Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Έτοιμος για εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της σχέδια δεν έχει η Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο της Ιαπωνίας, η Πιονγιάνγκ προετοιμάζει την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, ακόμα και σε μια εβδομάδα από σήμερα.

Ιάπωνας αξιωματούχος που κράτησε την ανωνυμία του αναφέρθηκε σε σημάδια πιθανής εκτόξευσης βάσει αναλύσεων από δορυφορικές εικόνες που απεικονίζουν την περιοχή δοκιμών πυραύλων στο Τονγκτσάνγκ-ρι, τη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας, χωρίς να αναφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι πληροφορίες συμπίπτουν με συζητήσεις μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για νέες κυρώσεις στη χώρα μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιανουαρίου. Παλαιότερες κυρώσεις για τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας εξακολουθούν να ισχύουν.

Η πιο πρόσφατη δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς έγινε στη χώρα στο τέλος του 2012, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ειδικοί πιστεύουν ότι στοχεύει στην κατασκευή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM). Θεωρείται επίσης ότι η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να σμικρύνει πυρηνικές κεφαλές για να μπορέσουν να τοποθετηθούν σε πυραύλους, αλλά πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να τελειοποιήσει τη τεχνολογία.

Την Τετάρτη (27.01.2016) στο Πεκίνο, οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας συμφώνησαν ότι χρειάζεται μια σημαντική νέα απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα, αλλά δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ενδείξεις προόδου στο θέμα.

Στις 6 Ιανουαρίου, η Βόρεια Κορέα είπε ότι είχε πυροδοτήσει μια βόμβα υδρογόνου, αλλά οι ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις καθώς και ειδικοί εξέφρασαν αμφιβολίες για την τεχνική ικανότητα της χώρας να φέρει σε πέρας κάτι τέτοιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε