Σάββατο, 4 Μαΐ
21oC Αθήνα

Ένας νεκρός σε συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας στο Μαλάουι

Ένας νεκρός σε συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας στο Μαλάουι

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με την αστυνομία στο Μαλάουι στη διάρκεια διαδηλώσεων με αίτημα την ανακαταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών.

Η αστυνομία του Μαλάουι πυροβόλησε και σκότωσε σήμερα έναν διαδηλωτή αφού δεκάδες άνθρωποι έστησαν οδοφράγματα, έκαψαν λάστιχα και έσπασαν τα τζάμια καταστημάτων στην περιοχή Μανγκότσι στο νότο ζητώντας να ανακαταμετρηθούν οι ψήφοι των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 20 Μαΐου, ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν ένας άνθρωπος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε καθώς οι αστυνομικοί προσπάθησαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους όταν τους επιτέθηκαν οργισμένοι διαδηλωτές», δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας Ελάιτζ Κατσικούγο. «Δύο αστυνομικοί είναι σοβαρά τραυματισμένοι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες έριξε η αστυνομία για να διαλύσει τους διαδηλωτές

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει τους δεκάδες διαδηλωτές, οι οποίοι είναι υποστηρικτές του Λαϊκού Κόμματος της προέδρου Τζόις Μπάντα και του Κόμματος του Κογκρέσου του Λάζαρους Τσακουέρα. Και τα δύο κόμματα έχουν ζητήσει να ανακαταμετρηθούν οι ψήφοι.

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με το αν η Εκλογική Επιτροπή του Μαλάουι πρέπει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις οποίες είναι πιθανό να έχει κερδίσει ο αντίπαλος της Μπάντα, ή αν θα πρέπει να ανακαταμετρηθούν οι ψήφοι. Η διαδικασία αυτή ενδέχεται να διαρκέσει δύο μήνες.

Τέσσερις ημέρες μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι με καταμετρημένο το 30% των ψήφων φαίνεται ότι κερδίσει το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP), επικεφαλής του οποίου είναι ο Πίτερ Μουταρίκα, αδελφός του εκλιπόντος προέδρου Μπίνγκου γουά Μουταρίκα, με 42%.

Η Μπάντα, η πρώτη γυναίκα ηγέτης κράτους της νότιας Αφρικής, ακολουθεί με 23%.

Η Εκλογική Επιτροπή έχει ολοκληρώσει την καταμέτρηση, αλλά δεν έχει ανακοινώσει το αποτέλεσμα. Τοπικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι ο Μουταρίκα θα κερδίσει με διαφορά αν δεν υπάρξει ανακαταμέτρηση.

Διαβάστε

Αίγυπτος: Επιστροφή αρχαιοτήτων που είχαν κλαπεί από το Εθνικό Μουσείο Μαλάουι

Κυβέρνηση Μαλάουι προς Μαντόνα: Ποιά νομίζεις ότι είσαι;

Δεν τις πλήρωσαν και τους έπνιξαν!

Ορφανό ελεφαντάκι βρήκε νέα… “μαμά”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε