Κόσμος

Φιλιππίνες: Αστυνομικοί σκοτώνουν χωρίς να δίνουν… λογαριασμό!

Ειδικοί του ΟΗΕ ζητούν να διενεργηθεί έρευνα για τους εξωδικαστικούς φόνους που διαπράττουν αστυνομικοί στις Φιλιππίνες.

Οι έντεκα ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες κατηγόρησαν τον πρόεδρο Ροντρίγο Ντουέρτε ότι εκφοβίζει δημοσίως ακτιβιστές και τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, υποβαθμίζει τις γυναίκες και υποκινεί σε βία εναντίον φερόμενων διακινητών ναρκωτικών και άλλων προσώπων στις Φιλιππίνες.

Προς το παρόν ούτε ο Ντουέρτε ούτε η κυβέρνηση των Φιλιππίνων έχουν αντιδράσει. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων ανήλθε στην εξουσία το 2016 με την υπόσχεση να καταπολεμήσει το έγκλημα και τη διακίνηση ναρκωτικών, ενώ φέτος δεσμεύθηκε να εντείνει την εκστρατεία αυτή.

Οι εμπειρογνώμονες καλούν το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τα 47 μέλη του οποίου ξεκινούν στις 24 Ιουνίου εργασίες που θα διαρκέσουν τρεις εβδομάδες, να ξεκινήσουν ανεξάρτητη έρευνα για την ραγδαία, όπως την χαρακτήρισαν, επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Φιλιππίνες.

“Έχουμε καταγράψει έναν τεράστιο αριθμό παράνομων φόνων και ανθρωποκτονιών από την αστυνομία στο πλαίσιο του αποκαλούμενου πολέμου εναντίον των ναρκωτικών, καθώς και φόνους υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, τονίζουν οι εμπειρογνώμονες στους οποίους περιλαμβάνεται η Ανιές Καλαμάρ, ειδική του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις.

“Η κυβέρνηση δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι θα τηρήσει την υποχρέωσή της να διεξάγει σωστές και ολοκληρωμένες έρευνες για τις υποθέσεις αυτές”, προσθέτουν.

Ο επικεφαλής του πολέμου κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες, ο Ρόναλντ ντέλα Ρόσα, προκάλεσε τον προηγούμενο μήνα τους εισαγγελείς να προσπαθήσουν να τον προσάγουν ενώπιον της δικαιοσύνης για τους φόνους χιλιάδων ανθρώπων, αφού ακτιβιστές προειδοποίησαν ότι η εκλογή του στη γερουσία του προσφέρει ασυλία.

Ο ντέλα Ρόσα και η κυβέρνηση του Ντουέρτε επιμένουν ότι οι περισσότεροι από 5.000 ύποπτοι διακινητές ναρκωτικών που έχουν σκοτωθεί από τα πυρά των αστυνομικών προέβαλαν αντίσταση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με βόμβες διασποράς ως αντίποινα για τον θάνατο του Αλί Λαριτζανί – Νεκροί και μεγάλες ζημιές
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να κλιμακώνεται με το Ισραήλ να δέχεται μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις μέχρι στιγμής
ισραήλ
Εκτελέστηκε 50χρονος θανατοποινίτης στη Φλόριντα ο οποίος είχε βιάσει και σκοτώσει νεαρή μητέρα
Πρόκειται για την έβδομη εκτέλεση στη χώρα από την αρχή της χρονιάς, τέσσερις στη Φλόριντα, δυο στο Τέξας και μια στην Οκλαχόμα, όλες με ενέσιμες θανατηφόρες χημικές ουσίες
Ο 50χρονος θανατοποινίτης
Χτυπήθηκε χώρος του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην Μπουσέχρ του Ιράν - Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα
Νωρίτερα οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι βομβάρδισαν «με επιτυχία» εγκαταστάσεις ιρανικών πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας κοντά στο στενό του Χορμούζ
Μπουσέχρ
WSJ: H Ρωσία εξοπλίζει το Ιράν με δορυφορικά δεδομένα και drones για πλήγματα στη Μέση Ανατολή
Η Μόσχα έχει επεκτείνει την ανταλλαγή πληροφοριών και τη στρατιωτική συνεργασία, προκειμένου να βοηθήσει την Τεχεράνη να παραμείνει στον αγώνα ενάντια στη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ
Ένα ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Shahed, που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, πετάει στον ουρανό λίγα δευτερόλεπτα πριν χτυπήσει κτίρια στο Κίεβο της Ουκρανίας