Κόσμος

Εφιαλτική προειδοποίηση! Οι γιγαντιαίοι κομήτες “Κένταυροι” απειλούν τη Γη!

Οι μακρινοί γιγαντιαίοι κομήτες μπορεί να συνιστούν απειλή για τη ζωή στη Γη, όπως και οι πιο κοντινοί αστεροειδείς που παρακολουθούνται ήδη από τους επιστήμονες! Αυτό προειδοποίησε μια ομάδα αστρονόμων.

Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν ανακαλυφθεί εκατοντάδες τεράστιοι κομήτες στα απώτατα όρια του ηλιακού συστήματός μας, επισημαίνουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Astronomy & Geophysics. Οι κομήτες αυτοί, που έχουν ονομαστεί “Κένταυροι”, ακολουθούν ασταθείς τροχιές και ορισμένες φορές διασταυρώνονται με την πορεία των μεγάλων πλανητών, του Δία, του Κρόνου, του Ουρανού και του Ποσειδώνα.

Πως μπορούν να αλλάξουν πορεία

Λόγω της βαρυτικής έλξης των πλανητών αυτών, οι κομήτες μπορεί να αλλάξουν πορεία και να βρεθούν στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα που περιλαμβάνει τον Ερμή, την Αφροδίτη, τη Γη, τον Άρη και τη ζώνη των αστεροειδών!

Ο κίνδυνος ένας κομήτης διαμέτρου 100 χιλιομέτρων να διασταυρωθεί με την τροχιά της Γης υπολογίστηκε από τον Μπιλ Νάπιερ του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ: αυτό μπορεί να συμβεί 1 φορά κάθε 40.000-100.000 χρόνια.

Πλησιάζοντας στον Ήλιο οι κομήτες αυτοί, που αποτελούνται από πάγο και συσσωρευμένη σκόνη, διαλύονται σε πολλά κομμάτια. Η σύγκρουση των συντριμμιών με τη Γη θα ήταν “αναπόφευκτη”, εκτιμούν οι επιστήμονες.

“Τα τελευταία τριάντα χρόνια καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες για να αναλύσουμε τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης της Γης με έναν αστεροειδή” υπογράμμισε ο Νάπιερ, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. “Το έργο μας υποδεικνύει ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε πιο μακριά, πέρα από την τροχιά του Δία, για να βρούμε τους Κενταύρους. Αν έχουμε δίκιο, οι κομήτες αυτοί μπορεί να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο και ήρθε η ώρα να τους καταλάβουμε καλύτερα“, πρόσθεσε.

Προς το παρόν πάντως ο κόσμος δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί, είπε ο συνάδελφός του, Ντέιβιντ Άσερ. “Στη διάρκεια της δικής μας ζωής οι πιθανότητες μιας σύγκρουσης δεν έχουν αυξηθεί”, εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το πρώτο 24ωρο του Νικολά Σαρκοζί στη φυλακή: Έκανε γυμναστική και άρχισε να γράφει το βιβλίο του – Δύο φύλακες ασφαλείας σε γειτονικό κελί για την προστασία του
Ο δικηγόρος του περιέγραψε μία «δύσκολη» πρώτη μέρα για τον Σαρκοζί - «Όλοι οι κρατούμενοι κάνουν θόρυβο, φωνάζουν, χτυπούν στους τοίχους»
Νικολά Σαρκοζί
Ντόναλντ Τραμπ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης πιθανόν μου οφείλει πολλά χρήματα ως αποζημίωση
Οι δικηγόροι του ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα αξιώνουν κάπου 230 εκατομμύρια δολάρια από το υπουργείο ως αποζημίωση για ομοσπονδιακές έρευνες σε βάρος του πριν από την εκλογή του για δεύτερη θητεία
Ντόναλντ Τραμπ
Επέστρεψαν στο Ισραήλ οι σοροί του ιδρυτή του κιμπούτς Νιρ Οζ και ενός 38χρονου υπαξιωματικού
Ο Ταμίρ Αντάρ, υπαξιωματικός 38 ετών, σκοτώθηκε όταν έγινε στο νότιο Ισραήλ η έφοδος της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023, ενώ ο Άριε Ζαλμάνοβιτς, 85 ετών όταν πέθανε, ήταν αγρότης, εκ των ιδρυτών του κιμπούτς Νιρ Οζ
Οι δύο νεκροί όμηροι που αναγνωρίστηκαν