στα ισχυρά θεμέλια των κοινών αξίων. Όπως είπε, μπορεί η επίκληση στις αξίες να ακούγεται λίγο κοινότυπη, αλλά είναι απαραίτητη σε μια περιοχή, όπου η κοινή αντίληψη περί παγκόσμιας τάξης, κανόνων δικαίου, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Ως εκ τούτου, η Αθήνα επιθυμεί να δει ακόμα μεγαλύτερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή, καθώς θεωρεί ότι συμβάλει στην εμπέδωση των διεθνών αξιών και κανόνων που ασπάζεται η ελληνική εξωτερική πολιτική.

Click4more: «Πόλεμος» Μαξίμου – ΣΥΡΙΖΑ για τις πατέντες εμβολίων: «Ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί το δικαίωμα αυτογελοιοποίησης»

«Είχαμε πολύ καλή σχέση με την κυβέρνηση Ομπάμα, με την κυβέρνηση Τραμπ και συνεχίζουμε να έχουμε μια πολύ καλή σχέση με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Υπογράψαμε τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την κυβέρνηση Τραμπ και βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν για την περαιτέρω επικαιροποίηση της… Θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή. Αυτή είναι μια πολύ ταραχώδης περιοχή, και πρέπει να πω ότι όταν οι ΗΠΑ αφήνουν ένα κενό, τότε βλέπουμε άλλες δυνάμεις, οι οποίες δεν μοιράζονται απαραίτητα τη δική μας αντίληψη για τη διεθνή τάξη και τη δημοκρατία, να προσπαθούν να καλύψουν αυτό το κενό. Επομένως, η περιοχή χρειάζεται μεγαλύτερη αμερικανική παρουσία και όχι λιγότερη», εξήγησε ο κ. Δένδιας.

Τα προβλήματα με την Τουρκία…

Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι το πρόβλημα με την τουρκική πλευρά είναι ότι αργά αλλά σταθερά απομακρύνεται από το κεκτημένο της διεθνούς τάξης. Όπως επισήμανε ο Νίκος Δένδιας, αυτή η διεθνής τάξη αποτελεί ένα παράδειγμα που προωθείται από την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. «Αυτό (το αμερικανικό παράδειγμα) αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατία, και επίσης τη συμμετοχή σε μια διεθνή τάξη, η οποία στηρίζεται σε κανόνες. Για παράδειγμα, τα περισσότερα προβλήματα μας με την Τουρκία θα μπορούσαν να λυθούν πολύ εύκολα εάν η Τουρκία αποδεχόταν τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι το Κυπριακό αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της διεθνούς νομιμότητας. Όπως εξήγησε, η τουρκική πλευρά επιθυμεί μια λύση που βρίσκεται καθαρά εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να είσαι αισιόδοξος. Αλλά, πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Και θέλω να ευχαριστήσω τον ΓΓ του ΟΗΕ που ακριβώς δεν σταματάει την προσπάθεια. Εάν η λογική επικρατήσει, η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι η λύση εντός των πλαισίων του ΟΗΕ είναι η καλύτερη επιλογή για τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, αλλά είναι σίγουρα κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκάλυψη Reuters: Η κυβέρνηση Άσαντ μετέφερε κρυφά δεκάδες χιλιάδες σορούς σε μυστική τοποθεσία στη Δαμασκό για να σβήσει τα ίχνη δολοφονιών
Η επιχείρηση μεταφοράς σορών από την Κουτάιφα σε μια άλλη κρυφή τοποθεσία ονομάστηκε «Επιχείρηση Μετακίνηση της Γης» και διήρκεσε από το 2019 έως το 2021 - Δεκάδες χιλιάδες οι θαμμένοι
Ο μηχανικός Ahmed Ghazal πλησιάζει μια τρύπα που, όπως είπε, προοριζόταν να γίνει μυστικός μαζικός τάφος από την κυβέρνηση Άσαντ κοντά στην πόλη Dhumair της Συρίας
«Μας συμφέρει η πώληση των μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία» λέει o Γερμανός ΥΠΕΞ
Σημείωσε επίσης ότι «η Τουρκία είναι ένας βασικός στρατηγικός εταίρος για εμάς στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», επισημαίνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες συνεχίζονται»
Μαχητικό αεροσκάφος 2
«Η Ρωσία κατέρριψε δικό της μαχητικό αεροσκάφος στην Κριμαία», λέει το Κίεβο
«Προσπαθούσαν τόσο ενεργά να αποκρούσουν τις ουκρανικές επιθέσεις που κατέληξαν να καταρρίψουν το δικό τους αεροσκάφος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, Ντμίτρο Πλετεντσούκ
Μαχητικό αεροσκάφος
Θρίλερ με τον θάνατο του ιδρυτή της Mango Ισάκ Άντιτς στην Ισπανία – Ύποπτος ο γιος του για δολοφονία
Ο γιος του που ήταν μαζί του όταν έχασε τη ζωή του έπεσε σε αντιφάσεις, άφησε θολές περιοχές και περιέγραψε γεγονότα που δεν ταιριάζουν με τις διαπιστώσεις της καταλανικής αστυνομίας
Ο Ισάκ Αντιτς 1
Τρεις νεκροί και πάνω από 10 τραυματίες μετά από έκρηξη σε πολυκατοικία στο Βουκουρέστι
«Νόμιζα ότι μας βομβάρδιζαν», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ άλλοι πίστεψαν ότι γινόταν σεισμός - Τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν εγκλωβισμένους
Έκρηξη σε πολυκατοικία στο Βουκουρέστι
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
1