Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Ερντογάν: Δημοκρατική απόφαση η επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

Ερντογάν Κωνσταντινούπολη

Ο Ερντογάν θέλει να κερδίσει την Κωνσταντινούπολη. Δεν τον νοιάζουν ούτε οι κατσαρόλες, ούτε οι φωνές για δικτατορία, ούτε τίποτα. Τον νοιάζει μόνο να ελέγχει τον δήμαρχο της πόλης από την οποία ξεκίνησε την πορεία του έως το… παλάτι (του) στην Άγκυρα.

Η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να επαναληφθούν οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη έβγαλε εκατοντάδες ανθρώπους στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Αλλά ο ήχος από τις κατσαρόλες που κρατούσαν, δεν έφτασε στα αυτιά του Ερντογάν. Για τον Τούρκο πρόεδρο η απόφαση για επανάληψη των εκλογών ήταν η καλύτερη που θα μπορούσε να παρθεί…

Μετά την απόφαση, ο Ιμάμογλου αναγκάστηκε να επιστρέψει το χρίσμα και να ξεκινήσει νέο προεκλογικό αγώνα καθώς στις 23 Ιουνίου θα τεθεί ξανά αντιμέτωπος με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, τον εκλεκτό του Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας στους βουλευτές του AKP, την Τρίτη (07.05.2019), ο Ερντογάν χαρακτήρισε την απόφαση να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη ως την καλύτερη που θα μπορούσε να ληφθεί. Και ήταν η… καλύτερη απόφαση γιατί κατά τον Τούρκο πρόεδρο υπήρξε «οργανωμένη διαφθορά» και παρανομία. Και η επανάληψη είναι σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της δημοκρατίας.

«Θεωρούμε πως η απόφαση αυτή ήταν η καλύτερη για να ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να επιλύσουμε τα προβλήματά μας μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας και του δικαίου και για να πρυτανεύσει η λαϊκή βούληση», δήλωσε ο Ερντογάν στην ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματός του. «Πιστεύουμε πως υπήρξε οργανωμένη διαφθορά και πλήρης παρανομία στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη», υπογράμμισε.

Κι αν για τον Ερντογάν η επανάληψη των εκλογών της 31ης Μαρτίου, που είχε κερδίσει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου, για την αντιπολίτευση είναι «πραξικόπημα εναντίον των καλπών».

Ο Ερντογάν «απάντησε» και στην αντιπολίτευση, που τον κατηγορεί ότι με ψεύτικα στοιχεία κατάφερε να κερδίσει τη μάχη για την επανάληψη των εκλογών. «Τα στοιχεία που παράσχαμε είναι πολύ στέρεα (…) και δεν μπορούν να αντικρουσθούν», υποστήριξε αναφερόμενος στις πολλές προσφυγές που κατατέθηκαν από το AKP στην YSK τις τελευταίες εβδομάδες.

«Πιστεύουμε ειλικρινά πως οι εκλογές σηματοδοτήθηκαν από καταχρήσεις οι οποίες διαπράχθηκαν με οργανωμένο τρόπο», υποστήριξε κάνοντας λόγο για «έναν σφετερισμό της λαϊκής βούλησης».

Η ακύρωση των εκλογών θα επιτρέψει, σύμφωνα με τον Ερντογάν, «να αρθούν οι αμφιβολίες αναφορικά με τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη» και «να ενισχυθεί η δημοκρατία μας».

Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής. Οι απώλειές της φέτος φθάνουν συνολικά το 14%.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικό σαμποτάζ και υποσχέθηκε πως θα αποκρούσει τις επιθέσεις στην οικονομία. «Τι θα κάνουμε λοιπόν; Από τώρα και στο εξής, θα κάνουμε αυτό που κάναμε στους τρομοκράτες», δήλωσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις