Κόσμος

Εκλογές στην Ολλανδία: Νικητής ο κεντρώος Ρομπ Γέτεν – Παραμένει ισχυρή η ακροδεξιά

Θέλει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς όμως τη συμμετοχή ακροδεξιού κόμματος

Στην Ολλανδία ήταν τα βλέμματα στραμμένα των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, ο 38χρονος κεντρώος Ρομπ Γέτεν αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, όπως ανακοίνωσε σήμερα (07.11.2025) το αρμόδιο εκλογικό Συμβούλιο.

Ειδικότερα, ο Γέτεν κέρδισε τις εκλογές με διαφορά μόλις 29.668 ψήφων από τον ηγέτη της ακροδεξιάς, Γκερτ Βίλντερς, έπειτα από μια ψηφοφορία που θεωρείται δείκτης της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Πλέον, ο Γέτεν θα πρέπει να σχηματίσει πρώτα έναν συνασπισμό, διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί μήνες και να τον οδηγήσει να συμπεριλάβει ένα ακροδεξιό κόμμα.

Οι ρευστές κοινοβουλευτικές ισορροπίες

Στο ολλανδικό πολιτικό σύστημα, κανένα κόμμα δεν διαθέτει αρκετό αριθμό εδρών στο Κοινοβούλιο των 150 μελών ώστε να κυβερνήσει μόνο του, κάτι που καθιστά αναγκαίους τους συμβιβασμούς και τις διαπραγματεύσεις.

Το κεντρώο κόμμα D66 του Ρομπ Γέτεν εξασφάλισε 26 έδρες, σύμφωνα με το εκλογικό Συμβούλιο, τον μικρότερο αριθμό εδρών που έχει καταγραφεί ποτέ για έναν νικητή των βουλευτικών εκλογών.

Το ακροδεξιό κόμμα PWW, του οποίου ηγείται ο Βίλντερς, εξασφάλισε επίσης 26 έδρες. Αν και ο Βίλντερς έχασε 11 έδρες σε σχέση με την αναπάντεχη εκλογική νίκη του το 2023, η ακροδεξιά παραμένει ισχυρή στην Ολλανδία και αυξάνει τον αριθμό των βουλευτών της.

Ο Γκερτ ΒίλντερςΟ ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς Γκερτ Βίλντερς / REUTERS / Yves Herman

Το ακροδεξιό κόμμα Φόρουμ για τη δημοκρατία πέρασε από τις τρεις στις επτά έδρες, ενώ ένα άλλο ακροδεξιό κόμμα, το JA21, κέρδισε εννέα έδρες, έναντι μίας στις εκλογές του 2023.

Συνολικά 15 κόμματα εξασφάλισαν έδρες στο Κοινοβούλιο. Ο Γέτεν προτιμά έναν τετρακομματικό συνασπισμό που θα περιλαμβάνει κόμματα διαφόρων πολιτικών κατευθύνσεων.

Επιθυμεί κατά προτεραιότητα να συνεργαστεί με το κεντροδεξιό CDA (18 έδρες), το φιλελεύθερο δεξιό VVD (22 έδρες) και την αριστερή ομάδα Πράσινοι/Εργατικό Κόμμα (20 έδρες).

Ο συνδυασμός αυτός θα του έδινε άνετη πλειοψηφία 86 εδρών, όμως η ηγέτης του VVD, η Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, απέκλεισε κάθε συνασπισμό με τους Πράσινους/Εργατικούς. Eκείνη προτιμά έναν συνασπισμό της δεξιάς μαζί με το CDA, το ακροδεξιό JA21 και το D66 του Γέτεν.

Ένας τέτοιος συνασπισμός θα διέθετε ακριβώς 75 έδρες, καθιστώντας τον ενδεχομένως ασταθή. Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν ένας μειοψηφικός συνασπισμός, όμως ο Γέτεν έχει τονίσει ότι δεν είναι η προτιμώμενη επιλογή του.

Για να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορές, έχει οριστεί ένα πρόσωπο, αποστολή του οποίου είναι να διερευνήσει ποια κόμματα είναι έτοιμα να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Ο Γέτεν ονόμασε τον Γάουτερ Κούλμες, διευθυντή της εθνικής εταιρίας σιδηροδρόμων NS, για να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει να δώσει λογαριασμό σχετικά με την πρόοδο των προσπαθειών του την Τρίτη.

Η στάση του ηγέτη της ακροδεξιάς

Ο Βίλντερς παραδέχθηκε την ήττα του, δίνοντας συγχαρητήρια στον Γέτεν, όμως μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανυπόστατους ισχυρισμούς για εκλογικές παρατυπίες.

«Το εκλογικό Συμβούλιο κατέληξε πως καμία παρατυπία που θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία των εκλογικών αποτελεσμάτων δεν διαπιστώθηκε στα διάφορα στάδια της εκλογικής διαδικασίας», δήλωσε ο πρόεδρος του εκλογικού Συμβουλίου, Βιμ Κάικεν.

Ο αριθμός των λαθών κατά την καταμέτρηση μειώθηκε από 14.000 το 2021 σε περίπου 8.000, υπογράμμισε. «Στην Ολλανδία, υπάρχει μια καλά μελετημένη και στέρεα διαδικασία για την ψηφοφορία και την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων», είπε ο Κάικεν.

Αν και ο Βίλντερς πρότεινε να συμμετάσχει στον συνασπισμό, όλα τα παραδοσιακά κόμματα έχουν αποκλείσει τη συνεργασία μαζί του.

Ο Βίλντερς είχε προκαλέσει αυτές τις πρόωρες εκλογές αποσύροντας το κόμμα του PVV από την κυβέρνηση, λόγω καθυστέρησης της εφαρμογής της «πιο αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής από ποτέ άλλοτε».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο ντοκουμέντο από τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης του 56χρονου ορειβάτη με ελικόπτερο στο Αγρίνιο
Ο 56χρονος Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας αφού απεγκλωβίστηκε από το δύσβατο σημείο, φέροντας τραύματα στο σώμα του μεταφέρθηκε με Super Puma στο νοσοκομείο του Ρίου
Αγρίνιο
Τραμπ στη Wall Street Journal: «Θα καταστρέψω τα εργοστάσια ενέργειας του Ιράν, εάν δεν ανοίξουν τα Στενά»
«Βρισκόμαστε σε πολύ ισχυρή θέση και η συγκεκριμένη χώρα θα χρειαστεί 20 χρόνια για να ανοικοδομηθεί, αν είναι τυχερή, αν εξακολουθεί να υπάρχει ως χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
REUTERS
Χάος στον Λίβανο: Έντεκα νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις σε Τζνα και Χαρφάτα, ανάμεσά τους και παιδιά – Πάνω από 30 τραυματίες
Το Ισραήλ σκοπεύει να θέσει υπό τον έλεγχό του μια «ζώνη ασφαλείας» σε βάθος 30 χλμ εντός του εδάφους του Λιβάνου, ενώ έχει εκδώσει εντολές εκκένωσης που καλύπτουν περίπου το 15% του λιβανέζικου εδάφους
Λίβανος
Η βασιλική οικογένεια στην λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα – Η εντυπωσιακή Κέιτ Μίντλετον και o πρίγκιπας Τζορτζ που ψήλωσε
Πρόκειται για την πρώτη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα στην οποία είναι παρούσα η Κέιτ Μίντλετον εδώ και 2 χρόνια, από τότε που διαγνώστηκε με καρκίνο - Οι απουσίες που δεν πέρασαν απαρατήρητες
Η Κέιτ Μίντλετον, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και τα παιδιά τους, Σάρλοτ, Τσορτζ και Λούι
Ρωσία: Ένας νεκρός και δύο αγνοούμενοι έπειτα από τη βύθιση εμπορικού πλοίου στην Αζοφική Θάλασσα
Ο Βλαντιμίρ Σάλντο, ο διορισμένος από τη Μόσχα ηγέτης των ελεγχόμενων από τη Ρωσία περιοχών της περιφέρειας Χερσόν της Ουκρανίας, δήλωσε ότι εννέα μέλη του πληρώματος βρέθηκαν ζωντανά στην ακτή
Τα μέλη του πληρώματος ενός φορτηγού πλοίου που ναυάγησε στην Αζοφική Θάλασσα, σώθηκαν και τους παρέχεται βοήθεια στις ακτές του τμήματος της περιφέρειας Χερσόν που ελέγχεται από τη Ρωσία