Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πουλάει τρέλα ο Ερντογάν! «Είπα – ξείπα» για τις συναντήσεις με Πενς και Πομπέο

Πουλάει τρέλα ο Ερντογάν! «Είπα – ξείπα» για τις συναντήσεις με Πενς και Πομπέο

Απίστευτος Ερντογάν, μετά το τελεσίγραφο στους Κούρδους για τη Συρία.
Πρώτα είπε ότι δεν θα δει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο και τον ΥΠΕΞ τον ΗΠΑ γιατί «θα μιλήσω μόνο με τον Τραμπ «όταν έρθει εδώ».
Αφού ανάγκασε τις ΗΠΑ να… βγάλουν ανακοίνωση, άλλαξε «ρότα».
Ο Τούρκος πρόεδρος θα πάει στη Μόσχα έως το τέλος του μήνα, αλλά δεν είναι σίγουρο το ταξίδι στις ΗΠΑ!

Έχει βαλθεί να τρελάνει κόσμο και κοσμάκη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ύστερα από μια (ακόμα) πύρινη, γεμάτη απειλές και προκλήσεις (σ.σ. όπως αυτή πως έγινε σφαγή στην Κύπρο πριν τον Αττίλα) ομιλία στους βουλευτές του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τους πάντες άνω κάτω.

Είπε πως δεν θα δεχτεί να συναντήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο γιατί εκείνος μιλάει μόνο με τον Ντόναλντ Τραμπ!

Μάλλον ο Ερντογάν ζήλεψε τα καμώματα του Αμερικανού ομολόγου του (για τα οποία λίγες ώρες νωρίτερα τον είχε… τρολάρει) και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, άλλαξε στάση και μέσω πηγών και του διευθυντή επικοινωνίας του, ανακοίνωσε ότι τελικά θα δεχτεί να συναντήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον υπουργό Εξωτερικών, αύριο στην Άγκυρα!

Ο Ερντογάν «προβλέπει να συναντήσει την αμερικανική αντιπροσωπεία», έγραψε στο Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Το όλο θέμα δημιούργησε ο ίδιος ο Ερντογάν. Αφού εκφώνησε την ομιλία του στους βουλευτές του AKP, δίνοντας τελεσίγραφο στους Κούρδους να παραδώσουν τα όπλα τους έως το βράδυ για να σταματήσει την επιχείρηση στη βόρεια Συρία και διαμηνύοντας ότι δεν θέλει μεσολαβητές (σ.σ. όπως ο Πενς και ο Πομπέο που πηγαίνουν στην Άγκυρα με την εντολή από τον Τραμπ να εξασφαλίσουν εκεχειρία) ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε από την ανταποκρίτρια του Sky News τι θα πει στον Αμερικανό αντιπρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν.

Click4more: Ο Τσαβούσογλου «απειλεί» τις ΗΠΑ: Θα απαντήσουμε αν επιβάλλετε κυρώσεις

Και τότε, άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό, λέγοντας πως δεν θα τους συναντήσει, αλλά εκείνοι θα δουν μόνο τους Τούρκους ομολόγους τους, γιατί εκείνος μιλάει μόνο με τον Τραμπ! «Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στο Sky News αποκλειστικά ότι ΔΕΝ θα συναντήσει την αμερικανική αντιπροσωπεία. Θα μιλήσει μόνο με τον Τραμπ. Πομπέο και Πενς θα συναντήσουν τους Τούρκους ομολόγους τους», έγραψε στο twitter η Alex Crawford.

Όταν έρθει εδώ ο Τραμπ, θα του μιλήσω“, είπε ο Ερντογάν όπως ακούγεται να λέει ο μεταφραστής του στο video που ανέβασε στο twitter το Sky News!

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο γιατί ο Τούρκος δημοσιογράφος Ρατζίπ Σοϊλού έγραψε στο twitter πως έχει ηχητικό στο οποίο ο Ερντογάν, μιλώντας στα τουρκικά ΜΜΕ, λέει πως θα δει τον Μάικ Πενς και τον Μάικ Πομπέο, αλλά όχι στον Ο’ Μπράιεν και τους άλλους. Πρόσθεσε δε πως μπορεί το όλο θέμα να είναι… παρεξήγηση και ίσως ο Ερντογάν να παραστεί στις συναντήσεις του αντιπροέδρου και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με τους ομολόγους τους!

Κάτι ανάλογο tweet-αρε και η ανταποκρίτρια του Sky News: πως ο Ερντογάν off camera είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους πως θα δει τον Πενς και τον Πομπέο!

Στα περίπου… 30 λεπτά που όλος ο κόσμος ασχολούνταν με την «πόρτα» του Ερντογάν στους απεσταλμένους του Ντόναλντ Τραμπ, στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να “μιλήσει” και να πει πως το ταξίδι του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην Τουρκία θα γίνει κανονικά, παρά την άρνηση του Τούρκου προέδρου να τον συναντήσει!

«Ο αντιπρόεδρος αναχωρεί σήμερα για την Τουρκία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κέιτι Ουόλντμαν, εκπρόσωπος του Πενς, ερωτηθείσα σχετικά με ενδεχόμενη αλλαγή του προγράμματος.

Τελικά κι αν κάτι δεν… αλλάξει ξανά τις επόμενες ώρες, οι συναντήσεις θα γίνουν αύριο, Πέμπτη.

Η Άγκυρα δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους.

Click4more: Ερντογάν: Δεν μπορώ πια να παρακολουθώ τον Τραμπ στο twitter!

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ταξιδεύουν στην Άγκυρα με στόχο να πείσουν την τουρκική ηγεσία να επιλέξει την εκεχειρία. Αλλά αυτό το απέκλεισε ήδη ο ίδιος ο Ερντογάν.

Στον αέρα και το ταξίδι στις ΗΠΑ;

Όλα αυτά ενώ ο Ερντογάν άφησε εμμέσως να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται να μην ταξιδέψει, τελικά, στις ΗΠΑ για να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Νοεμβρίου. Λίγες ώρες αφού δέχτηκε πρόσκληση και από τον Πούτιν να επισκεφτεί τη Μόσχα έως το τέλος Οκτωβρίου, μετά την “πύρινη” ομιλία του στην Κ.Ο. του κόμματός, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας με δημοσιογράφους, είπε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα κάνει το ταξίδι στην Ουάσινγκτον, αποδεχόμενος την πρόταση του Αμερικανού προέδρου!

Ο Ερντογάν είπε πως θα αποφασίσει αν θα πάει τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ μετά τις συναντήσεις που θα έχει με μια αμερικανική αντιπροσωπεία στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα. Δεν διευκρίνισε όμως ποιοι θα αποτελούν αυτή την «αντιπροσωπεία».

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως θα επανεκτιμήσει την πραγματοποίηση του ταξιδιού επειδή «τα επιχειρήματα, οι διάλογοι, οι συζητήσεις που γίνονται στο Κογκρέσο σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου υπουργούς συνιστούν πολύ μεγάλη έλλειψη σεβασμού προς την τουρκική κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο Ερντογάν σχολίασε και την απαγγελία κατηγοριών από Αμερικανούς εισαγγελείς σε βάρος της τράπεζας Halkbank για συμμετοχή σε κύκλωμα αποφυγής των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν, κάνοντας λόγο για «ένα παράνομο, άσχημο βήμα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις