Κόσμος

Φιλιππίνες: Συναγερμός στον στρατό μετά τη βομβιστική επίθεση με 4 νεκρούς – Χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική ενέργεια

Σε συναγερμό ο στρατός στις Φιλιππίνες μετά την έκρηξη βόμβας που χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική ενέργεια» και στοίχισε τελικά τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους. Το τελευταίο 24ωρο εξουδετερώθηκαν1 τζιχαντιστές, 

Οι ένοπλες δυνάμεις στις Φιλιππίνες τέθηκαν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού μετά την έκρηξη βόμβας που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας των Καθολικών σε γυμναστήριο του πανεπιστημίου Μιντανάο στο νότιο τμήμα της χώρας, μί οι αρχές περιέγραψαν ως ισλαμιστική τρομοκρατία.

«Καταδικάζω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις παράλογες και πλέον αποτρόπαιες ενέργειες που διαπράχθηκαν από ξένους τρομοκράτες», δήλωσε ο πρόεδρος Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ. «Εξτρεμιστές που χρησιμοποιούν βία σε βάρος αθώων πάντα θα θεωρούνται εχθροί για την κοινωνία μας».

Η έκρηξη στο Μαράουι, μια πόλη την οποία πολιορκούσαν για πέντε μήνες το 2017 τζιχαντιστές που είχαν ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, συνέβη μετά από επιχείρηση του στρατού την Παρασκευή στο Μαγκουιντανάο ντελ Σουρ, σε απόσταση περίπου 200 χλμ., στην οποία σκοτώθηκαν 11 μαχητές.

Ζητώντας ψυχραιμία, ο Μάρκος ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ότι είχε δώσει οδηγίες στην αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις «να διασφαλίσουν την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών και την ασφάλεια των ευάλωτων κοινοτήτων και των κοινοτήτων που επλήγησαν».

«Να είστε βέβαιοι ότι θα οδηγήσουμε τους δράστες αυτής της αδίστακτης ενέργειας στη δικαιοσύνη».

PHILIPPINES REUTERS

Ο αρχιστράτηγος Γκάμπριελ Βιράι ο Γ’ χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική ενέργεια», μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ στο σημείο αναπτύσσονταν ειδικοί στην εξουδετέρωση εκρηκτικών. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε υψηλό συναγερμό και τα στρατεύματά μας παραμένουμε σε επιφυλακή καθώς προσπαθούμε να διευκρινίσουμε το κίνητρο και να ταυτοποιήσουμε τους δράστες για να εξακριβώσουμε ποιος είναι πίσω από αυτό».

PHILIPPINES REUTERS

Το πανεπιστήμιο Μιντανάο, σε μήνυμα που δημοσιεύθηκε στη σελίδα του στο Facebook, εξέφρασε «βαθύτατη θλίψη και αποτροπιασμό για την πράξη βίας που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια θρησκευτικής συγκέντρωσης» και ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται τα μαθήματα μέχρι νεοτέρας.

PHILIPPINES REUTERS

Χθες Σάββατο (02.12.2023), ο στρατός των Φιλιππίνων είχε ανακοινώσει ότι σκότωσε 11 τζιχαντιστές, μεταξύ των οποίων μέλη της οργάνωσης Ντάουλα Ισλαμίγια-Φιλιππίνες που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος, σε επιχείρηση που διεξήγαγε την προηγούμενη ημέρα στο Μαγκουιντανάο ντελ Σουρ.

φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νύχτα «κόλασης» στην Ουκρανία: 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίας από ρωσικές επιθέσεις
Επιθέσεις με πυραύλους και drones τραυμάτισαν επίσης δεκάδες ανθρώπους σε διάφορες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Κιέβου, της Οδησσού, του Ντνιπροπετρόφσκ και του Χαρκόβου
Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία
Ιησούς λεγόταν ο 14χρονος που σκότωσε 9 άτομα στο σχολείο της Τουρκίας – Ήταν θαυμαστής Αμερικανού μακελάρη
Βίντεο λίγη ώρα πριν το μακελειό, τον δείχνει να χορεύει μέσα στο σχολείο - Χρησιμοποιούσε στα social media φωτογραφία του Έλιοτ Ρότζερ που σκότωσε 6 ανθρώπους για να πάρει εκδίκηση από τις γυναίκες που τον απέρριψαν
Ο 14χρονος μακελάρης του σχολείου στην Τουρκία
Ανανεώθηκε πριν 20 λεπτά
Ο Λίβανος διαψεύδει τον Τραμπ για τις συνομιλίες με το Ισραήλ – Ο αποκλεισμός στα ιρανικά λιμάνια αποδίδει, λένε οι ΗΠΑ
Συνεχίζουν τις εκατέρωθεν επιθέσεις Ισραήλ και Χεζμπολάχ - Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ανάγκασαν 10 πλοία να επιστρέψουν πίσω εν μέσω του ναυτικού αποκλεισμού στα λιμάνια του Ιράν
Δεξαμενόπλοιο στα Στενά του Ορμούζ
Μοτζταμπά Χαμενεΐ: Το Ιράν θα βυθίσει πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ απειλεί σύμβουλός του
Ο Μοχσέν Ρεζαεΐ, «ευχήθηκε» να προχωρούσαν οι Αμερικανοί σε χερσαία εισβολή επειδή, όπως είπε, «θα παίρναμε χιλιάδες αιχμαλώτους και μετά θα απαιτούσαμε ένα εκατομμύριο δολάρια για τον καθένα»
Μοτζταμπά Χαμενεΐ