Κόσμος

Ερντογάν – Πενς: Μαραθώνια συνάντηση – Χείλη ερμητικά κλειστά – «Δολοφονικά» βλέμματα

Η συνάντηση Ερντογάν - Πενς έμοιαζε «αιώνας»: Σχεδόν δύο ώρες! «Σφίγγες» οι δύο αντιπροσωπείες - Δεν έγιναν δηλώσεις. Άπαντες σχολιάζουν την ατμόσφαιρα: Έκοβες τον πάγο με το μαχαίρι. Ψυχρότερες παρά ποτέ οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ.

Ολοκληρώθηκε η σχεδόν δίωρη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, που έγινε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε στις 15:40 και έληξε 1 ώρα και 40 λεπτά αργότερα. Ακολούθησαν συζητήσεις τουρκικών και αμερικανικών αντιπροσωπειών.

TURKEY USA

Δεν υπήρξε επίσημο ανακοινωθέν έπειτα το τέλος της συνάντησης.

Ο Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δεν έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνάντησης με τον Ερντογάν, ωστόσο ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters πως «πιθανότατα διαβίβασαν τις ίδιες απαιτήσεις που έχει διατυπώσει τις τελευταίες μέρες η Ουάσινγκτον αναφορικά με την τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία».

Τι προηγήθηκε

Μια συνάντηση που έμοιαζε από την αρχή καταδικασμένη. Κι αν ρίξει κανείς μια ματιά στα πρόσωπα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Μάικ Πενς, θα καταλάβει γιατί.

Πρόσωπα «παγωμένα». Βλέμματα που θα μπορούσαν να «κόψουν» το αίμα. Βλοσυροί και αγέλαστοι, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς δεν έκαναν, γιατί δεν ήθελαν, καμία προσπάθεια να κρύψουν τίποτα.

Ο Ερντογάν υποδέχτηκε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στην είσοδο του γραφείου του.

erdogan pence

Μια χειραψία για τα μάτια των… φωτογράφων και πέρασαν στο «σαλόνι».

Κι εκεί τα πράγματα δεν άλλαξαν. Μάλλον η ατμόσφαιρα στο Βόρειο Πόλο είναι πιο ζεστή. Και όχι λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας που ήταν… σπίτι του, κάθισε πιο χαλαρός στην πολυθρόνα. Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε και με τη στάση του σώματός του ότι το τελευταίο μέρος που θα ήθελε να βρίσκεταιήταν το παλάτι του «σουλτάνου». erdogan pence

Η συνάντηση Ερντογάν – Πενς γίνεται στη σκιά της αποκάλυψης της επιστολής που έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του, στις 9 Οκτωβρίου (σ.σ. μέρα που ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία), με την οποία του ζητούσε να μην είναι «ανόητος». Μια επιστολή που «πετάχτηκε στα σκουπίδια», όπως «απάντησαν» πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Και μια επιστολή που έγινε στόχος… τρολαρίσματος ακόμη και από το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπο του Πούτιν να χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ασυνήθιστο για την αλληλογραφία μεταξύ ηγετών, το ύφος του Τραμπ. «Δεν συναντά κανείς συχνά τέτοια φρασεολογία στην αλληλογραφία μεταξύ ηγετών κρατών. Είναι μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη επιστολή», είπε Ντμίτρι Πεσκόφ.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό το περιστατικό που επισκίασε την πολυαναμενόμενη συνάντηση. Ένα 24ωρο πριν φτάσει ο Μάικ Πενς στο «Λευκό Παλάτι», ο Ερντογάν είχε πει ότι δεν θα δεχτεί να τον συναντήσει γιατί εκείνος μιλάει μόνο με τον Τραμπ. Μισή ώρα μετά, το… πήρε πίσω και η συνάντηση προγραμματίστηκε.

Αφού έβγαλαν τις απαραίτητες φωτογραφίες, Ερντογάν και Πενς έμειναν μόνοι τους όχι τελικά για 10 αλλά για 80 λεπτά σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, Μιχάλη Ιγνατίου και στη συνέχεια ήταν προγραμματισμένη η διευρυμένη συνάντηση των δυο ανδρών.

Τραμπ Ερντογάν

Με εντολή Τραμπ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ταξίδεψε στην Άγκυρα επικεφαλής αντιπροσωπείαςγια να προσπαθήσει να πείσει τον Ερντογάν να σταματήσει την επιχείρηση στη βόρεια Συρία και να αποχωρήσει από την περιοχή.

Κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, όχι μόνο γιατί ο Ερντογάν δεν δείχνει διατεθειμένος να σταματήσει την τουρκική εισβολή αλλά και γιατί φαίνεται να τα έχει βρει σε όλα με τους Ρώσους, αφήνοντας τους τη Μανμπίτζ και παίρνοντας υποσχέσεις πως οι Κούρδοι μαχητές, που είναι και ο στόχος της επιχείρησης στη βόρεια Συρία, θα μείνουν μακριά από τα σύνορα της Τουρκίας.

Σημειώνεται δε πως ενώ ο Ερντογάν δέχτηκε την πρόσκληση του Πούτιν να τον συναντήσει στις 22 Οκτωβρίου στο Σότσι, έχει αφήσει να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται να μην κάνει, τελικά, το ταξίδι στις ΗΠΑ, στις 13 Νοεμβρίου, όταν τον έχει καλέσει στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το σχέδιο Νετανιάχου για κατάληψη της Γάζας συνιστά νέα κλιμάκωση σημειώνει η Παλαιστινιακή Αρχή
«Η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστο μέρος του Κράτους της Παλαιστίνης, όπως ακριβώς η Ιερουσαλήμ και η Δυτική Όχθη. Χωρίς αυτήν, δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος»
Η κατεστραμμένη Γάζα
Ανάλυση Sky News: Ο λόγος που η συνάντηση Πούτιν και Τραμπ στην Αλάσκα αποτελεί νίκη για τη Ρωσία
Για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψή Πούτιν στην Αλάσκα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα πρέπει μάλλον να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως έκανε και όταν ο επενδυτικός απεσταλμένος Κιρίλ Ντμίτριεφ ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 3
Reuters: Η Ρωσία παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις – Κρατική βιομηχανική εταιρεία προμηθεύεται οπλικά συστήματα από τη Siemens
Ρωσικοί μεσάζοντες αγοράζουν οπλικά συστήματα και εξαρτήματα μέσω Κίνας που έχει ως «εταιρεία-έτερο» την γερμανική Siemens, παρά τις κυρώσεις που επιβάλλουν ΕΕ και ΗΠΑ
Ένας στρατιώτης της 57ης Ανεξάρτητης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επισκευάζει ένα άρμα μάχης, εν μέσω της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, στην περιοχή του Χάρκοβο 1