Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Εθνική τραγωδία στην Ρωσία – Τουλάχιστον 41 παιδιά μεταξύ των νεκρών!

Εθνική τραγωδία στην Ρωσία – Τουλάχιστον 41 παιδιά μεταξύ των νεκρών!

– Τους 64 έχουν φτάσει οι νεκροί από την φωτιά σε εμπορικό κέντρο στο Κεμέροβο της Σιβηρίας
– Πάνω από 40 παιδιά θεωρούνται νεκρά – Τα περισσότερα κάηκαν ζωντανά σε κινηματογράφο
– Οι εικόνες από το σημείο της τραγωδίας συγκλονίζουν

Νέα φωτιά ξέσπασε σήμερα στο εμπορικό κέντρο στο Κεμέροβο της Σιβηρίας. Πυκνοί κανοί ξεπηδούν και πάλι από το κουφάρι του εμπορικού κέντρου που έγινε τάφος για τουλάχιστον 64 ανθρώπους.

Ο απολογισμός είναι τραγικός και δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών από την τραγωδία σε εμπορικό κέντρο της Σιβηρίας θα αυξηθεί και άλλο. Το πιο τραγικό ακόμα είναι ότι από τους 64 ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους στο εμπορικό κέντρο που τυλίχθηκε στις φλόγες το απόγευμα της Κυριακής, τουλάχιστον οι 41 είναι παιδιά!

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες Κυριακή σε εμπορικό κέντρο με χώρους ψυχαγωγίας στην περιοχή Κεμέροβο της Σιβηρίας. Σύμφωνα με τις αρχές, 44 άνθρωποι τραυματίστηκαν και από αυτούς δέκα νοσηλεύονται. Από το πρωί, εκατοντάδες πολίτες πηγαίνουν στον τόπο της τραγωδίας και αφήνουν λουλούδια ή και κάποια κουκλάκια στη μνήμη όσων χάθηκαν τόσο άδικα.

Δείτε live εικόνα από το Κεμέροβο

Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότερα από δέκα παιδιά αγνοούνται. Η πυρκαγιά ξεκίνησε σε έναν από τους υψηλότερους ορόφους του εμπορικού κέντρου Zimnyaya Vishnya και πολλά από τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους βρίσκονταν σε κινηματογραφική αίθουσα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να πηδάνε από τα παράθυρα του κτιρίου για να γλιτώσουν από τις φλόγες.

“Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατέρρευσε η οροφή πάνω από δύο κινηματογραφικές αίθουσες”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας. Όπως μετέδωσε το Sputnik, επικαλούμενο την Προεδρική Επίτροπο για τα Δικαιώματα των Παιδιών Αννα Κουζνετσόβα, η πυρκαγιά οφείλεται σε εγκληματική αμέλεια. Η Κουζνετσόβα έδωσε εντολή για τη διενέργεια ελέγχων σε όλα τα εμπορικά κέντρα της χώρας.

Περίπου 660 μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών μετέβησαν επί τόπου, ενώ οι πυροσβέστες επιχειρούσαν επί 17 ώρες να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Το Κεμέροβο, μια περιοχή όπου υπάρχουν ανθρακωρυχεία, βρίσκεται σε απόσταση 3.600 χλμ ανατολικά της Μόσχας.

Το εμπορικό κέντρο, το οποίο άνοιξε το 2013, διαθέτει κινηματογραφικές αίθουσες, εστιατόρια, μια σάουνα, μια αίθουσα μπόουλινγκ και έναν μικρό ζωολογικό κήπο.

Η πυρκαγιά φέρεται να ξέσπασε περίπου στις 17:00 τοπική ώρα χθες Κυριακή σε ένα τμήμα του κτιρίου όπου βρίσκονται οι αίθουσες ψυχαγωγίας.

Ο Γιεβγκένι Ντεντιουκίν της υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων της περιοχής του Κεμέροβο, δήλωσε ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μια έκταση περίπου 1.500 τμ. “Το εμπορικό κέντρο είναι μια πολύπλοκη κατασκευή. Υπάρχουν πολλά εύφλεκτα υλικά”.

Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν και ανακρίνονται, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας του εμπορικού κέντρου, σύμφωνα με την Επιτροπή. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο ιδιοκτήτης του εμπορικού κέντρου.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, το κόστος της ζημιάς από την πυρκαγιά εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 52,6 εκατ. δολάρια.

Χάος και πανικός από τη φωτιά

Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά ο διασώστες πρόλαβαν να απομακρύνουν με ασφάλεια περίπου 100 ανθρώπους από το εμπορικό κέντρο Ζίμναγια Βίσνια που στεγάζει κινηματογράφους, εστιατόρια, μια αίθουσα μπόουλινγκ, πάρκινγκ για 250 οχήματα, καθώς και πολλά καταστήματα.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται άνθρωποι να πηδούν από τα παράθυρα του κτιρίου, που είχε τυλιχθεί στους καπνούς και τις φλόγες, για να γλιτώσουν.

Δείτε σοκαριστικές εικόνες

Μάρτυρες που έζησαν τον τρόμο περιέγραψαν τον τρόμο και τον πανικό που επικράτησε όταν ξέσπασε η φωτιά. Πως ενώ οι φλόγες επεκτείνονταν σε όλο το εμπορικό κέντρο, πολλοί ανέφεραν ότι δεν χτύπησε συναγερμός ούτε και ειδοποιήσεις από τα μεγάφωνα.

Πως ο κόσμος έπρεπε να βρει μόνος του το δρόμο για να φύγει από τον τελευταίο όροφο του εμπορικού, ο οποίος είχε ήδη γεμίσει καπνό! Εκατοντάδες άνθρωποι και τα παιδιά τους βρίσκονταν στο εμπορικό όταν ξέσπασε η φωτιά. Κάποιοι τα είχαν αφήσει στο σινεμά. Κάποιοι άλλοι στους παιδότοπους.

Χρειάστηκαν προσπάθειες 12 ωρών για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά. Το κτίριο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Μέρος της ταράτσας του έχει καταρρεύσει.

Η εκδρομή έγινε εφιάλτης

Υπάρχουν φόβοι πως ανάμεσα στα θύματα είναι και τα παιδιά μιας ολόκληρης τάξης του δημοτικού. Παιδιά που είχαν πάει εκδρομή στο εμπορικό κέντρο του Κεμέροβο. Πρόκειται για μαθητές δημοτικού σχολείου έξω από την πόλη. Επισκέπτονταν το Κεμέροβο στο πλαίσιο εκπαιδευτικής άσκησης. Τα συνόδευε μια δασκάλα για να δουν μια ταινία κινουμένων σχεδίων.

Εκτιμάται ότι η δασκάλα άφησε τα παιδιά στο σινεμά για να κάνει μια βόλτα στο εμπορικό κέντρο. Όμως μετά τη φωτιά, τα παιδιά εγκλωβίστηκαν στην αίθουσα.

A post shared by @oksanakistarova on

Το τελευταίο τηλεφώνημα στους γονείς τους

Κάποια από τα παιδιά που παγιδεύτηκαν στο εμπορικό, κατάφεραν να ειδοποιήσουν τους γονείς τους ή να επικοινωνήσουν με φίλους τους μέσω των social media.

Ένα από τα μηνύματα αυτά, το οποίο φέρεται να έστειλε ένα 13χρονο κορίτσι, ανέβηκε στο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο VKontakte. “Έχει ξεσπάσει φωτιά. Πιθανότατα, αντίο” φαίνεται σε ένα screenshot. Το κορίτσι είναι ανάμεσα στα παιδιά που αγνοούνται.

Η Άννα Ζαρέτσνεβα ήταν στο εμπορικό με τον άνδρα και τον γιο της. Ανέβασε στο instagram τη μαρτυρία της. Πως δεν ήχησε συναγερμός. Πως τα φώτα στο σινεμά δεν άναψαν όταν ξέσπασε η φωτιά. Ακόμα και η ταινία συνέχισε να παίζει! Σαν να μη συνέβαινε τίποτα.

Η οικογένεια ήταν τυχερή γιατί άλλοι πολίτες τους ειδοποίησαν για τη φωτιά. “Στον τρίτο όροφο, όπου είναι το σινεμά, ήταν σκοτεινά, γεμάτο καπνό, ο κόσμος είχε πανικοβληθεί, παιδιά έκλαιγαν”, λέει σε video που ανέβασε. Και καθώς βγαίνει, ο χώρος γεμίζει καπνό.

Όταν η Άννα και ο γιος της βγήκαν από το κτίριο, ο άνδρας της αποφάσισε να ξαναμπεί για να πάρει τα πράγματα που άφησαν πίσω. Περιέγραψε χαοτικές στιγμές. Παιδιά παγιδευμένα και τους γονείς τους να μην μπορούν να φτάσουν στην αίθουσα του σινεμά εξαιτίας του καπνού!

Η Άννα δεν ήταν η μοναδική που μίλησε για το συναγερμό που δεν ήχησε ποτέ. Το ίδιο περιέγραψε και μια γυναίκα, η Αλεξάνδρα. Σε video που ανέβασε στο instagram λέει πως πρώτη φορά πήγε στο εμπορικό για να δει μια παιδική ταινία. “Είδα μια γυναίκα να τρέχει και να φωνάζει για τη φωτιά, προκλήθηκε πανικός, παραλίγο να μας ρίξουν κάτω. Όχι, δεν ήχησε συναγερμός!”. Μια ακόμη μαρτυρία που σοκάρει τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από rt.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις