Κόσμος

Die Zeit: Γερμανία – ΉΠΑ… συνεργασία κατασκοπείας!

Η υπηρεσία αντικατασκοπείας της Γερμανίας προμηθεύτηκε ειδικό λογισμικό από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας τους για την ανταλλαγή δεδομένων.

Όλα έρχονται στο φως από γερμανικά ΜΜΕ, που επικαλούνται ένα μέχρι τώρα αδημοσίευτο έγγραφο που είχε φέρει στο φως ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο έφτασε στην εφημερίδα Die Zeit, το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) είχε συμφωνήσει τον Απρίλιο του 2013 να παρέχει στην NSA δεδομένα που συνέλεγε με αντάλλαγμα το ιδιαίτερα αποτελεσματικό πρόγραμμα XKeyscore.

«Το BfV θα μοιράζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό δεδομένα τα οποία σχετίζονται με την αποστολή της NSA», ανέφερε το έγγραφο, σύμφωνα με την Zeit.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έκδοση του XKeyscore που παραδόθηκε στο BfV δεν του έδινε τη δυνατότητα να συγκεντρώνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το Διαδίκτυο, πάντως της επέτρεψε να αρχίσει να αναλύει άμεσα τεράστιους όγκους δεδομένων που είχαν ήδη συγκεντρωθεί με αυτόματο τρόπο.

Οι πράκτορες της γερμανικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας αντιμετώπισαν «μεγάλη πίεση» από την ιεραρχία καθώς η NSA ήθελε άμεσα «αποτελέσματα με τα οποία να μπορεί να δουλέψει» από τη χρήση του λογισμικού, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Γερμανίας και το σώμα κοινοβουλευτικού ελέγχου το οποίο είναι αρμόδιο για την εποπτεία του BfV δεν είχαν ενημερωθεί πλήρως για τη συμφωνία, κάτι που σημαίνει ότι το ζήτημα είναι πολιτικά και νομικά ιδιαίτερα λεπτό.

Στελέχη του BfV είχαν επιχειρηματολογήσει ότι οι πληροφορίες που συλλέγονταν με τη χρήση του XKeyscore μπορούσαν να μεταφέρονται στην NSA χωρίς να παραβιάζεται το γερμανικό δίκαιο.

Το 2013, ο πληροφορικός πρώην εργαζόμενος στην NSA Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε έγγραφα που περιέγραφαν λεπτομερώς τη μακρόχρονη συγκέντρωση από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεδομένων για «στόχους» υψηλής αξίας στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Μπούντεσταγκ συνέστησε μια κοινοβουλευτική επιτροπή τον Μάρτιο του 2014 για να εξετάσει την έκταση των δραστηριοτήτων της NSA στη Γερμανία, μετά την αποκάλυψη των εγγράφων αυτών από τον Σνόουντεν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διακινητής «αρχιτέκτονας» δημιούργησε μεγάλο «ναρκο-τούνελ» για τη μεταφορά χασίς από το Μαρόκο στην Ισπανία - Δείτε εικόνες
Εικόνες από το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν μια «πολύπλοκη υπόγεια υποδομή», μέσω της οποίας μπορούσαν να διακινούνται λαθραία έως και δύο τόνοι χασίς κάθε εβδομάδα από το Μαρόκο στην ανεξάρτητη πόλη Θέουτα
Ισπανία
Σάλος με τον σύζυγο της Κρίστι Νοέμ: Δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του με γυναικεία ρούχα και ψεύτικο στήθος
Οι φωτογραφίες δείχνουν τον σύζυγο της πρώην υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νοέμ, ντυμένο με ροζ σορτς και εφαρμοστό crop top στο χρώμα του δέρματος, και τεράστια ψεύτικα στήθη
Ο σύζυγος της Κρίστι Νοέλ
Κοινή ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Μέση Ανατολή: «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, καλούμε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ»
«Καλούμε το Ισραήλ να αποφύγει την περαιτέρω επέκταση της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων μέσω χερσαίας επιχείρησης στο λιβανικό έδαφος» αναφέρεται στην δήλωση
Λίβανος
Δημοσιογράφος απήχθη στη Βαγδάτη - Συνελήφθη ένας ύποπτος
Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων υπόπτων και την απελευθέρωσή της δημοσιογράφου, ενώ θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον όλων των εμπλεκομένων
Ένας αστυνομικός στέκεται φρουρός καθώς πολίτες, εγκαταλείπουν το Ιράκ μέσω της συνοριακής διάβασης Καράμε με την Ιορδανία, μετά το κλείσιμο των αεροδρομίων στο Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, εν μέσω της σύγκρουσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν
Νετανιάχου για Ιράν: Αργά ή γρήγορα, το καθεστώς θα πέσει – Βομβαρδισμοί στη Βηρυτό, σειρήνες στο Ισραήλ – Πάνω από 20 ρουκέτες εκτόξευσε η Χεζμπολάχ
Χάος και πάλι στη Βηρυτό με ισραηλινούς βομβαρδισμούς - Το Ιράν απειλεί να στοχοποιήσει αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες και καλεί σε εκκενώσεις
Επίθεση στο Ισραήλ 10